Συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά αποδοχές που στερήθηκαν σε βάθος 5ετίας

Οικονομία
Συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά αποδοχές που στερήθηκαν σε βάθος 5ετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έσπευσαν ήδη στον ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις - Μεγάλη παγίδα κατά την ηλεκτρονική υποβολή

Απίστευτη φρενίτιδα, με χιλιάδες συνταξιούχους να σπεύδουν να διεκδικήσουν αναδρομικά αποδοχές που στερήθηκαν σε βάθος 5ετίας, έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης.

Με την κυβέρνηση ωστόσο να διαμηνύει ότι ματαιοπονούν, καθώς θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης η οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς θα κοστίσει πάνω από 9 δις στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον υφυπουργό κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο. 

Οι ενώσεις των συνταξιούχων έχουν ήδη σπεύσει να προειδοποιήσουν ότι το αλαλούμ  που έχει προκληθεί δεν θα αποφέρει καρπούς κάνοντας μάλιστα λόγο για βιομηχανία εκμετάλλευσης που στήνεται πάνω στις προσδοκίες που γεννήθηκαν στον απόηχο της επίμαχης απόφασης.

Οι απόψεις των ίδιων των συνταξιούχων είναι χαρακτηριστικές για το πανδαιμόνιο που επικρατεί μπροστά στο ενδεχόμενο, άνθρωποι που στερούνται ακόμη και τα βασικά εξαιτίας των αιματηρών περικοπών  στις αποδοχές τους, να δουν να τους επιστρέφονται σημαντικά ποσά.

Ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν δεν κρύβουν πως έσπευσαν να κάνουν ήδη αίτηση στον ΕΦΚΑ, αν όχι να καταθέσουν προσφυγές. Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου το μόνο που εξασφαλίζει η αίτηση αυτή είναι να εξασφαλίσει κάθε δικαιούχος ότι δεν θα παραγραφούν οι απαιτήσεις για το επόμενο εξάμηνο.

Μετά τη δικαστική απόφαση, ο ΕΦΚΑ παραδέχεται τις αξιώσεις των συνταξιούχων που ζητούν να διακοπούν οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ενώ για να αποφύγει τον όγκο των χιλιάδων αιτήσεων που υποβάλλονται μαζικά δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής. Ωστόσο το έντυπο που καλείται να συμπληρώσει ηλεκτρονικά ο ενδιαφερόμενος κρύβει όπως φαίνεται μια μεγάλη παγίδα .

Το  προσυμπληρωμένο κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησης του ΕΦΚΑ δεν αναφέρει τίποτε για επιστροφές και αναδρομικά, ενώ δεν έχει καμία αναφορά ούτε σε επαναφορά δώρων όπως λένε οι δικαστικές αποφάσεις.

Το αίτημα για αναδρομικά, όπως και για ανάλυση των περικοπών κατά μήνα, ή κατ’ έτος από το 2013 και μετά θα πρέπει να το γράψουν μόνοι τους οι συνταξιούχοι στο τελευταίο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης

Για όσους πέσουν σε αυτή την παγίδα είναι πιθανό να παραγραφεί η μελλοντική τους αξίωση για το σύνολο των αναδρομικών γι’ αυτό και οι αρμόδιοι συστήνουν προσοχή και σωστή νομική υποστήριξη των αιτημάτων

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News