Οικονομία Ελλάδα

Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση των 5,7 δισ.

«Πράσινο φως» δόθηκε από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για τη συνολική δόση ύψους 6,7 δισ. για την Ελλάδα, ενώ επιπλέον ενέκρινε και την εκταμίευση της πρώτης υποδόχης των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέλη του ESM πιστοποιούν έτσι ότι η Αθήνα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην γ' αξιολόγηση και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

«Πρόκειται για ακόμη μία θετική ένδειξη ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» δήλωσε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Οδεύουμε πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή» τόνισε.

Τα 5,7 δισ. θα εισρεύσουν στα ελληνικά Ταμεία πριν τις 15 Απριλίου, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. της δόσης, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και μπορεί να εκταμιευθεί, σε μία ή περισσότερες περαιτέρω εκταμιεύσεις, από την 1η Μαΐου 2018 και μετά.

Συνολικά, από τα 6,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, το 1,5 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το 1,9 δισ. για «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με το newpost.gr, ότι οι εκταμιεύσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξαρτώνται από την «ικανοποιητική απόδοση» της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια.Σχόλια