«Παγωμένη» η αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Οικονομία
«Παγωμένη» η αγορά πετρελαίου θέρμανσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχει «αγγίξει» τους καταναλωτές η μικρή πτώση των τιμών - Τι ισχύει φέτος: Δείτε τα οριστικά κριτήρια για το επίδομα

Μπορεί ο καιρός να έχει αρχίσει να παγώνει, αλλά το ίδιο... “παγωμένη” παραμένει και η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη, παρότι υπάρχει μια μικρή πτώση των τιμών, που όμως σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζει με τη μεγάλη μείωση των διεθνών τιμών στο βαρέλι για τον λεγόμενο “μαύρο χρυσό”...Από την άλλη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην “αγγίζει” τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο οποίος και ευθύνεται για την κατάσταση αυτή, αφού ο ΕΦΚ είναι στα ύψη και ταυτόχρονα φορολογείται και αυτός με τον... Φόρο Προστιθέμενης Αξίας...

Η κυβέρνηση αντιθέτως ανακοινώνει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση σε περισσότερους δικαιούχους, με τους πρατηριούχους να επιμένουν ότι, αν δεν πέσει ο ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα που αποδεικνύει πως η θέρμανση στη χώρα μας είναι είδος... πολυτελείας!

Αναλυτικότερα, τις τελευταίες δύο μέρες οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στην Κρήτη κυμαίνονται από 1,06 ευρώ η κατώτερη (στα Χανιά) έως και 1,15 ευρώ το λίτρο η ανώτερη στο νομό Λασιθίου, με τις περισσότερες όμως να κυμαίνονται στα 1,09 έως 1,10 ευρώ το λίτρο και τις πιο πολλές στα επίπεδα αυτά να διαγράφονται στον νομό Ηρακλείου.

Ο νομός Χανίων εμφανίζεται ο φτηνότερος νομός σε πετρέλαιο θέρμανσης, ο αμέσως επόμενος σε χαμηλότερες τιμές είναι ο νομός Ηρακλείου, ενώ ακολουθούν ο νομός Ρεθύμνου και ο νομός Λασιθίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 2-3 λεπτά το λίτρο μέσα σε δύο-τρεις ημέρες. Αλλά, την ίδια ώρα, η κίνηση παραμένει υποτονική, αφού οι καταναλωτές στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο υψηλές τιμές, σε σχέση πάντα με την εισοδηματική τους κατάσταση και έχοντας και ένα σωρό φόρους και λογαριασμούς να πληρώσουν ως το τέλος του μήνα που τελειώνει και ο χρόνος.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ

Τα οριστικά κριτήρια για το επίδομα

Στο μεταξύ, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης δεν αναμένεται να αλλάξουν φέτος, αλλά θα αυξηθεί το ποσό της επιδότησης από τα 12,5 λεπτά το λίτρο στα 20 ή 25 λεπτά το λίτρο.

Το νέο αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει:

- Στις περιοχές της ζώνης Α’, μεταξύ 3,75 και 5 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

- Στις περιοχές της ζώνης Β’, μεταξύ 2,25 και 3 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

- Στις περιοχές της ζώνης Γ’, μεταξύ 1,20 και 1,60 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

- Στις περιοχές της ζώνης Δ’, μεταξύ 0,75 και 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα x επίδομα 0,15-0,20 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Το επίδομα θα συνεχίσει να χορηγείται για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet.

Τα νοικοκυριά για να λάβουν το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

* Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ - Αξία ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ.

* Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ - Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

* Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ - Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

* Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ - Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

* Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ - Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

* Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου, με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News