Οικονομία Ελλάδα

Ανατροπή στις συντάξεις: Νέα αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους  

Δε σταματούν οι αποκαλύψεις για τις παράνομες μειώσεις στην προσωπική διαφορά όσο και στα επιδόματα των συνταξιούχων, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν νέα αναδρομικά.

Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον αναδρομικά καθώς οι κρατήσεις γίνονται με παράνομο τρόπο τόσο στην λεγόμενη προσωπική διαφορά, όσο και στα επιδόματα.

Οι δύο νέες παράνομες μειώσεις είναι:

  1. Η επιβολή εισφοράς ασθένειας 6% που μέχρι πρότινος και βάσει νόμου (4336/2015 και 4387/2016) έμπαινε στο καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης μετά τις περικοπές των Μνημονίων.

Με τον επανυπολογσμό των συντάξεων, όμως, αποκαλύπτεται ότι η εισφορά ασθένειας 6% επιβάλλεται όχι μόνον στο ποσό της σύνταξης, αλλά και στο ποσό της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», χωρίς να το προβλέπει κανένας νόμος και χωρίς να έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο ούτε καν σε εγκύκλιο. Η μείωση 6% στην προσωπική διαφορά είναι τουλάχιστον «μη νόμιμη» και θα πρέπει να σταματήσει.

  1. Η «αλά καρτ» επιβολή όλων των μνημονιακών περικοπών σε σύνταξη και οικογενειακά επιδόματα. Δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή και διαπιστώνεται ότι τη… νύφη την πληρώνουν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ κ.λπ., πλην Δημοσίου. Οι μνημονιακές περικοπές μπαίνουν στο σύνολο σύνταξης και οικογενειακού επιδόματος, για όλα τα Ταμεία, ενώ στο Δημόσιο οι μνημονιακές μειώσεις εξαιρούν τα οικογενειακά επιδόματα, είτε συζύγου είτε και τέκνων, που συγκαταβάλλονται με τη σύνταξη.

Ενώ λοιπόν το Δημόσιο επιβάλλει τις μειώσεις των Μνημονίων σε μια σύνταξη των 1.300 ευρώ εξαιρώντας το επίδομα συζύγου των 35 ευρώ, στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ ή σε άλλους φορείς, (ΝΑΤ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.) παρατηρείται να συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα ως μέρος της σύνταξης και να έχει και αυτό μνημονιακές περικοπές! Το Δημόσιο εξαιρεί δηλαδή τα επιδόματα από τις μνημονιακές μειώσεις, ενώ το ΙΚΑ και άλλα Ταμεία δεν τα εξαιρούν.

Εδώ υφίσταται κενό νόμου, και σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ακόμη και με ποσά κάτω των 1.000 ευρώ, θα πρέπει να ζητήσουν με αίτηση – ένσταση στο Ταμείο τους να υπολογίζονται οι περικοπές μόνον στη σύνταξη και όχι στο οικογενειακό επίδομα, όπως γίνεται δηλαδή και στο Δημόσιο.

Τα δε αναδρομικά των άδικων μειώσεων μπορούν να τα διεκδικήσουν στην ίδια αίτηση ή και δικαστικά.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Σχόλια