Τα πάνω κάτω έρχονται στο επίδομα ανθυγιεινής - ποιοι θα το δικαιούνται

Κρήτη
Τα πάνω κάτω έρχονται στο επίδομα ανθυγιεινής - ποιοι θα το δικαιούνται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει για πολλούς εργαζόμενους το δικαίωμα για λήψη του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με νέα Υπουργική Απόφαση, τα κριτήρια για τη λήψη του αυστηροποιούνται και έτσι εκατοντάδες εργαζόμενοι, που δουλεύουν υπό δύσκολες συνθήκες και πόνταραν σε αυτό για να επιβιώνουν, με τα νέα δεδομένα θα το χάσουν...

Όπως λοιπόν όλα δείχνουν, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις μεγάλες αλλαγές που προβλέπει το 3ο μνημόνιο για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4512/2018 και ενόψει της 4ης αξιολόγησης, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας εξέδωσαν Κοινή Υπουργική Απόφαση που διορίζει 17μελή επιτροπή, η οποία έως τις 30 Μαΐου θα πρέπει να έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα προτείνει στη χορήγηση του επιδόματος.

Έργο της επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι να υπολογίσει τη «συχνότητα» έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο και να κατηγοριοποιήσει εκ νέου τους δικαιούχους, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού του ποσού που θα χορηγείται στους τελευταίους.

Οι αλλαγές

Όπως αναφέρει ο νόμος (άρθρο 396 του Ν. 4512/2018), αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ. Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη, Ξανθού και Γεροβασίλη:

1. «Συστήνεται επιτροπή αρμόδια για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και για την εκπόνηση από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας των φορέων στους οποίους παρατηρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

2. Αναφορικά με το καθεστώς χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, έργο της επιτροπής είναι ιδίως: α) ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας, όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους, β) ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού, του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος, και γ) η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και το βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια».

«Γκρεμίζουν κεκτημένα χρόνων»

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και σε συνδυασμό με μέτρα αύξησης της πρόληψης και της προστασίας από ατυχήματα, αναμένεται ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων θα πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι του επιδόματος. Σχολιάζοντας τις αλλαγές αυτές, αλλά και εκφράζοντας το φόβο των εργαζομένων για τα όσα ακόμα ακολουθούν - μνημονιακές επιταγές που έρχονται να γκρεμίζουν εργασιακά κεκτημένα αιώνων - ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, τόνισε πως «για άλλη μια φορά βλέπουμε στα θέματα εργασιακών σχέσεων ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Μιλάμε για εργαζόμενους π.χ. στην καθαριότητα, αλλά και σε χώρους γενικότερα δύσκολων εργασιών, όπου καλούνται να εργαστούν υπό δύσκολες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι αυτοί λάμβαναν ένα επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο τώρα κινδυνεύουν να το χάσουν. Αν και η κυβέρνηση το κρύβει, η απαίτηση αυτή βρίσκεται στην 4η αξιολόγηση, και ουσιαστικά η πρόταση αυτή έχει ψηφιστεί. Συνεπώς, ουσιαστικά επιβάλλεται άλλο ένα μέτρο εναντίον των εργαζομένων και σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν, όπως η μείωση του αφορολόγητου και οι νέες περικοπές στις συντάξεις, πραγματικά οδηγείται η χώρα σε κατάσταση πολύ τραγική».

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως «δυστυχώς βλέπουμε ότι όλες αυτές οι πολιτικές σε βάρος του πολίτη και του εργαζόμενου δεν έχουν τέλος. Η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται, παρά μόνο εκτελεί εντολές, που σε καμία περίπτωση δε λύνουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας. Αντιθέτως καταστρέφουν την οικονομία μας».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με άλλο νόμο του 2015 (Ν. 4354/2015) είχε οριστεί ότι τα επιδόματα επικινδυνότητας θα ευθυγραμμιστούν με τα ισχύοντα στην Ε.Ε., αλλά στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης η ρύθμιση άλλαξε, ενώ θα πρέπει να έχει οδηγήσει σε αποτελέσματα έως τον Ιούνιο που θα κλείνει η 4η αξιολόγηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News