Οικονομία Ελλάδα

Σαρωτικές ανατροπές στον φόρο μεταβίβασης – Πότε έρχονται

Ντόμινο αυξήσεων στις γονικές παροχές και στις δωρεές ακινήτων από το νέο έτος

Σαρωτικές ανατροπές και μεγάλες αυξήσεις φέρνουν οι αλλαγές στον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2019, αφού από την ημερομηνία αυτή και μετά θα ισχύουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες σε κάποιες περιοχές της Κρήτης αυξάνονται, σε κάποιες μειώνονται, ενώ σε ορισμένες παραμένουν αμετάβλητες.

Πρόκειται για αλλαγές που φέρνουν πονοκέφαλο, καθώς, λόγω της εξέλιξης αυτής, θα επέλθει ντόμινο αυξήσεων και χρηματικών διαφοροποιήσεων στις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βάζουν για μια ακόμη φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Φέτος οι νέες αντικειμενικές τιμές εφαρμόστηκαν μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό όλων των υπόλοιπων φόρων και τελών που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι προηγούμενες τιμές, μέχρι και τις 31/12/2018. Από την 1η/1/2019, όμως, όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες τιμές.

«Όποιος θέλει να κάνει τη μεταβίβασή του ή να πουλήσει ή να κάνει γονική παροχή, μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή με τις ισχύουσες τιμές, καθώς η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιούνιο»

ΠΑΥΛΟΣ ΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Επομένως, όσοι σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν ακίνητα το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να σταθμίσουν τις αλλαγές που έρχονται και αναλόγως είτε να σπεύσουν να πραγματοποιήσουν τη μεταβίβαση μέχρι το τέλος του έτους, εάν το κόστος πρόκειται να ανέβει, είτε να περιμένουν για να την κάνουν αργότερα, εφόσον η σχετική επιβάρυνση θα μειωθεί.

 

Παράδειγμα

Ας δούμε όμως πώς θα διαμορφωθεί το 2019 o φόρος μεταβίβασης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, για διαμέρισμα 80 τ.μ. 1ου ορόφου, παλαιότητας 16 ετών το 2018.

Στον Άγιο Νικόλαο, ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων το 2018 κυμαινόταν από 1.092 έως 2.772 ευρώ το τ.μ. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες να κυμαίνονται από 1.000 ευρώ το τ.μ. η κατώτερη και έως 1.850 ευρώ το τ.μ. η ανώτερη, ο ΦΜΑ το 2019 ανεβαίνει στα 1.680 το κατώτερο και έως 3.108 το τ.μ. το ανώτερο, με το ποσοστό μεταβολής του να κυμαίνεται από 12,12% έως 53,85%.

Στο Ηράκλειο, ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων το 2018 κυμαινόταν από 1.344 έως 3.444 ευρώ το τ.μ. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες να κυμαίνονται από 850 έως 2.050 ευρώ το τ.μ., ο ΦΜΑ το 2019 ανεβαίνει στα 1.428 έως 3.444 ευρώ το τ.μ., με το ποσοστό μεταβολής του να κυμαίνεται από 0,00 έως 6,25%.

Συνεχίζοντας, στο Ρέθυμνο, ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων το 2018 κυμαινόταν από 1.344 έως 3.024 ευρώ το τ.μ. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες να κυμαίνονται από 850 έως 1.800 ευρώ το τ.μ., ο ΦΜΑ το 2019 εκτοξεύεται από 1.428 έως 3.024 ευρώ το τ.μ., φτάνοντας το ποσοστό μεταβολής του στο 6,25%.

Τέλος, στα Χανιά, ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων το 2018 κυμαινόταν από τα 1.428 έως τα 3.108 ευρώ το τ.μ. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες να κυμαίνονται από 1.000 έως 1.850 ευρώ το τ.μ., ο ΦΜΑ το 2019 ανεβαίνει στα 1.680 έως 3.108 ευρώ το τ.μ., με το ποσοστό μεταβολής του να αγγίζει το 17,65%.

 

Επιπλέον αλλαγές

Βάσει των νέων δεδομένων και των ραγδαίων αυξήσεων που σημειώθηκαν σε νευραλγικές ζώνες της Κρήτης, αλλά και όλης της χώρας, άνθρωποι της κτηματαγοράς και φυσικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα κληθούν να βάλουν και πάλι το χέρι βαθιά στην τσέπη πληρώνοντας επιπλέον φόρους, εκφράζουν την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία τους. Όπως λένε, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και τις κραυγές αγωνίας τους, ενώ ζητούν μείωση της φορολογίας και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να “πάρουν” και πάλι “μπρος” οι αγοραπωλησίες και η οικοδομική δραστηριότητα - που αυτή τη στιγμή βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες παρατεταμένες περιόδους πτώσης τους - αντ’ αυτού βλέπουν την κυβέρνηση να χτυπά ανελέητα τους κλάδους αυτούς, φορτώνοντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες ακινήτων με όλο και πιο βαριά φορολογία, τη στιγμή που ήδη τα εισοδήματά τους είναι μειωμένα κατά πολύ και με το ζόρι επιβιώνουν.

 

«Από τον Ιανουάριο ουσιαστικά οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν όσους θα ήθελαν να κάνουν κάποια γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση ο καθένας ανάλογα το τι τον συμφέρει μπορεί να το κάνει είτε τώρα με τις υπάρχουσες τιμές, είτε τον καινούργιο χρόνο»

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

«Μέσα σε όλο αυτό να πούμε ότι γύρω στον Μάιο του 2019 θα ανακοινωθούν επιπλέον αλλαγές σε κάποιες περιοχές που δεν έγιναν μέχρι τώρα. Άρα, όποιος θέλει να κάνει τη μεταβίβασή του ή να πουλήσει ή να κάνει γονική παροχή, μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή με τις ισχύουσες τιμές, καθώς η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Στις υπόλοιπες περιοχές που οι τιμές δεν άλλαξαν, αυτό θα γίνει τον Μάιο του 2019 και μετά. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο αργότερα», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης.

ΕΝΦΙΑ

“Παγωμένη” η αγορά

«Από τον Ιανουάριο ουσιαστικά οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν όσους θα ήθελαν να κάνουν κάποια γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση ο καθένας, ανάλογα το τι τον συμφέρει, μπορεί να το κάνει είτε τώρα με τις υπάρχουσες τιμές, είτε τον καινούργιο χρόνο. Από εκεί και πέρα, η αγορά λόγω του ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, όπως και η οικοδομική δραστηριότητα, διότι οποιοσδήποτε σκέφτεται να αγοράσει ένα ακίνητο, ή να επενδύσει, υπολογίζει ότι θα πληρώνει επιπλέον ΕΝΦΙΑ από αυτόν που πληρώνει σήμερα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου. Πάντως, με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών στις μεταβιβάσεις ακινήτων να απέχει περίπου τρεις μήνες, έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται κινητικότητα στην αγορά με μεταβιβάσεις και γονικές παροχές-δωρεές, με τους φορολογούμενους να τρέχουν να μεταβιβάσουν ή να... ξεφορτωθούν τα ακίνητά τους πριν την αύξηση των αντικειμενικών.

 

Σχόλια