Κυρίαρχη θέση η Κρήτη σε επίπεδο χώρας, Μεσογείου & Ευρώπης στον Τουρισμό

Οικονομία
Κυρίαρχη θέση η Κρήτη σε επίπεδο χώρας, Μεσογείου & Ευρώπης στον Τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού - Το υψηλότερο ποσοστό αύξησης αφίξεων και εσόδων καταγράφεται στον Νότο της Ευρώπης

Η Μεσόγειος φοράει το «στέμμα» του τουρισμού στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην έκθεσή του για το 2017 που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Και φυσικά η Κρήτη, όπως έχουν καταδείξει αρκετές μελέτες από διεθνείς οργανισμούς και στοιχεία από το ελληνικό υπουργείο, τουριστικούς παράγοντες και την Τράπεζα της Ελλάδας, έχει κυρίαρχη θέση σε επίπεδο χώρας, Μεσογείου και Ευρώπης.

Ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι το ότι οι μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί κατέγραψαν αύξηση το 2017 κατά 12% στις αφίξεις και 11% στα έσοδα, που επίσης είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Προς επίρρωσιν, τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας και αφορούσαν στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 απέδειξαν ότι η Κρήτη για μια ακόμη φορά έπαιξε τον δικό της καθοριστικό ρόλο στην τουριστική οικονομία της χώρας, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τόσο στις αφίξεις όσο και στις εισπράξεις κατά τη φετινή τουριστική σεζόν.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Σύμφωνα με αυτά, που βεβαίως καλύπτουν ένα ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα, η Ευρώπη κατέχει συνολικά τη μερίδα του λέοντος παγκοσμίως με το υψηλότερο ποσοστό σε αφίξεις (51%) και επίσης το υψηλότερο σε έσοδα (39%) από τον τουρισμό.

Είναι ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ότι οι μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί κατέγραψαν αύξηση το 2017 κατά 12% στις αφίξεις και 11% στα έσοδα, που επίσης είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Όσο για τους λαούς που ξοδεύουν τα περισσότερα στα ταξίδια τους, στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας βρίσκονται οι Κινέζοι και ακολουθούν οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Αυστραλοί.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τριάδα των Γερμανών, Βρετανών και Γάλλων κρατούν τα ηνία όσον αφορά στην τουριστική κίνηση στην Κρήτη. Ειδικά για την περιοχή μας, η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σημειώνει τη μεγάλη δυναμική της μαζί με τη Βόρεια Αφρική, γεγονός που «αντανακλά τη μεγάλη ζήτηση για μεσογειακούς προορισμούς».

Η μέση ετήσια ανάπτυξη είναι 4,3% από το 2005 έως το 2017, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μεταβολή της διετίας 2016-17 σε σχέση με την προηγούμενη, που φτάνει το 12,3% όσον αφορά στις αφίξεις. Ειδικά για την Ελλάδα, η μελέτη καταγράφει - με στοιχεία ως τον Αύγουστο του 2018 - θετική μεταβολή 9,7% για τη χρονιά 2016-17, ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε σχέση με την επίσης θετική μεταβολή 5,1% της διετίας 2015-16.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ευρώπη έχει την πρωτιά με μερίδιο 51% στις αφίξεις, που αντιστοιχεί σε 671 εκατομμύρια επισκεπτών, αυξημένο κατά 8% από την προηγούμενη χρονιά.

Στο ίδιο επίπεδο είναι η ποσοστιαία αύξηση στις εισπράξεις από τον τουρισμό, με την Ευρώπη να έχει το 39% από το παγκόσμιο μερίδιο, το υψηλότερο μετά την Αμερική (24%) και την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού (29%), που αντιστοιχεί σε 519 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η πλειονότητα των τουριστών παγκοσμίως χρησιμοποίησε τις αερομεταφορές για τις μετακινήσεις σε ποσοστό 57%, με ένα 37% να επιλέγει να ταξιδέψει οδικώς, ένα 4% μέσω υδάτινων δρόμων και μόλις ένα 2% μέσω σιδηροδρόμων. Στην πλειονότητά τους οι ταξιδιώτες είχαν ως βασικό στόχο της μετακίνησής τους την αναψυχή και τις διακοπές σε ποσοστό 55%, με ένα 27% να ακολουθεί δηλώνοντας ως αιτία επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, λόγους υγείας, θρησκευτικούς ή άλλους, ένα 13% επαγγελματικούς ή επιχειρηματικούς και ένα 6% να μην απαντά.

Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον το στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, ότι οι πολίτες του κόσμου που ταξιδεύουν γίνονται όλο και περισσότεροι, καθώς η αυξητική τάξη που ξεκίνησε από το 2009 συνεχίζεται, φτάνοντας το 2016-17 στο 6,8%.

52,3 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους

Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της “βαριάς βιομηχανίας” του τουρισμού στην ελληνική οικονομία αποκαλύπτει το εντυπωσιακό ποσό των 52,3 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή συνεισέφερε άμεσα ο τουρισμός κατά την περίοδο 2009-2016 στα έσοδα του κράτους.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο “Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα του τουρισμού στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα - Η περίπτωση της Ελλάδας, 2010-2016”.

Η μελέτη διερευνά την άμεση επίδραση των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται εν όλω ή εν μέρει στο τουριστικό πεδίο, στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις, τόσο στην οικονομική δραστηριότητα, όσο και στα φορολογικά έσοδα, ούτε και οι εισπράξεις του Δημοσίου από μη φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016 τα φορολογικά έσοδα από τον τουριστικό τομέα αποτελούσαν το 10,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ποσοστό υψηλότερο από το 8,3% της άμεσης συνεισφοράς του στην οικονομία.

α ποσοστά αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα, αν ληφθούν υπόψη οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις του τουρισμού. Επίσης, για την περίοδο 2009-2016, ο τουρισμός παρήγαγε περισσότερα από 105 δισ. ευρώ Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και 92 δισ. ευρώ εισοδημάτων.

Κατά την περίοδο 2008-2016, τα άμεσα φορολογικά έσοδα από τον τουρισμό (ως ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας του τουριστικού τομέα) αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από το αντίστοιχο μέγεθος του συνόλου της οικονομίας (από 40,8% σε 60,8% για τον τουρισμό και από 36,7% σε 48,1% για την οικονομία συνολικά). Όπως αναφέρεται, αυτή η αυξημένη φορολογική απόδοση του ιδιωτικού τουριστικού κλάδου προκαλεί ερωτήματα για την ανθεκτικότητα του τομέα στον διεθνή ανταγωνισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News