Ανοίγουν τη «βεντάλια» για τα κοιτάσματα

Ελλάδα
Ανοίγουν τη «βεντάλια» για τα κοιτάσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος η προσέλκυση νέων επενδυτών για τους υδρογονάνθρακες

Αποφασισμένοι να “ανοίξουν” ακόμα περισσότερο τη “βεντάλια” της έρευνας-αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης, προσελκύοντας νέες πετρελαϊκές εταιρείες για τα κοιτάσματα στον νοτιοανατολικό θαλάσσιο χώρο του νησιού, εμφανίζονται υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος και Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, που “ποντάρουν” σε μια συγκεκριμένη κίνηση-ματ.

Η κίνηση-ματ δεν είναι άλλη από την επικείμενη κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων παραχώρησης για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι συμβάσεις μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Exxonmobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 και εκτιμάται ότι θα δώσουν το έναυσμα για να προσέλθουν και άλλοι μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής για τα κοιτάσματα της Κρήτης.

Οι θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης είχαν περιληφθεί στο μεγάλο γύρο παραχώρησης του 2014, στο πλαίσιο των διαγωνισμών που είχαν βγει από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον τότε υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Οι συμβάσεις μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Exxonmobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 και εκτιμάται ότι θα δώσουν το έναυσμα για να προσέλθουν και άλλοι μεγάλοι παίκτες της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Τότε, ως γνωστόν, ο διαγωνισμός ήταν άγονος, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα θαλάσσια αυτά οικόπεδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες της ΕΔΕΥ προχώρησαν σε επανεπεξεργασία και σε νέα ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και στη συνέχεια χάραξαν νέα μεγαλύτερα μπλοκ που έχουν έκταση από 8 έως 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο πλαίσιο αυτό, χαράχτηκαν δύο μπλοκ στην περιοχή νότια της Κρήτης, 2 μπλοκ στο Ιόνιο και 1 μπλοκ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου.

Η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει εδώ και ένα δίμηνο περίπου να κάνει το promotion των θαλάσσιων αυτών περιοχών σε διάφορα fora, αλλά και σε στοχευμένες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τέτοιου μεγέθους εκμεταλλεύσεις.

Οι δύο σημαντικές κινήσεις που έγιναν ήδη από πλευράς ΕΔΕΥ, με την επανεπεξεργασία και νέα ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, σίγουρα διαφοροποιούν τα δεδομένα και ανοίγουν το επενδυτικό ενδιαφέρον της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής για τα νέα θαλάσσια μπλοκ που θέλει να βγάλει προς έρευνα και οξοποίηση υδρογονανθράκων η κυβέρνηση.

Η καταλυτική εξέλιξη όμως που θα σπρώξει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να εκδηλώσουν προσεχώς ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης θα γίνει με την κύρωση από το Κοινοβούλιο των δύο πρώτων συμβάσεων παραχώρησης.

Η μέχρι στιγμής επενδυτική εμφάνιση του αμερικανικού και του γαλλικού κολοσσού (σε σύμπραξη με τα Ελληνικά Πετρέλαια) για τα πρώτα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης έχει αναμφίβολα κεντρίσει το ενδιαφέρον και των άλλων μεγάλων εταιρειών.

Όμως αυτό που μετρά για τους μεγάλους παίκτες της πετρελαϊκής σκακιέρας είναι τα χειροπιαστά οριστικά αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, το χειροπιαστό οριστικό αποτέλεσμα είναι η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης, σημείο δηλαδή από το οποίο δε θα υπάρχει επιστροφή για τις πρώτες προσπάθειες εξερεύνησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης.

Φυσικά και στην ΕΔΕΥ και στο υπουργείο Ενέργειας δεν παραγνωρίζουν το ότι τα δύο πρώτα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης θα δοθούν σε μια πολύ ισχυρή κοινοπραξία, κάτι που θα ανοίξει για τα καλά το επενδυτικό ενδιαφέρον άλλων ισχυρών επενδυτών και για τις νοτιοανατολικές περιοχές του νησιού.

ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Το “πακέτο” των 5 νέων περιοχών

Προ καιρού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς είχε παρουσιάσει τις 5 νέες υποψήφιες περιοχές για έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε Ιόνιο, Κρήτη και νότια της Πελοποννήσου. Τα δύο από τα πέντε blocks βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος, με το πρώτο να γειτονεύει με το “οικόπεδο 2” των Total-ΕΛ.ΠΕ.-Edison κι εκείνο του Ιονίου των “Repsol-ΕΛ.ΠΕ.”, και το δεύτερο με το “οικόπεδο 10” του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Το τρίτο block είναι κάτω από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και φτάνει μέχρι τα δυτικά των Χανίων. Τα άλλα δύο αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια του οικοπέδου “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, βρίσκονται δηλαδή νότια του νησιού, κάτω από τη Γαύδο και κάτω από το Λασίθι. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη είδηση, αφού μέχρι τώρα η νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης φαινόταν να βρίσκεται εκτός ατζέντας σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Το κάθε οικόπεδο έχει έκταση από 8.000 έως 22.000 τ.χλμ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News