Αιτήσεις για ενισχύσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για τους πληγέντες της χώρας;

Οικονομία
Αιτήσεις για ενισχύσεις: Πότε λήγει η προθεσμία για τους πληγέντες της χώρας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποιες ζημιές από τις θεομηνίες θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί

Μέχρι την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις για ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ οι πληγέντες παραγωγοί της χώρας.

Την υλοποίηση του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων - ετήσιο 2017 – «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας, που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλους, κατολίσθηση, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, ξηρασία, παγετό, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χαλάζι, χιονοπτώσεις), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017», ξεκινά ο ΕΛΓΑ. Η σχετική ανάθεση έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ενδιαφερόμενοι πληγέντες παραγωγοί καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά στους Δήμους όπου ανήκουν οι ζημιωθείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μέσω των εξουσιοδοτημένων ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης έως και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 (η προθεσμία ξεκίνησε χθες Τετάρτη 7/11).

Στο πρόγραμμα εντάσσονται ως επιλέξιμες ενίσχυσης:

- Ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολίσθηση, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετός, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις). Επισημαίνεται ότι οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλα, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετός, χαλάζι, χιονοπτώσεις) μπορούν να ενισχυθούν μόνο όταν το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2017) υπερβαίνει το 30%, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

- Ζημιές απώλειας παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας) σε καλλιέργειες, που σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΑΑΤ το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2017) υπερβαίνει το 30%, σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων ορίζονται στις διατάξεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 4562/Β/2016) και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος.

Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να απευθυνθούν τηλεφωνικώς στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ της περιοχής τους.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News