Οικονομία Ελλάδα

Τι μπορείτε να κάνετε εάν δε σας πληρώνουν οι… νοικάρηδές σας;

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης τα περιστατικά της καθυστέρησης ή τη μη καταβολής του μισθώματος των ενοικιαστών προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων, ολοένα και πληθαίνουν.

Εάν συμβαίνει το παραπάνω και σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιοκτήτης μπορεί είτε να καταθέσει αγωγή απόδοσης μισθίου και καταβολή μισθωμάτων, ή να καταθέσει αίτηση για έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων.

Στην πρώτη περίπτωση κατατίθεται η αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο και ακολουθεί η εκδίκασή της κατά την ορισθείσα ημερομηνία.

Στην δεύτερη περίπτωση δεν γίνεται δίκη, αφού ο αρμόδιος Δικαστής κρίνει με βάση τα έγγραφα που του προσκομίζονται και αποφασίζει χωρίς να ακουστεί η άλλη πλευρά. Αν η αίτηση είναι νόμιμη, εκδίδεται η σχετική διαταγή απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων και επιδίδεται στον μισθωτή ο οποίος έχει δεκαπενθήμερη προθεσμία για άσκηση ανακοπής.

Εφόσον δεν ασκηθεί ανακοπή, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προβεί αφενός στην αποβολή του μισθωτή από το ακίνητο και αφετέρου στην διεκδίκηση των οφειλόμενων μισθωμάτων ακόμα και με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Συνήθως προτιμάται η δεύτερη διαδικασία λόγω του ότι είναι κατά πολύ ταχύτερη της πρώτης.

 

Πηγή: athensvoice.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια