Πόσο ακριβά πληρώνουν το ρεύμα οι Έλληνες;

Οικονομία
Πόσο ακριβά πληρώνουν το ρεύμα οι Έλληνες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήσεις 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τις επιχειρήσεις - Την σοκαριστική εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας καταγράφει αποκαλυπτική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας

«Ακριβό μου ρεύμα μάς... έχει μαυρίσει την ψυχή» θα πρέπει να μονολογούν οι πολίτες σε όλη τη χώρα, όπως και εδώ στην Κρήτη μετά τη δραματική εκτόξευση του κόστους τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις!

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τις επιχειρήσεις, σφίγγοντας και άλλο τη θηλιά στον λαιμό των δοκιμαζόμενων από την παρατεταμένη οικονομική κρίση πολιτών.

Την τεράστια έως... σοκαριστική εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας καταγράφει αποκαλυπτική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, εντοπίζοντας τις αιτίες αφενός στους φόρους και στις άλλες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αφετέρου στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος πυροδότησε πάντως την αντίδραση της ΔΕΗ, η οποία κάνει λόγο για αυθαίρετες αναφορές και θεοποίηση του ανταγωνισμού αλλά την ίδια ώρα παραδέχεται τις αυξήσεις ύψους 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τις επιχειρήσεις, διαφωνώντας μονάχα σε μια επιμέρους λεπτομέρεια.

Ποια είναι αυτή η λεπτομέρεια;

Σύμφωνα με τη μεν Τράπεζα της Ελλάδας οι εν λόγω αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ συντελέστηκαν σε μια 11ετία, και συγκεκριμένα την περίοδο 2005-2016. Σύμφωνα με τη δε ΔΕΗ, οι αυξήσεις αυτές συντελέστηκαν την περίοδο 2005-2014...

Βεβαίως, τον κάθε καταναλωτή και εδώ στην Κρήτη, είτε οικογενειάρχη είτε επιχειρηματία, ποσώς μάλλον τον ενδιαφέρει η ακριβής χρονική περίοδος στην οποία πήρε τόσο πολύ την ανιούσα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τον ενδιαφέρει η τεράστια επιβάρυνση στην τσέπη του εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης!

Το ρεύμα καίει... τους οικογενειακούς λογαριασμούς και τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων εξαιτίας της εκτίναξης της φορολόγησης ιδίως από το 2010 και μετά, αλλά και της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος ανάπτυξης του ανταγωνισμού τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια...

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας, τα τελευταία 11 χρόνια οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 150% και για τις επιχειρήσεις 44%. Το ρεύμα καίει... τους οικογενειακούς λογαριασμούς και τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων εξαιτίας της εκτίναξης της φορολόγησης ιδίως από το 2010 και μετά, αλλά και της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος ανάπτυξης του ανταγωνισμού τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια.

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά περίπου 150% την περίοδο 2005-2016, φτάνοντας το 2016 τα 0,17 ευρώ/KWh από 0,07 ευρώ/KWh το 2005», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης Πηνελόπη Ζιούτου (ΤτΕ) και Δημήτριος Σιδέρης (Πάντειο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος.

«Αν και οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες από το μέσο όρο της Ε.Ε., η σημαντική αύξησή τους δείχνει ταχύτερη επιδείνωση του κόστους διαβίωσης στην Ελλάδα αυτή την περίοδο», σημειώνει η μελέτη.

Πέρα από τα νοικοκυριά που δέχτηκαν ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα, μεγάλη ήταν η επιβάρυνση και της ελληνικής βιομηχανίας: «Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση (44%), ανερχόμενες στα 0,09 ευρώ/KWh το 2016 από 0,06 ευρώ/KWh το 2005, μεγαλύτερη της αύξησης του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ως αποτέλεσμα, το 2016 οι ελληνικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία (0,093 ευρώ/KWh) κατέληξαν υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,081 ευρώ/KWh), αποτελώντας αντικίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. και συμβάλλοντας αρνητικά στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων», αναφέρει η έκθεση, περιγράφοντας τις επιπτώσεις στο κόστος των επιχειρήσεων: «Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη σημαντική άνοδο των τιμών της ενέργειας, τόσο στην αγορά χονδρικής όσο και στην αγορά λιανικής. Οι τιμές των πετρελαιοειδών, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα λόγω και της σημαντικής αύξησης των φόρων και άλλων επιβαρύνσεων», επισημαίνει η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, που στέκεται στο κομμάτι της έλλειψης ανταγωνισμού.

Οι αναλυτές της ΤτΕ τονίζουν ότι σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις υψηλές τιμές είναι η δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: «Η έλλειψη ανταγωνισμού τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρισμού επηρέασε αρνητικά την εγχώρια αγορά, περιορίζοντας τις διαθέσιμες επιλογές για χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες», αλλά ακόμη και σήμερα «η ΔΕΗ συνεχίζει να δεσπόζει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιπροσωπεύει το 79% της εγκατεστημένης θερμικής ισχύος και το 75% περίπου της παραγωγής θερμικής ηλεκτρικής ενέργειας», υποστηρίζει η ΤτΕ και περιγράφει τις συνθήκες της κλειστής αγοράς και στη λιανική: «Αλλά και το μερίδιο της λιανικής αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, παρ’ όλη τη μείωση που παρατηρήθηκε μετά τις ρυθμίσεις του 2013. Συγκεκριμένα, το μερίδιό της φτάνει στο 88% το 2016. Επιπλέον, 17 προμηθευτές δραστηριοποιούνταν στην αγορά λιανικής και το δεύτερο μεγαλύτερο κατά σειρά μερίδιο αγοράς προμηθευτή ήταν 2,9% το 2016».

«ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ»

Τι απαντά η ΔΕΗ για την τιμολόγηση

Για μεθοδευμένη προσπάθεια «θεοποίησης του ανταγωνισμού» και για «αυθαίρετες» αναφορές στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κάνει λόγο η ΔΕΗ, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Πράγματι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από το 2005 μέχρι και το 2014 κατά 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τη βιομηχανία. Οι συντάκτες ωστόσο της μελέτης αναφέρουν εντελώς αυθαίρετα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, ότι η αύξηση συντελέστηκε έως το 2016. Όπως είναι γνωστό, και μάλιστα επαληθεύεται από το γράφημα της Eurostat που έχει περιληφθεί στη μελέτη, από το 2015 και μέχρι σήμερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν κυρίως λόγω της έκπτωσης του 15% που χορήγησε η ΔEH το 2016. Σημειώνεται ότι η ΔEH καθιέρωσε αυτή την έκπτωση έχοντας μερίδιο αγοράς πλέον του 95%, δηλαδή πριν ανοίξει ουσιαστικά η αγορά. Οι λοιποί πάροχοι ακολούθησαν με δικές τους εκπτώσεις», αναφέρει στην ανακοίνωση-απάντησή της η ΔΕΗ και επισημαίνει ακόμα: «Στον παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών οι συντάκτες της μελέτης, ίσως για να επαληθεύσουν δογματικές αντιλήψεις θεοποίησης του ανταγωνισμού, αγνόησαν το βασικότερο: το κόστος παραγωγής. Σε όποιο βαθμό και αν είναι αναπτυγμένος ο ανταγωνισμός, όσο και αν έχει περιοριστεί το μερίδιο της δεσπόζουσας επιχείρησης, όπως η ΔEH, εάν το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και οι τιμές θα ακολουθήσουν.

Την περίοδο ιδιαίτερα από το 2009 μέχρι και το 2014 ήταν ακριβώς οι στρεβλώσεις της αγοράς με μηχανισμούς που επιβάρυναν τη ΔEH, όπως ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τα... Πιστοποιητικά Ισχύος (σ.σ. υπολογίζεται σωρευτικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ), οι οποίοι επέδρασαν στο κόστος και ώθησαν στην τεράστια άνοδο των τιμών, ως “εύκολη” λύση. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείπεται η άστοχη πολιτική εκείνων των χρόνων σε σχέση με τις ΑΠΕ που έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές και τη ΔEH»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News