Με το σταγονόμετρο η διάθεση πετρελαίου για τους Κρητικούς

Οικονομία
Με το σταγονόμετρο η διάθεση πετρελαίου για τους Κρητικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποτονική έως ανύπαρκτη η κίνηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης - Στις επιδοτήσεις ελπίζουν οι πρατηριούχοι

Μπορεί να έχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα διάθεσης στην αγορά της Κρήτης του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά η κίνηση χαρακτηρίζεται από τους βενζινοπώλες ως υποτονική έως και ανύπαρκτη, με την κυβέρνηση να συμφωνεί πως το 1,17 ευρώ το λίτρο της μέσης τιμής (σε ό,τι αφορά το νησί μας) είναι απαγορευτικό για τα νοικοκυριά, αλλά για να τα βοηθήσει, αντί να λέει πως θα μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, εξαγγέλλει... αύξηση των κονδυλίων στο... επίδομα θέρμανσης.

«Εμείς επιμένουμε πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ενώ εκφράζει συγκρατημένες ελπίδες για αύξηση της καταναλωτικής κίνησης λόγω της σταδιακής μείωσης της θερμοκρασίας, αλλά και λόγω... αγροτικών επιδοτήσεων!

«Πιστεύουμε ότι θα δώσουν ένα μέρος των επιδοτήσεών τους οι αγρότες για να βάλουν στα σπίτια τους λίγο έστω πετρέλαιο θέρμανσης. Και αν αυξήσει και τα κονδύλια στα 120 εκατομμύρια ευρώ του επιδόματος θέρμανσης η κυβέρνηση, όπως λέει, περιμένουμε να αρχίσει κάπως να κινείται η αγορά του πετρελαίου»

Λυκούργος Σαμόλης, πρόεδρος Βενζινοπωλών Ηρακλείου

«Περιμένει ο κόσμος τις επιδοτήσεις. Πιστεύουμε ότι θα δώσουν ένα μέρος των επιδοτήσεών τους οι αγρότες για να βάλουν στα σπίτια τους λίγο έστω πετρέλαιο θέρμανσης. Και αν αυξήσει και τα κονδύλια στα 120 εκατομμύρια ευρώ του επιδόματος θέρμανσης η κυβέρνηση, όπως λέει, περιμένουμε να αρχίσει κάπως να κινείται η αγορά του πετρελαίου. Αλλά σίγουρα η λύση για μας δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», επισήμανε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.

«Μάλλον λόγω των Θεσμών δεν προχωράει η κυβέρνηση στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Τουλάχιστον αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση, να μην αλλάξει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Και προσπαθούν με άλλους τρόπους τώρα να βοηθήσουν τον κόσμο για να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή», σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη. Ξεκαθαρίζει όμως και ο ίδιος ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και απλά.

«Για να πάρουν οι δικαιούχοι το επίδομα θέρμανσης, υπάρχει καθυστέρηση. Δεν είναι κάτι το άμεσο που να μπορεί να το εισπράξει και να μπορεί να το προσθέσει να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης. Όσοι βάλουν σήμερα πετρέλαιο θέρμανσης θα πληρωθούν από Ιανουάριο. Και όσοι βάλουν από Ιανουάριο, θα πληρωθούν Ιούνιο-Ιούλιο. Άρα δεν τους το δίνει άμεσα να μπορέσουν να ψωνίσουν. Τους το δίνει πολύ καθυστερημένα. Και ουσιαστικά ο κόσμος δε θα μπορέσει να βοηθηθεί»...

Υπάρχει όμως και πολύ μεγάλη γραφειοκρατία για να ενταχθεί κάποιος στο επίδομα θέρμανσης. Η δήλωση γίνεται μέσω του ΤΑΧΙSnet.

«Το σύστημα “βλέπει” ότι είσαι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένεις τον Ιανουάριο να σου βάλουν το εισόδημα στον λογαριασμό σου στην τράπεζα. Ωστόσο, τα κριτήρια μέχρι τώρα είχαν γίνει πιο αυστηρά για να μπορεί ένας καταναλωτής να είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης. Είχαμε μείωση των δικαιούχων σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα κατά 50%. Τώρα δεν ξέρουμε αν αλλάξει κάτι. Έχουν μιλήσει και για το κοινωνικό μέρισμα, μήπως υπάρξει και από ’κει κάποια βοήθεια προς τον κόσμο. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε. Όμως και πάλι δεν μπορούμε να περιμένουμε τη λύση από την επιδότηση της θέρμανσης. Η λύση είναι στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου»...

«Ο ΕΦΚ ήταν τότε μηδαμινός»

74% κάτω η αγορά πετρελαίου από το 2003

Το ιδανικότερο - σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη - θα ήταν να γύριζε η κυβέρνηση πίσω, στο σύστημα που υπήρχε το 2003.

«Η μείωση της κατανάλωσης στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης από τότε μέχρι σήμερα έχει φτάσει στο 74%. Και αναφερόμαστε στο 2003, γιατί τότε ήταν πολύ μικρός ο ΕΦΚ. Δεν ξεπερνούσε τα 29 ευρώ τον τόνο. Δηλαδή σχεδόν δεν υπήρχε φόρος. Και γι’ αυτό, η τιμή του πετρελαίου δεν ξεπερνούσε τα 60 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 600 ευρώ ο τόνος. Και σήμερα είναι 280 ευρώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, επί τον ΦΠΑ του 24%. Δηλαδή έχουμε δύο φορές φόρο. Ενώ πουθενά αλλού δε φορολογείται ξανά ο φόρος, συμβαίνει αυτό μόνο στην Ελλάδα. Να μπαίνει ο Ειδικός Φόρος κι από πάνω να του βάζουν και τον δεύτερο φόρο, του ΦΠΑ»...

Στο σημείο αυτό, ο Λυκούργος Σαμόλης υπενθυμίζει ότι το 2003 όλοι έβαζαν πετρέλαιο στο σπίτι τους. «Ο κόσμος έβαζε σε αφθονία. Ο κόσμος ζεσταινόταν. Τα πρατήρια δούλευαν. Και τώρα το πετρέλαιο έχει γίνει κυριολεκτικά είδος πολυτελείας. Ευελπιστούμε τώρα με τις επιδοτήσεις ο κόσμος να διαθέσει κάποια χρήματα στο πετρέλαιο θέρμανσης»...

Ο ίδιος όμως δε θα παραξενευτεί να δει και φέτος πολλούς καταναλωτές να πηγαίνουν με τις κανίστρες για να βάλουν λίγο πετρέλαιο στη δεξαμενή του λέβητά τους.

«Ο κόσμος επίσης στρέφεται σε άλλες μορφές θέρμανσης. Και αυτό είναι και πολύ κακό, γιατί γυρίζουμε πάρα πολύ πίσω. Όταν γυρίζουμε σε ξύλα και σε σόμπες, και καθόμαστε σε ένα δωμάτιο και δεν μπορούμε να ζεσταθούμε, πάμε προς τα πίσω. Η καλύτερη θέρμανση είναι το πετρέλαιο. Και η πιο υγιεινή», καταλήγει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News