Δημιουργούνται 6 χιλ. θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για να χαθούν τον Οκτώβριο

Οικονομία
Δημιουργούνται 6 χιλ. θέσεις εργασίας κάθε χρόνο για να χαθούν τον Οκτώβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ενδεικτικό πως στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου κάθε χρόνο στον δήμο Αγίου Νικολάου δημιουργούνται 5-6 χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως χάνονται στο σύνολό τους τον Οκτώβριο - Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις πραγματικές θέσεις πλήρους απασχόλησης

Μια χαρακτηριστική αποτύπωση της τοπικής οικονομίας όσο και της αγοράς εργασίας στον νομό Λασιθίου, η οποία αναδεικνύει τη δυναμική της περιοχής, παρουσίασε χθες ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Δημοτίκαλης, στο πλαίσιο της εσπερίδας που συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η Περιφερειακή Ενότητα του Λασιθίου στηρίζεται στο μείγμα της δυναμικής ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και του τουρισμού υψηλού επιπέδου, με έντονη όμως εποχικότητα στην απασχόληση και απρόβλεπτη μελλοντική εξέλιξη, καθώς και οι δύο κλάδοι επηρεάζονται σφοδρά από τις διεθνείς εξελίξεις.

Την “ακτινογραφία” της τοπικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας αποτυπώνουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία της μελέτης που συνέταξαν ο Γιάννης Δημοτίκαλης και ο Νίκος Τριχάς από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εσπερίδας που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, όπως σημειώθηκε, στηρίζεται οικονομικά σε ένα μείγμα δυναμικού αγροτικού τομέα και ποιοτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε ταχύτερη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, συγκριτικά με την Κρήτη και την Ελλάδα, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης από το 2013 και με ταχύτερους ρυθμούς από κάθε άλλη περιοχή.

«Στο Λασίθι έχουμε μεγαλύτερη συμβολή του αγροτικού τομέα. Μεγαλύτερη ευημερία, όπως λέμε, για τους κατοίκους του νομού Λασιθίου. Μάλιστα, ένας σημαντικός δείκτης ευημερίας του πληθυσμού είναι το ΑΕΠ ανά κάτοικο», τόνισε ο κ. Δημοτίκαλης.

Το Λασίθι διαθέτει τρεις φορές μεγαλύτερο αγροτικό τομέα από τον εθνικό μέσο όρο και 75% μεγαλύτερο από το σύνολο της περιφέρειας Κρήτης, καθώς συγκεντρώνει το 50% των θερμοκηπίων της Κρήτης και το 20% της Ελλάδας συνολικά.

«Σημαντικό πυλώνα που στηρίζει την οικονομία αποτελούν τα αγροτικά προϊόντας της Ιεράπετρας, που και αυτό όμως, εάν το δούμε από μια διαφορετική σκοπιά, έχει την επισφάλειά του με την έννοια ότι υπάρχει ο διεθνής ανταγωνισμός», είπε ο κ. Τριχάς.

Ο δήμος Ιεράπετρας, όπως τονίστηκε, είναι εκείνος που συγκεντρώνει πέντε φορές μεγαλύτερη απασχόληση στον αγροτικό τομέα από τον εθνικό μέσο όρο.

«Τα προϊόντα που δίνουν τον δυναμισμό του Λασιθίου τελικά είναι προϊόντα που εξάγονται όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, πάλι οι διεθνείς εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σκαμπανεβάσματα», πρόσθεσε ο κ. Δημοτίκαλης.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Επισφαλείς θέσεις εργασίας

Η έντονη εποχικότητα της απασχόλησης που δημιουργεί ο τουρισμός, σε συνδυασμό με την «ευελιξία της απασχόλησης» και την πτώση των μισθών στην αγορά εργασίας της χώρας, δε δημιουργεί ελκυστικές συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Είναι ενδεικτικό πως στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου κάθε χρόνο στον δήμο Αγίου Νικολάου δημιουργούνται 5-6 χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως χάνονται στο σύνολό τους τον Οκτώβριο.

Όπως δείχνουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Γιάννη Δημοτίκαλη και του Νίκου Τριχά, οι πραγματικές θέσεις πλήρους απασχόλησης που δημιουργούνται δεν ξεπερνούν το 3-4%.

«Η αγορά εργασίας στο Λασίθι μπορεί να εμφανίζει υψηλό αριθμό απασχόλησης, όμως είναι εντελώς εποχικός και επισφαλής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τριχάς.

«Είναι άδικο για όλους τους εργαζόμενους και για όλους μας τελικά αυτό», σημείωσε ο κ. Δημοτίκαλης.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης παρουσίασε τα στοιχεία της ενδιάμεσης έκθεσης της Συνομοσπονδίας, εξηγώντας την απόλυτη ανάγκη κατάργησης των μέτρων λιτότητας και αποκατάστασης του κατώτατου μισθού για να επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης που είναι απαραίτητος για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα, την οποία συναντάμε και τη βλέπουμε καθημερινά. Οι εξελίξεις και στην οικονομία, στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, στο τραπεζικό σύστημα, οι διεθνείς εξελίξεις δε δημιουργούν προς στιγμήν κατάλληλες προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Αργείτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News