Νέα.. θύελλα οφειλών 4,65 δισ. ευρώ

Οικονομία
Νέα.. θύελλα οφειλών 4,65 δισ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται ραγδαία τα κρατικά χρέη προς τους ιδιώτες.

Τέσσερα δισ. 65 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους ιδιώτες μέσα σε μόλις 5 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει την Έκθεση Συμμόρφωσης της 3ης αξιολόγησης (Compliance Report).

Οι Θεσμοί έπρεπε να ελέγξουν το κατά πόσο μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες με ομαλό τρόπο την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2017, προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση αυτή (μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών).

Στο... ράφι τα μισά λεφτά του ESM για το 2017

Από τα στοιχεία τα οποία έστειλαν οι ελληνικές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες και περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη έκθεση, προκύπτει ότι ναι μεν ικανοποιήθηκε ο στόχος, και μάλιστα με οριακή υπέρβαση (σ.σ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 158% ή κατά 2,53 δισ. ευρώ σε σχέση με το ύψος των δόσεων, έναντι στόχου 150% ή κατά 2,4 δισ. ευρώ), αλλά υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία είναι άξια αναφοράς.

Το πρώτο ανησυχητικό στοιχείο είναι η νέα “γενιά” οφειλών και το δεύτερο ότι τα λεφτά που έδωσε ο ESM δεν έφτασαν, παρά μόνο εν μέρει, στον προορισμό τους: Πληρώθηκαν μόνο τα 866 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,6 δισ. ευρώ που διατέθηκαν μέσα στο 2017 από τις δόσεις του ESM.

H Κομισιόν αναφέρει μεν ότι η καθαρή εκκαθάριση των καθυστερήσεων έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 είναι ικανοποιητική, αλλά και ότι «η απορρόφηση της χρηματοδότησης του προγράμματος καθυστερεί».

Τα στοιχεία για τα “φέσια”

H μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες μέσα στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου του 2017 ήταν 7,2 δισ. ευρώ. Η καθαρή μείωση, όμως, ήταν μόνο 2,53 δισ. ευρώ, καθώς αυτή η νέα “γενιά” ληξιπρόθεσμων οφειλών των 4,68 δισ. ευρώ αναίρεσε τη διαδικασία απομείωσης.

Το υπόλοιπο των οφειλών προς ιδιώτες στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 υπολογίζεται από τις κοινοτικές υπηρεσίες στα 3,97 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και 770 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Αναφορικά με τις νέες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν οφειλές περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε σημαντικά η κατάσταση (και με τη μεγάλη αποπληρωμή που έγινε από την ΑΑΔΕ) και καταγράφονται νέες οφειλές 567 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά άρχισε μια εκ νέου κλιμάκωση των οφειλών, κατά 845 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, κατά 828 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και κατά 770 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο.

“Σκάβουν” τα διαθέσιμα με Repos 5 δισ. ευρώ

Ένα άλλο στοιχείο της Έκθεσης Συμμόρφωσης των Θεσμών είναι αυτό που αφορά στα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό που άλλαξε είναι τα 3 δισ. ευρώ της πρόσφατης έκδοσης ομολόγων, αλλά και η υπόθεση ότι ακόμα 5 δισ. ευρώ θα βρεθούν μέσα στο 2018 από βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου από τα διαθέσιμα φορέων του, δηλαδή μέσα από διαδικασίες Repos. Συνεχίζει μάλιστα να καταγράφεται ως αδιάθετο ποσό 27,4 δισ. ευρώ του συνολικού δανείου των 86 δισ. ευρώ.

Τι αναφέρει η νέα έκθεση για τους πλειστηριασμούς

Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (σ.σ. υπάρχει νεότερη επισήμανση, αφού εκ των υστέρων ικανοποιήθηκε το σχετικό προαπαιτούμενο), η Επιτροπή επισημαίνει ότι το σύστημα σταδιακά επιταχύνεται αλλά «δεν έχει ακόμη αποκτήσει πλήρη δυναμική». Αναφέρεται ότι «θα ήταν επιθυμητό να αυξηθούν περαιτέρω οι καταχωρίσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής αποτελεσματική κάλυψη ολόκληρης της επικράτειας». Και αναφέρεται ότι πρέπει να αρθούν οι αντιρρήσεις συμβολαιογραφικών ενώσεων, αλλά και να γίνουν άλλες κινήσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος, για «να λειτουργήσει ομαλά και αξιόπιστα», αλλά και για να «προσελκύσει ιδιώτες πιστωτές και υποψηφίους εκτός από τις τράπεζες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News