Η στρατηγική της κυβέρνησης για τα «Κόκκινα Δάνεια»

Οικονομία
Η στρατηγική της κυβέρνησης για τα «Κόκκινα Δάνεια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα «Κόκκινα Δάνεια»

Η κυβέρνηση διερευνά, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS), ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος iefimerida.gr, παλαιό αυτό σχέδιο ξαναβγήκε από το συρτάρι με αφορμή το χθεσινό κραχ στις τραπεζικές μετοχές.

Το θέμα συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά, όπως τονίζουν πηγές με γνώση του θέματος, η εφαρμογή του δεν απλή, καθώς -μεταξύ άλλων- προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Και αυτό γιατί το Δημόσιο θα είναι εγγυητής των ομολόγων, άρα τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων. Όπως παρατηρούν αρμόδιες πηγές, «δεν είναι αδύνατον, αλλά απαιτείται πολύ προσεκτική τεκμηρίωση», με δεδομένο ότι η DG Comp είναι ιδιαιτέρως αυστηρή με την Ελλάδα, λόγω του ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει κρατική βοήθεια.

Τι προβλέπει

Το συγκεκριμένο «εργαλείο» ενσωματώνει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σε ένα μοντέλο που στήθηκε -κατ’ αναλογίαν- στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πρόκειται για το μοντέλο APS (Asset Protection Schemes), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο «εγχειρίδιο» της ΕΚΤ και στηρίζεται σε γενικές γραμμές στην εξής λογική: οι τράπεζες δημιουργούν εταιρείες ειδικού σκοπού, στις οποίες εισφέρουν «κόκκινα» δάνεια έναντι ομολόγων με το ανάλογο discount. Τα ομόλογα αυτά, που εκδίδουν οι εταιρείες ειδικού σκοπού, έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου είναι ότι ελαφραίνουν τα «βιβλία» των τραπεζών από τον όγκο των «κόκκινων» δανείων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα «κόκκινα» δάνεια που θα μπορούσαν να εισφέρουν οι τράπεζες είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ, αλλά κάτω από 20 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές επιλογές ως προς την εφαρμογή, κάτι που αφήνει ανοικτό το «παράθυρο» για ενεργό συμμετοχή του ΤΧΣ στη διαδικασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News