default-image

ΣΟΚ: Υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές επαγγελματιών

Κρήτη
ΣΟΚ: Υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές επαγγελματιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ολική εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών οδηγούν οι υπέρογκες αυξήσεις έως και 10% στις εισφορές που καλούνται να πληρώνουν ανά δίμηνο χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), παρά την οικονομική κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, εκτός από τις μειώσεις συντάξεων και φυσικά την πτώση του τζίρου στα ταμεία τους, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, θα βρεθούν προ εκπλήξεως αφού καλούνται πια να πληρώνουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς αυτές συνδέονται με το εισόδημα και τις τριετίες που συμπληρώνουν.

Και όλο αυτό είναι κάτι στο οποίο φυσικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, σημειώνοντας οι ίδιοι με νόημα πως πρόκειται για τερτίπι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για μια ακόμη φορά το κράτος αποδεικνύεται μεγάλος μπαταχτσής, αφού στους ασφαλισμένους που κάνει να λαμβάνουν χρήματα δεν ισχύουν οι τριετίες, ενώ σε όσους κάνει να πληρώνουν ισχύουν και μάλιστα με το παραπάνω, αρκεί να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και όχι να αδειάζουν...

Εξηγώντας το πώς συμβαίνει αυτό, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους ασφαλισμένους, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Μπάμπης Λεκάκης, μας λέει ότι «για τους παλιούς ασφαλισμένους ισχύουν οι προηγούμενοι νόμοι για τον ΟΑΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τρία χρόνια αλλάζουν κατηγορία.

Έτσι, άσχετα με το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα και παρά την κρίση που βιώνουμε όλοι, το σύστημα που ίσχυε και είχε ψηφιστεί τις παλιές, καλές εποχές ισχύει και παρα-ισχύει, με συνέπεια κάθε τρία χρόνια να επέρχεται αύξηση 10% στις εισφορές. Την ίδια στιγμή, παρά το ότι σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μπει στη διαδικασία ρυθμίσεων για να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, και αυτοί με τη σειρά τους κάθε δίμηνο καλούνται να καταβάλλουν κανονικότατα το καθόλου ευκαταφρόνητο και δύσκολο πια στις μέρες μας να συγκεντρωθεί ποσό των 100 ευρώ, με το οποίο βλέπουν να έχουν επιβαρυνθεί.

Όταν λοιπόν οι εισφορές ανέρχονται περίπου στα 940 ευρώ το δίμηνο, καταλαβαίνουμε πως με την επιβάρυνση αυτή τα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία εκτοξεύονται επικίνδυνα. Και αυτό είναι κάτι που μας κάνει να αγωνιούμε για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για αυτό και ζητάμε να ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση της χώρας και των περισσότερων νοικοκυριών ώστε να έχουμε μια διαφορετική μεταχείριση».

Ωστόσο, μόνο όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν οφείλουν χρήματα στον Οργανισμό μπορούν να κινήσουν διαδικασίες για να κατέβουν κατηγορίες, οι οποίοι όμως, όπως κανείς θα περίμενε, είναι φυσικά λίγοι, με τους υπόλοιπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το καθεστώς έως τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την ελπίδα, όπως λέει ο κ. Λεκάκης, ότι στο νέο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα υπάρξει νέα μέριμνα για το θέμα.

Μέχρι τότε, όμως, οι ασφαλισμένοι, είτε έχουν κάνει ρύθμιση των οφειλών τους είτε όχι, κάθε τριετία που αλλάζει θα δέχονται αυτή την επιβάρυνση. «Διαμαρτυρηθήκαμε στον Οργανισμό για αυτό το καθεστώς, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή τα χέρια όλων είναι δεμένα, καθότι αναμένουμε την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα έχει ισχύ από τις αρχές του 2017. Για αυτό και όπως μας είπαν δεν μπορεί να γίνει κάτι στην παρούσα φάση. Βρισκόμαστε λοιπόν στο περίμενε, ελπίζοντας πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη.

Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι πως μικρομεσαίοι με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν κατά πολύ και αυτό μας τρομάζει ακόμα περισσότερο, διότι θα οδηγήσει σε επιπλέον λουκέτα και σε μεγαλύτερη ανεργία. Να σημειωθεί επίσης πως αρκετοί μικρομεσαίοι που είχαν μπει στη διαδικασία ρύθμισης έχουν χάσει το δικαίωμα αυτό, καθότι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις που καλούνται να πληρώσουν τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Λεκάκης.

Φόβοι για νέα "λουκέτα"

Το ζήτημα αυτό, που ανησυχεί ιδιαίτερα όλους τους ασφαλισμένους, τέθηκε από εκπροσώπους των τελευταίων και στον υποδιοικητή του ΟΑΕΕ που είχε επισκεφτεί προ ημερών το Ηράκλειο, αλλά και στους τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε συνάντηση που είχαν μαζί τους τη Μεγάλη Τετάρτη, όμως όλα αυτή τη στιγμή είναι ρευστά, διότι καθυστερεί και η αξιολόγηση κι έτσι η αβεβαιότητα στην αγορά αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό.

Την ίδια στιγμή ακόμη και οι βουλευτές εμφανίζονται, όπως όλα δείχνουν, ανήμποροι να βοηθήσουν. «Είναι αδύναμοι να περάσουν το τείχος των δανειστών. Δεν μπορούν να παρέμβουν. Το ομολογούν και οι ίδιοι. Τα νέα λουκέτα είναι προ των πυλών», προσθέτει ο κ. Λεκάκης, τη στιγμή που, όπως επισημαίνει, «καμία πρότασή μας ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην αγορά, καθώς υπάρχει η απαγόρευση των δανειστών, ενώ η ανεργία εκτοξεύεται απίστευτα».

Καμπανάκι όμως χτυπούν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, με το όλο βαρύ κλίμα να οδηγεί ως φαίνεται σε περαιτέρω κινητοποιήσεις και τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News