Χριστουγεννιάτικες αγορές μέσω διαδικτύου προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές

Οικονομία
Χριστουγεννιάτικες αγορές μέσω διαδικτύου προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς καταπολεμούν οι καταναλωτές στην Κρήτη και την Ελλάδα το άγχος που προκαλεί η εορταστική περίοδος

Με διαδικτυακές αγορές φαίνεται να καταπολεμούν οι καταναλωτές τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα το άγχος που προκαλεί η εορταστική περίοδος, το οποίο είναι μάλλον έντονο, καθώς η αναζήτηση για την αγορά δώρου απαιτεί πολύ χρόνο... από τον χρόνο μας και οι Έλληνες είναι από τους πλέον αγχωμένους λαούς για τις αγορές των εορτών.

Έτσι, και για το 2018, οι Έλληνες καταναλωτές, και συγκεκριμένα οι 4 στους 10 αγοραστές, δείχνουν την προτίμησή τους στην online αγορά δώρων. Ανάμεσά τους, το 30% ψωνίζει μέσω κινητών συσκευών, παρουσιάζοντας μια αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Για το ένα τέταρτο των mobile shoppers, το βασικό πλεονέκτημα των αγορών μέσω κινητών είναι η δυνατότητα αγοράς απ’ οποιοδήποτε σημείο.

Επίσης, σχεδόν ένας στους πέντε εκτιμά την ευκαιρία της αμεσότητας, να αγοράσει, δηλαδή, ένα δώρο την ίδια στιγμή που θα νιώσει την ανάγκη να το πράξει.

Στο μεταξύ, με ποσοστό 16%, το mobile shopping για τους Έλληνες ταυτίζεται, επίσης, με την ευελιξία και τη δυνατότητα multitasking που προσφέρει την ώρα των αγορών μέσω κινητού και βέβαια δεν παύει να αποτελεί μια λύση που εξοικονομεί χρόνο. Πάντως, οι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (59%) σκοπεύουν να κάνουν τις αγορές τους από το εξωτερικό κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι χαμηλότερες τιμές και η πιθανότητα εύρεσης ξεχωριστών προϊόντων. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι φόβοι που διατρέχουν τους Έλληνες και τους αποτρέπουν από τις διασυνοριακές αγορές, όπως η ανησυχία ότι το προϊόν δε θα φτάσει εγκαίρως (38%), ότι θα είναι διαφορετικό από το αναμενόμενο (34%) ή ότι η παραγγελία δε θα φτάσει καν στον προορισμό της (34%).

Τι αγοράζουν

Για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πάντως, οι Έλληνες αγοράζουν κυρίως βιβλία (27%), είδη ένδυσης (27%) και ηλεκτρονικά παιχνίδια (26%). Συνολικά, οι Έλληνες καταναλωτές διαθέτουν χαμηλότερο budget για τους αγαπημένους τους σε σχέση με τον εαυτό τους: Περίπου το ένα τέταρτο σκοπεύει να ξοδέψει τουλάχιστον 100 ευρώ για τα κοντινά πρόσωπα, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα θα δαπανήσουν αντίστοιχο ποσό σε αγορές για τους ιδίους.

Μόλις ένας στους πέντε σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα από πέρυσι (ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, ήτοι 26%), ενώ το 56% των Ελλήνων θα προτιμήσει να αγοράσει λιγότερα χριστουγεννιάτικα δώρα, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για τις χειμερινές εκπτώσεις μετά τις γιορτές.

Φοβούνται την υπερκατανάλωση

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τόσο άγχος στους Έλληνες καταναλωτές, όταν πλησιάζει η ώρα για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια; Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα χριστουγεννιάτικων αγορών της PayPal, για το 67% είναι η επίγνωση της ανάγκης περιορισμού των εξόδων, λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, μαζί με την αδυναμία αγοράς των ιδανικών δώρων που θα επιθυμούσε να προσφέρει.

Στο μεταξύ, το 55% ανησυχεί μήπως ξεπεράσει το προβλεπόμενο budget (με μια πτώση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά). Επιπλέον, πάνω από τους μισούς Έλληνες (54%) μοιάζουν να ενοχλούνται από τους γεμάτους κόσμο δρόμους, τον συνωστισμό εντός των καταστημάτων και την αυξημένη γενικά κίνηση, όταν αγοράζουν δώρα (κατά 5 μονάδες χαμηλότερα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά), ενώ το 50% εκφράζει παράπονα για την αγένεια των ανθρώπων που γίνονται κακότροποι, περιμένοντας τη σειρά τους σε μια ουρά (σχεδόν ο ίδιος αριθμός με πέρυσι). Ευτυχώς, για τους περισσότερους από εμάς, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει εύκολες και βολικές λύσεις για τη χριστουγεννιάτικη φρενίτιδα και οι Έλληνες τείνουν να τις αξιοποιούν, πλέον, όλο και πιο συχνά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News