Κρήτη, ιδανικός προορισμό για αγροτουρισμό

Κρήτη
Κρήτη, ιδανικός προορισμό για αγροτουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναιμική ανάπτυξη των “εναλλακτικών” μορφών τουρισμού στη χώρα μας είναι ένα από τα θέματα που προβληματίζουν τους ασχολούμενους με τον τουρισμό. Η “μονοκαλλιέργεια” του μαζικού τουρισμού χαμηλής ποιότητας δεν προσφέρει πολλά σε επίπεδο εσόδων και σαφώς και χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών.

Η Κρήτη είναι απολύτως ιδανική για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών εναλλακτικού τουρισμού και μία από αυτές τις μορφές είναι και ο αγροτουρισμός.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να θεωρείται σημαντική για το νησί μας η προσπάθεια για ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, με τις “ευλογίες” της Πολιτείας.

Μάλιστα, με απόφαση της υπουργού Τουρισμού, κ. Έλενας Κουντουρά, και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελου Αποστόλου, ορίστηκαν οι προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (3089/30-7-2018).

Μέσω της συγκεκριμένης απόφασης δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αγροτουρισμού, που θα έχουν τον δικό τους Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), καλύπτοντας ένα θεσμικό κενό και ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων για τη ρύθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο καθορισμός των προδιαγραφών λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και η θέσπιση Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής, με στόχο:

* Την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και εν προκειμένω την ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου,

* Την ανάδειξη των αυθεντικών εμπειριών που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και αποτελούν παγκόσμια τάση,

* Την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροδιατροφικό τομέα και τη μεταποίηση,

* Τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των τοπικών παραγωγών και οικονομιών,

* Την προώθηση των τοπικών προϊόντων που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Η συγκεκριμένη απόφαση διαμορφώθηκε μετά από μακροχρόνια διαβούλευση και συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με το συναρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τους φορείς αγροτουρισμού, με στόχο να δημιουργηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο οι ανάγκες της αγοράς.

Οι επιχειρήσεις αγροτουρισμού ιδρύονται από εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Πρέπει υποχρεωτικά να έχουν κατάλυμα μέχρι 40 κλίνες το ανώτερο, το οποίο μπορεί να βρίσκεται εντός ή εκτός του αγροκτήματος ή της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν ειδική κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων και λειτουργούν με Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού (ΕΣΑ), που εκδίδεται από την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα του αγροτουρισμού υποχρεούνται να αποκτήσουν ΕΣΑ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού μπορούν να λάβουν αγροκτήματα, όπως επίσης και τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, εφόσον έχουν προηγουμένως αποκτήσει Ειδικό Σήμα Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, καθώς και οι αγροτικές και μικτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, μέσα σε όρια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται η ανέγερση μόνο μη κύριων καταλυμάτων.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει προβλεφθεί και έχει ήδη δημιουργηθεί ειδικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ), ικανοποιώντας πάγιο αίτημα του κλάδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News