Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες στον Άγιο Νικόλαο

Οικονομία
Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες στον Άγιο Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Τετάρτη στην κεντρική πλατεία της πόλης

Έντονη δυσαρέσκεια και μεγάλη ανησυχία εκφράζεται τόσο από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και από το σύνολο των πολιτών της περιοχής του Αγίου Νικολάου, με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην ευρύτερη περιοχή.

Ενοχλημένοι από την τροπή αυτή, κάτοικοι και Δήμος Αγίου Νικολάου διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ.

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος επιδιώκει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Μάλιστα, αναμένεται να προχωρήσει και στη συλλογή υπογραφών, που καταδεικνύουν αν μη τι άλλο την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας για τις νέες αντικειμενικές αξίες, στις οποίες προβλέπονται αναπροσαρμογές στον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνης Ζερβός, έκανε γνωστό ότι το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης θα επιχειρηθεί η ενημέρωση φορέων και πολιτών για την «ειδική» μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου από το υπουργείο Οικονομικών

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, σύμφωνα με τον χάρτη της αγοράς ακινήτων, η μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 54% στις τιμές ζώνης σημειώνεται στον Άγιο Νικόλαο. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η κατώτερη τιμή από 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κάνει άλμα στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό!

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνης Ζερβός, γνωστοποιώντας την απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά στην προσφυγή στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο κατά της Υπουργικής Απόφασης για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον δήμο, έκανε γνωστό ότι το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης θα επιχειρηθεί η ενημέρωση φορέων και πολιτών για την «ειδική» μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα ζητηθεί η ακύρωση της υπουργικής απόφασης και η άρση της αδικίας που σημειώνεται σε βάρος του δήμου.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ

Παρέμβαση Γιάννη Πλακιωτάκη

Τη «δυσανάλογη αύξηση» στις αντικειμενικές αξίες στον δήμο Αγίου Νικολάου σημειώνει με ερώτηση-παρέμβασή του προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ν.Δ. και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. «Ζήτημα μείζονος σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της ζωής των πολιτών του δήμου Αγίου Νικολάου προκαλεί η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της περιοχής. Όπως προκύπτει, η αναπροσαρμογή αυτή είναι δυσανάλογα αυξημένη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης και της χώρας μας γενικότερα», τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Πλακιωτάκης, προσθέτοντας πως «η πέρα κάθε λογικής αυτή αύξηση επιβαρύνει σοβαρά και όλες τις υπόλοιπες πράξεις που αφορούν στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα. Η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει κυρίως τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας, καθώς επιβάλλεται οριζόντια, χωρίς καμία εξαίρεση, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας».

Την ίδια ώρα, σημειώνοντας πως η τοπική κοινωνία, οι αιρετοί άρχοντες, οι δημοτικές παρατάξεις και οι φορείς της περιοχής «παρακολουθούν με απορία και έκπληξη την παράλογη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών» στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου φοβούμενοι τις οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, ο κ. Πλακιωτάκης υπογραμμίζει πως, «σύμφωνα με την απάντηση που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Αγίου Νικολάου, ομολογείται ευθέως ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές - με απώτερο σκοπό βέβαια την επίτευξη του τεράστιου δημοσιονομικού πλεονάσματος, που προβλέπεται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».

Όπως επίσης αναφέρει ο κ. Πλακιωτάκης, η δημοτική Αρχή του Αγίου Νικολάου προσπάθησε πολλές φορές να συναντηθεί με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για να καταθέσει τις ενστάσεις της, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Επειδή στην τοπική κοινωνία του δήμου Αγίου Νικολάου «επικρατεί αναβρασμός», ο κ. Πλακιωτάκης ζητά από τον υπουργό να τοποθετηθεί στα εξής ερωτήματα: «Με ποια κριτήρια από πλευράς εκτιμητών σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε η συγκεκριμένη αναπροσαρμογή; Ελήφθησαν υπόψη τα ιδιαίτερα κριτήρια της κάθε περιοχής; Πώς προτίθεται το υπουργείο να αντισταθμίσει το αναπτυξιακό έλλειμμα για την περιοχή; Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για τη διόρθωση των δυσανάλογων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στον δήμο Αγίου Νικολάου;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News