«Θηλιά» η υψηλή φορολογία για το 2019!

Οικονομία
«Θηλιά» η υψηλή φορολογία για το 2019!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περίφημη έξοδος από τα μνημόνια δεν έδωσε την αναμενόμενη “ανάσα” στην αγορά του Ηρακλείου

Παρά την «έξοδο από τα μνημόνια» η αγορά της Κρήτης συνεχίζει να χειμάζεται από τα γνωστά προβλήματα, δηλαδή την υψηλή φορολογία και κυρίως τα χαμηλά διαθέσιμα των καταναλωτών.

Παρά τη βελτίωση της “ψυχολογίας” του Κρητικού καταναλωτή, η έλλειψη διαθεσίμων για κατανάλωση συνεχίζει να είναι εμφανής και να εμποδίζει την αποφασιστική ανάκαμψη της τοπικής αγοράς.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν εκπρόσωποι του εμπορίου, οι οποίοι μίλησαν στη “Νέα Κρήτη”, αναφέροντας πως η κατάσταση είναι παρόμοια σε σχέση με πέρυσι.

«Σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τα προβλήματα στην οικονομία εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των πολιτών έχουν σμικρυνθεί τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να είναι σε χαμηλό επίπεδο», αναφέρει στην εφημερίδα ο Μάνος Κουμαντάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, και συνεχίζει: «Μπορεί να βγήκαμε τυπικά από τα μνημόνια, αλλά το σύνολο των πολιτικών όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και όλες αυτές οι “μεταρρυθμίσεις” που έχουν τη μορφή νομοθετικής διάταξης συνεχίζουν να υπάρχουν στην αγορά. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά το οποίο είναι έντονο και δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Το μόνο που διαφοροποιεί την Κρήτη είναι η “ψυχολογία” ότι βγήκαμε τυπικά από τα μνημόνια, αλλά όλα τα άλλα υπάρχουν. Δεν έχει αλλάξει τίποτα το ουσιαστικό. Κάνοντας μια αποτίμηση, δε διαπιστώνουμε ότι υπάρχει με τα προηγούμενα χρόνια μια βελτίωση του κλίματος. Εάν αλλάξουν πολιτικές και στοχεύσουν στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό».

Παρά τη βελτίωση της “ψυχολογίας” του Κρητικού καταναλωτή, η έλλειψη διαθεσίμων για κατανάλωση συνεχίζει να είναι εμφανής και να εμποδίζει την αποφασιστική ανάκαμψη της τοπικής αγοράς

Ο κ. Κουμαντάκης προέβη και σε εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν, λέγοντας ότι οι ημέρες αυτές «απαιτούν να είμαστε αισιόδοξοι. Οι ημέρες των Χριστουγέννων έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία προτρέπουν τους καταναλωτές να καλύψουν κάποιες ανάγκες. Ελπίζουμε πως θα πάμε καλύτερα αυτές τις ημέρες, ώστε οι πολίτες να στηρίξουν στη βάση σωστών προτεραιοτήτων τις τοπικές επιχειρήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα βοηθήσουν και τα “δώρα” μαζί με κάποιες επιδοτήσεις. Όλα αυτά ίσως δώσουν μια καλύτερη ρευστότητα στην αγορά. Αισιοδοξούμε ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει».

«Από το καλοκαίρι του 2018, το κλίμα παρουσίασε μια σταθεροποίηση, αλλά όχι μια αύξηση των εσόδων όπως την ανέμεναν οι επαγγελματίες και οι έμποροι λόγω της αύξησης του τουρισμού. Σίγουρα υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα σε σχέση με το 2017, το οποίο οφείλεται και στο γεγονός ότι η χώρα εξήλθε από τα μνημόνια, ωστόσο τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές περιορίζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Εάν δε μειωθούν οι ασφαλιστικές και οι φορολογικές εισφορές, οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, δυστυχώς δε θα έχουμε την αναμενόμενη ανάπτυξη που επιθυμούμε. Ξέρουμε με στοιχεία που παρουσιάστηκαν αυτές τις ημέρες πως υπήρχε αύξηση του τουρισμού γύρω στο 10%, αλλά αυτή η αύξηση δε “μεταφράστηκε” σε έσοδα σε επαγγελματίες και εμπόρους στην αγορά», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μπάμπης Λεκάκης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Ο ίδιος μίλησε και για τη βαριά φορολογία, η οποία αγγίζει και τους πολίτες, που δυσκολεύονται να “ρίξουν” χρήμα στην αγορά εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. «Υπάρχει ο “βραχνάς” της φορολογίας ακόμη. Δυστυχώς, εάν δεν έχουμε ανάπτυξη, δεν μπορούμε να περιμένουμε παραπάνω έσοδα, και γι’ αυτό μιλάμε για μια σταθεροποίηση της αγοράς. Το κλίμα έχει αλλάξει ως προς την “ψυχολογία” του κόσμου, αλλά αυτό δε συνεπάγεται ότι και ο κόσμος καταναλώνει ώστε να έχουμε έτσι αύξηση των εσόδων. Αυτό συμβαίνει γιατί, παρότι εισπράχθηκαν περισσότερα χρήματα, οι μεγάλες οφειλές που υπάρχουν στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία δεν αφήνουν περιθώρια στους καταναλωτές να “ρίξουν” τα χρήματά τους στην αγορά, αλλά τα προωθούν στα ταμεία για να ξεμπλοκάρουν τους λογαριασμούς τους», είπε.

Ο ίδιος μέσα από τη “Νέα Κρήτη” ευελπιστεί πως τις επόμενες μέρες, οπότε και ουσιαστικά θα μπούμε σε τροχιά Χριστουγέννων, το κλίμα θα είναι βελτιωμένο. «Οι γιορτές των Χριστουγέννων παρουσιάζουν μια βελτιωμένη κίνηση στην αγορά, παρότι οι καταναλωτές δε διαθέτουν αρκετά χρήματα στην αγορά. Αυτά τα λίγα χρήματα που έχουν, τα διαθέτουν γιατί είναι μέρες χαράς. Οι καταναλωτές νιώθουν την ανάγκη να κάνουν δώρα στους συγγενείς και φίλους τους, με αποτέλεσμα τις πρώτες ημέρες, όπως γνωρίζουμε, να είναι ικανοποιητικό το κλίμα στην αγορά του Ηρακλείου. Ελπίζουμε πως αυτό το καλό κλίμα θα συνεχιστεί», κατέληξε.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΑΡΗ

Εξουθενωμένα τα κρητικά νοικοκυριά

Εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έμποροι και βιοτέχνες, οικονομικά βάρη αντιμετωπίζουν φυσικά και οι καταναλωτές. Το 2018 ήταν ένα έτος εξουθενωτικό για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης. «Ήταν ένα έτος δύσκολο για τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές βίωσαν μια πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων με παράλληλη μείωση των μισθολογικών τους απολαβών, ενώ το κόστος ζωής σε ορισμένα πράγματα παρέμεινε το ίδιο. Το αποτέλεσμα ήταν μαζί με τα συσσωρευθέντα βάρη των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ακόμη και σε προηγούμενες ασφαλιστικές και φορολογικές χρεώσεις που είχαν και κατέβαλαν φόρους, να είναι ένα έτος οικονομικά δυσβάστακτο. Το ελληνικό νοικοκυριό εξουθενώθηκε οικονομικά. Το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού και της εποχικής απασχόλησης, μπορούμε να πούμε πως τα πράγματα βελτιώθηκαν. Συνολικά όμως ο χρόνος ήταν εξαιρετικά επιβαρημένος, διότι, εκτός του ότι αυξήθηκαν οι φόροι των ανθρώπων, αυτό συνέβη σε μια οκταετία συσσωρευμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.τ.λ. Το αποτέλεσμα ήταν η συσσωρευμένη οικονομική επιβάρυνση από το παρελθόν σε συνδυασμό με την ύφεση της οικονομίας, όπως και η μη αύξηση των αποδοχών τους και παράλληλα η μη μείωση του κόστους ζωής. Όλα αυτά οδήγησαν το νοικοκυριό σε μια εξουθενωτική κατάσταση», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επιθυμίες των πολιτών ενόψει Χριστουγέννων, λέγοντας ότι «μια σειρά από πράγματα που έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, όπως τα κοινωνικά μερίσματα και διάφορες άλλες ενισχύσεις μικροομάδων, όπως πανεπιστημιακοί και ένστολοι, από χρήματα που τους είχαν προκρατήσει άδικα, και μια σειρά από άλλα πράγματα που μοιράζει η εκάστοτε κυβέρνηση, είναι αποσπασματικά και δεν απαλύνουν τις δυσκολίες των ημερών. Παρά ταύτα, η κοινωνία μετά από 8 χρόνια συνεχούς ύφεσης και δυσκολιών έχει σταθεροποιηθεί σ’ ένα σημείο χαμηλότερης κατανάλωσης. Ως ένα βαθμό εξορθολογίζει καλύτερα τις ανάγκες της και σίγουρα περνάει φτωχικά. Μια μερίδα των συνανθρώπων μας, που όλο και αυξάνεται ως ποσοστό, περνάει με δανεικά και συσσίτια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News