Γιατί διώχνουμε τους Ρώσους τουρίστες;

Οικονομία
Γιατί διώχνουμε τους Ρώσους τουρίστες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για τις πολιτικές επιλογές της Ελλάδας που έχουν προκαλέσει ζημιά στον τουρισμό

Μεγάλη μείωση στις αφίξεις και στις εισπράξεις από τη Ρωσία καταγράφεται σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, με τους Ρώσους τουρίστες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο εξάμηνο, οι εισπράξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν μείωση κατά 23,4%, ενώ μόνο για τον μήνα Ιούνιο μειώθηκαν κατά 14,9%. Αντιθέτως οι εισπράξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 10,8%, ενώ την ίδια ώρα κατά 7% έχουν μειωθεί μέχρι σήμερα οι αφίξεις των Ρώσων στην Κρήτη, όπως εκτιμά ο τουριστικός πράκτορας, επιχειρηματίας Αντίπας Σηφάκης, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως υποστηρίζει ο κ. Σηφάκης, απορρίπτονται αιτήσεις για τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους κληρικούς που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στο νησί μας. Ο ίδιος, μάλιστα, διαθέτει πληροφορίες για δύο περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες.

«Φτάσαμε στο σημείο να απορρίπτουμε και αιτήσεις βίζας σε Ρώσους ιερείς, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αυτό το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, ενώνει την Ελλάδα με τη Ρωσία πάμε να το καταργήσουμε και να δείξουμε στους Ρώσους ότι ούτε αυτό υπολογίζουμε»

Αντίπας Σηφάκης, τουριστικός πράκτορας

«Η Ελλάδα όσο περνάει ο καιρός δείχνει μια αρνητική στάση απέναντι στη Ρωσία για διάφορους λόγους, πολιτικούς περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσανασχετεί και να προβληματίζεται ο ρωσικός λαός κατά πόσον θεωρείται πλέον από τους Έλληνες ένας φίλος λαός. Οι αφίξεις της ρωσικής αγοράς έχουν μια μείωση της τάξης του 7% σε σχέση με το 2017. Η μέση διανυκτέρευση των Ρώσων είναι 10 μέρες, ενώ των Ευρωπαίων κάτω από 7 μέρες. Φτάσαμε στο σημείο να απορρίπτουμε και αιτήσεις βίζας σε Ρώσους ιερείς, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αυτό το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, ενώνει την Ελλάδα με τη Ρωσία πάμε να το καταργήσουμε και να δείξουμε στους Ρώσους ότι ούτε αυτό υπολογίζουμε. Πράγμα που συμβαίνει, για πρώτη φορά, εδώ και περίπου τρεις βδομάδες. Το υπουργείο από την πλευρά του δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός και μας παραπέμπει στην ελληνική διπλωματία. Από εκεί και πέρα τελειώνουν όλα...», είπε ο κ. Σηφάκης.

Η πτώση του ρουβλίου, όπως και η πρόσφατη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις φαίνεται σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μεγάλη μείωση των αφίξεων Ρώσων τουριστών. «Η Τουρκία γίνεται πλέον ένας φθηνός προορισμός. Η επόμενη μέρα λοιπόν στον τουρισμό έχει να κάνει με το ποια θα είναι η γεωπολιτική κατάσταση στη Μεσόγειο, με το ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία και με το αν θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στα μέτρα που λαμβάνουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κατά των Ρώσων», κατέληξε ο κ. Σηφάκης. Σε αντίθεση πάντως με την υπόλοιπη χώρα, η μείωση των Ρώσων είναι μικρότερη στο νησί μας, το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του ρωσικού τουρισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News