Οικονομία Ελλάδα

Πληθαίνουν οι οφειλέτες - 8,8 δισ. τα νέα ληξιπρόθεσμα φέτος

Τέσσερις στους πέντε οικονομικά ενεργούς πολίτες έχουν πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στις οφειλές τους προς την εφορία

Παρά το μπαράζ κατασχέσεων, που έφτασαν κατά μέσο όρο τις 307 ημερησίως τον Οκτώβριο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιούργησαν οι ιδιώτες από την αρχή του έτους ξεπερνούν πλέον τα 8,8 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία μάλιστα που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι δημιούργησαν 996 εκατ. ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Το μισό από το ποσό αυτό προήλθε από φόρους εισοδήματος οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι, όπως είχε συμβεί και τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των οφειλετών τον Οκτώβριο ανήλθε σε 4.199.379 και ήταν, πάντως, μειωμένος κατά 113.016 σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν λυγίσει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και του καταιγισμού υποχρεώσεων (δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις παλαιών οφειλών κ.λπ.), με το συνολικό νέο “φέσι” προς εφορίες, τελωνεία κ.λπ. να ξεπερνά τα 8,8 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 7,1 δισ. ευρώ προέρχονται από απλήρωτους φόρους. Προσθέτοντας το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή εκείνο που δημιουργήθηκε πριν από τη φετινή χρονιά, ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα 103,3 δισ. ευρώ (+276 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο). Ωστόσο, η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει μόνο τα 86,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 16,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς, για παράδειγμα, οφειλές ύψους 13,53 δισ. ευρώ αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδιωτών ήταν τον Οκτώβριο αυξημένο κατά 755 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού όμως εισπράχθηκαν ή διαγράφηκαν περίπου 300 εκατ. ευρώ οφειλών. Οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από ΦΠΑ κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) κατά 47 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή, εάν ληφθεί υπόψη ότι έχει ενταθεί ο ρυθμός επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από την ΑΑΔΕ. Οι οφειλέτες που βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, εισοδήματα, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.) έφτασαν τον Οκτώβριο τους 1.155.649 (64,53% του συνόλου) και ήταν αυξημένοι κατά 7.066, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, κάθε εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου βρίσκονταν αντιμέτωποι με κατασχέσεις 307 οφειλέτες, κατά μέσο όρο. Άλλοι 635.091 οφειλέτες βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων και τα σε βάρος τους μέτρα είσπραξης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αναγκαστικών μέτρων και με τη συνδρομή των ρυθμίσεων, η ΑΑΔΕ εισέπραξε τον Οκτώβριο 2,57 δισ. ευρώ από παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 1,92 από καινούργια, δηλαδή σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ο στόχος για πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος του έτους έχει εγκαταλειφθεί εδώ και μήνες και το στοκ των κρατικών “φεσιών” δε λέει να πέσει κάτω από τα 2,6 δισ. ευρώ (2,621 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι 2,612 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας χθες στη Βουλή ότι τα “καθαρά” ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου είναι «κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, αυτό προκύπτει διότι, από τα 2,6 δισ. ευρώ, «περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες δεν ευθύνεται το Δημόσιο. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι στα δικαστήρια. Είναι αντικείμενο διαμάχης προμηθευτών και του Δημοσίου. Δεν μπορεί το Δημόσιο να πληρώσει από τη στιγμή που δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις. Αν αφαιρεθεί το δικαστικό, το πραγματικό νούμερο είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια