Οικονομία Ελλάδα

«Κούρεμα» δανείων - Ποιους αφορά

Οι νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια θα έρθουν από την 1η Νοεμβρίου

Τεράστιο ενδιαφέρον επικεντρώνει το «κούρεμα» που επέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στα στεγαστικά δάνεια από 20 έως 50%, ενώ στα καταναλωτικά αναμένεται μείωση μέχρι και το 85%.

Οι δανειολήπτες αναζητούν με κάθε τρόπο περισσότερες πληροφορίες για να ανακουφιστούν από το μεγάλο οικονομικό φορτίο που τους «βαράινει».

Ποιους αφορά

Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν από την 1η Νοεμβρίου και αφορούν σε όλους τους δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση.

Οι τράπεζες ήδη προτείνουν εξωδικαστικές λύσεις που είναι προσανατολισμένες στο νόμο Κατσέλη, οι οποίες προβλέπουν γενναίο «κούρεμα» της συνολικής οφειλής.

Οι δανειολήπτες μπορούν σύμφωνα με το newsbobmb.gr επίσης να «αγοράσουν» τα δάνειά τους, πληρώνοντας το ποσό εφάπαξ πριν αυτό μεταβιβαστεί σε fund.

Άλλωστε, προβλέπεται από το νόμο για την προστασία του δανειολήπτη ότι προτού πωληθεί το δάνειό του σε fund οι τράπεζες πρέπει να του έχουν κάνει πρόταση ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής με μειωμένη δόση και επιμήκυνση, περίοδο χάριτος και καταβολή μόνο τόκων, μείωση επιτοκίου και μερική διαγραφή οφειλής.

Στόχος είναι έως και το Δεκέμβριο να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και να παρουσιάσουν στους επόπτες χαμηλότερο ποσοστό προβληματικών δανείων.

 

Σχόλια