Μέχρι πότε παρατείνεται η έκπτωση για τα αυθαίρετα;

Οικονομία
Μέχρι πότε παρατείνεται η έκπτωση για τα αυθαίρετα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις απαραίτητες συμπληρωματικές κινήσεις με φόντο τη νέα ρύθμιση αυθαιρέτων που “τρέχει” από το φθινόπωρο προχωρά τώρα η κυβέρνηση...

Στην κατεύθυνση αυτή υπογράφτηκε ήδη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, η απόφαση που τακτοποιεί την εκκρεμότητα με το στατικό έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών. Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε επισήμως προ ημερών πως θα κατατεθεί άμεσα η σχετική τροπολογία, με την οποία η ειδική έκπτωση του 20%, που είχε θεσπιστεί ως μπόνους-κίνητρο για να σπεύσουν οι αυθαιρετούχοι να υπαχθούν στη ρύθμιση μέσα στο α' εξάμηνο, δεν τελειώνει τώρα στις 8 Απριλίου... αλλά θα παραταθεί για αρκετούς ακόμα μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 9 Οκτωβρίου!

Αναλυτικότερα, παράταση μέχρι τις 9 Οκτωβρίου πρόκειται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην προθεσμία που λήγει στις 8 Απριλίου και προβλέπει έξτρα έκπτωση 20% σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης κτισμάτων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, στο νομοσχέδιο “Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για τη θαλάσσια χωροταξία”, σχετικά με την παράταση των προθεσμιών για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου. Ειδικότερα, θα παραταθεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2018 η έκπτωση του 20% του πρώτου εξαμήνου, προκειμένου να εκδοθούν οι απαιτούμενες πράξεις για την εφαρμογή του νόμου.

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση είναι μία από τις πέντε που αναμένονται να κατατεθούν λίγο μετά το Πάσχα και θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια χωροταξία. Οι υπόλοιπες Υ.Α. θα λύνουν τις “γκρίζες ζώνες” που έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι μηχανικοί και είναι η μελέτη στατικής επάρκειας, η προσθήκη αποθηκών ισογείων με μειωτικό συντελεστή, η αλλαγή χρήσης σε τακτοποιηθέντα κτήρια και η δυνατότητα νομιμοποίησης σε αυθαίρετα που είναι στατικά εξαρτημένα από νόμιμα κτήρια.

Η ειδική αυτή έκπτωση του 20% αφορά και όσους ιδιοκτήτες θα μεταφέρουν από τους παλιούς νόμους στο νέο το αυθαίρετό τους. Ωστόσο, αν κάποιος ιδιοκτήτης εξ αυτών ανήκει και σε κάποια ειδική κατηγορία, όπως για παράδειγμα να είναι πολύτεκνος, δικαιούται ένα συνδυασμό εκπτώσεων. Δηλαδή, αν κάποιος είναι πολύτεκνος με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.), δικαιούται να καταβάλει το 50% του προστίμου. Αν διακανονίσει το ακίνητό του εντός του νέου εξαμήνου, θα πάρει την έκπτωση του 20% και το συνολικό όφελος που θα έχει είναι έκπτωση 70%.

Η παράταση θεωρούταν δεδομένη, μιας και η μέχρι στιγμής ανταπόκριση στη νέα ρύθμιση των αυθαιρέτων είναι σχετικά χαμηλή, ενώ υπήρχαν και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αποθάρρυναν εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες από το να σπεύσουν να υπαχθούν από το πρώτο διάστημα ισχύος του νέου νομικού πλαισίου. Σημαντικός παράγοντας βεβαίως είναι και η οικονομική στενότητα των πολιτών, που έχει ως αποτέλεσμα κόσμος που θέλει να υπαχθεί στη ρύθμιση να το σκέφτεται, να το ξανασκέφτεται και να μην το παίρνει... απόφαση!

Στον καμβά αυτό, η διευθέτηση των αυθαιρέτων, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπάρχουν εδώ και μήνες, δεν έχει κυλήσει με βάση τις αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης.

Έτσι καθίσταται απολύτως λογική η παράταση της ειδικής έκπτωσης του 20% μέχρι τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να δελεαστούν ιδιοκτήτες ακινήτων για να σπεύσουν να υπαχθούν και να αρχίζει να “ρολάρει” καλύτερα το νέο καθεστώς τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Εντωμεταξύ, υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, η απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με το στατικό έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες υπάγονται στο νόμο για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας, το περιεχόμενο αυτής, η διαδικασία υποβολής της, καθώς και η διαδικασία ενίσχυσης του κτηρίου στις περιπτώσεις στατικής ανεπάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας, στις περιπτώσεις που αυτή απαιτείται, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%. Εφόσον προκύψει από τη σχετική μελέτη η ανάγκη στατικής ενίσχυσης, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις του προστίμου που φτάνουν το 70%, ανάλογα με τις περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News