«Τελειώνει» ο Νόμος Κατσέλη - Λίγες μέρες για να ενταχθούν οι δανειολήπτες

Οικονομία
«Τελειώνει» ο Νόμος Κατσέλη - Λίγες μέρες για να ενταχθούν οι δανειολήπτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τα κριτήρια που ισχύουν για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες

Ο νόμος Κατσέλη αποτέλεσε στα δύσκολα χρόνια της συρρίκνωσης των εισοδημάτων για τις εργαζόμενες τάξεις της χώρας ένα αποκούμπι για εκείνους που είχαν υποστεί βαριές συνέπειες και έψαχναν τρόπο να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Ωστόσο ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του και την αντικατάστασή του με ένα άλλο πλαίσιο, πολύ λιγότερο “χαλαρό” και με πολύ συγκεκριμένο (και εξαιρετικά χαμηλό: για 100.000 ευρώ κάνουν λόγο οι πληροφορίες) όριο αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Με τις διαβουλεύσεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, οι δανειολήπτες με οφειλές στο “κόκκινο” έχουν ακόμη περιθώριο 19 ημερών να κινήσουν τις διαδικασίες ένταξης στον νόμο Κατσέλη.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως έως το τέλος του χρόνου οι δανειολήπτες με οφειλές στο “κόκκινο” θα πρέπει να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή τους στον νόμο, ώστε να μη ρισκάρουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Υπενθυμίζουμε πως ο νόμος Κατσέλη αναθεωρήθηκε το 2015 από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. (επί υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη). Τέθηκε σε ισχύ από 1/1/2016 και ειδικά η διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει ημερομηνία λήξεως την 31η/12/2018.

Ακόμη και αν απευθύνεται σε λιγότερους δικαιούχους, δεν έπαψε έστω κι έτσι να θεωρείται η τελευταία σανίδα σωτηρίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για όλους όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν στο παρά πέντε την προστασία της πρώτης τους κατοικίας, ο νόμος ορίζει ότι ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση πρώτης κατοικίας με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν τηρούνται μια σειρά προϋποθέσεων.

Συγκεκριμένα:

α) Για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες ισχύουν τα παρακάτω κριτήρια ένταξης:

Εφόσον η αξία πρώτης κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ κ.ο.κ.) και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (δηλαδή άγαμος: 8.184 ευρώ, ζευγάρι: 13.920 ευρώ, κ.λπ.), το Δημόσιο θα καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. Υπενθυμίζεται πως η κρατική επιχορήγηση δόσης στεγαστικού δανείου είναι ένα μέτρο που αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2019 και αφορά, αποκλειστικά, όλους όσοι έχουν λάβει δικαστική απόφαση του νόμου Κατσέλη.

β) Για τους δανειολήπτες που συμπεριλαμβάνονται στα μεσαία οικονομικά στρώματα ισχύουν τα εξής κριτήρια, αντίστοιχα:

Εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά, 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά κ.ο.κ.) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (π.χ. οικογενειακό εισόδημα ενήλικα: 13.908 ευρώ, ζευγάρι: 23.664 ευρώ κ.λπ.), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται δικαστική κάλυψη.

Διαγραφή οφειλών

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του νόμου η περίοδος αποπληρωμής μπορεί να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας του. Για την ακρίβεια, προβλέπεται (και για τις δύο κατηγορίες) η δόση να υπολογίζεται εκ νέου, με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου (το χρέος μειώνεται μέχρι την εμπορική αξία του ακινήτου) και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η προοπτική διαγραφής των οφειλών κατά το ποσοστό της μείωσης της εμπορικής αξίας των κατοικιών και η έως 35 χρόνια παράταση της αποπληρωμής του υπολοίπου, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

Την ίδια στιγμή, την επόμενη ημέρα στην προστασία της πρώτης κατοικίας προετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να προστατεύονται πλήρως οι πολίτες και μετά την εκπνοή του ισχύοντος καθεστώτος, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News