«Ένεση» 400 εκατομμυρίων ευρώ για τουριστικές επιχειρήσεις

Οικονομία
«Ένεση» 400 εκατομμυρίων ευρώ για τουριστικές επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Υπερτριπλασιασμός κονδυλίων για επιδότηση στις τουριστικές επιχειρήσεις

Σε υπερτριπλασιασμό των κονδυλίων για επιδοτήσεις στον τουριστικό κλάδο οδηγεί το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί από τις αιτήσεις που συγκέντρωσε το πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», το οποίο έληξε στα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το capital.gr, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υποβλήθηκαν 7.297 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,127 δισ. ευρώ. Λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος, το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να υπερτριπλασιάσει τον προϋπολογισμό του, από τα 120 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα. Ελήφθη, δε, λόγω της υψηλής ζήτησης και του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκτιμάται ότι μέσω αυτής της αύξησης του προϋπολογισμού της δράσης ότι θα ικανοποιηθούν περίπου οι μισές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Ειδικότερα, χρηματοδοτείται το 45% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού για τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) μισθωτής εργασίας το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 50%. Η συγκεκριμένη δράση είναι άμεσης υλοποίησης, καθώς, όπως περιγράφεται στον οδηγό, είναι υποχρεωτικό μέσα στους πρώτους 18 μήνες να έχει υλοποιηθεί το 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης.

Επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία κατηγορίας τριών αστέρων και άνω με δυναμικότητα 10 έως και 50 κλινών, ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις - κάμπινγκ - τριών αστέρων και άνω και ξενώνες νεότητας).

Επίσης, μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό τριών κατοικιών, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα τριών κλειδιών και άνω και ελάχιστης δυναμικότητας 10 κλινών, αλλά και τουριστικά γραφεία διαφόρων δραστηριοτήτων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, άλλες ειδικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα κ.ά.) και λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού.

Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε η προδημοσίευση του β' κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ερευνητικών έργων «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», ενώ ο κύκλος αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του τέταρτου τριμήνου.

Η δράση έχει ενδεικτικό προϋπολογισμό για τον β' κύκλο 117.464.278 ευρώ (δημόσια δαπάνη). Βασικοί στόχοι της δράσης είναι η ενίσχυση α) της έρευνας και της δικτύωσης των επιχειρήσεων, β) των συμπράξεων επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και γ) της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι: α) Επιχειρήσεις και «λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις» και β) Ερευνητικοί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί». Για τη συμμετοχή τους στη Δράση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί νομίμως και να λειτουργούν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε ως νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως του τύπου τους (π.χ., Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, ΚοινΣΕπ), είτε ως ατομικές επιχειρήσεις.

Επίσης, έχουν προαναγγελθεί και τρεις νέες δράσεις. Πρόκειται για την εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, για τη δράση «Ενισχύω-Επιβραβεύω», που θα απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, και για την εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας «Λιανικό Εμπόριο -Εστίαση-Εκπαίδευση», με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

«Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός»

Παράλληλα, εδώ και για λίγο διάστημα, «τρέχει» η δράση «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση, τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να είναι από 50.000 έως 400.000 ευρώ και να επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Η περίοδος υλοποίησης της επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης, ενώ η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News