default-image

Ο λογαριασμός της λιτότητας

Οικονομία
Ο λογαριασμός της λιτότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και η νέα ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει δυναμικά το θέμα του χρέους στο τραπέζι, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της Γερμανίας, αίσθηση προκαλεί ο αναλυτικός… λογαριασμός από το MacroPolis, τους "Financial Times", το ΔΝΤ και το "The Lancet" που γραφικοποίησε το Graphicnews για το πού ακριβώς πήγαν τα χρήματα των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, η μερίδα του λέοντος των 254,4 δισ. ευρώ σχεδόν ένα τέταρτο του τρισεκατομμυρίου, δόθηκε για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων κυβερνητικών χρεωγράφων (81,3 δισ.), ενώ 48,2 δισ. πήγαν στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών και το κολοσσιαίο ποσό των 40,6 δισ. για τόκους, διαψεύδοντας όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν από την Ευρώπη πως επρόκειτο για χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για τη σωτηρία της Ελλάδας, αφού όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία αποτελούσε απλά και αυτό... επένδυση για όσους μας δάνεισαν.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι με την αιματηρή λιτότητα εξοικονομήθηκαν από την Ελλάδα 27,7 δισ. ευρώ την ώρα που οι ανάγκες για τη λειτουργία του κράτους ήταν 27 δισ., τα οποία αντλήθηκαν από τα προγράμματα στήριξης. Αίσθηση προκαλεί συνολικά η λίστα των... εσόδων-εξόδων και η επισήμανση ότι πληρώσαμε 2,3 δισ. από τη βοήθεια που μας έδωσαν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που μας... στήριξε! Όλα αυτά την ώρα που μια ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ έστελνε το πρώτο μήνυμα στη νέα κυβέρνηση ότι, «αν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία, ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα» και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέμενε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κατάργησης-διαγραφής του χρέους».

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης

Η αυλαία στις διεθνείς επαφές της νέας κυβέρνησης άνοιξε χθες με την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα και η συνέχεια γράφεται σήμερα με την άφιξη του προέδρου της ευρωομάδας Γέρουν Ντάισενμπλουμ. Πρόκειται για την αρχή ενός μαραθωνίου με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πάρει μια καλή γεύση των προθέσεών τους.

Θα έχει προηγηθεί η συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι στη Ρώμη, η οποία οριστικοποιήθηκε για τις 3 Φεβρουαρίου και φυσικά εκείνη με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για την οποία δεν έχει ακόμα καθοριστεί ημερομηνία. Παράλληλα μαραθώνιο επαφών ξεκινάει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη, όπου θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του. Λίγα 24ωρα πάντως πριν συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως μια διαγραφή του ελληνικού χρέους θα ήταν λανθασμένη επιλογή.

Ο Σαπέν ανέφερε πως η διαγραφή του ελληνικού χρέους θα ήταν λάθος, ωστόσο προσέθεσε πως η επαναδιαπραγμάτευση είναι στο τραπέζι. Αίσθηση πάντως προκαλεί η χθεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στο CNBC ότι η Μόσχα θα εξέταζε ένα ελληνικό αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει υποβληθεί από την Ελλάδα τέτοιο αίτημα.

Εντωμεταξύ, η εφημερίδα "Handelsblatt" περιγράφει τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο "Στρες στα Ελληνικά". Σε αυτό, πέρα από τα κρίσιμα ραντεβού Τσίπρα και Βαρουφάκη και τις επισκέψεις Σουλτς σε Αθήνα χθες και Στρασβούργο σήμερα, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup στην ελληνική πρωτεύουσα, σημειώνεται το χρονολόγιο των προθεσμιών για την ελληνική οικονομία. Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου, ενώ η μεθεπόμενη, η 12η Φεβρουαρίου, είναι εκείνη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου γίνεται συνάντηση του Eurogroup. Και τέλος το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο παρατάθηκε τον Δεκέμβριο για δύο μήνες - «εκτός εάν η Αθήνα ζητήσει εγκαίρως μια παράταση, κάτι το οποίο ο Τσίπρας ως τώρα αποκλείει. Και αυτά είναι μόλις η αρχή...

"Economist": «Εμπρός, Άγκελα, φτιάξε μου τη μέρα»

Με ένα εξώφυλλο που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες κυκλοφόρησε ο "Economist" την επαύριο της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές κάλπες. «Εμπρός, Άγκελα, φτιάξε μου τη μέρα» («Go ahead, Angela, make my day») είναι ο τίτλος που συνοδεύει την Αφροδίτη της Μήλου να... σημαδεύει με το όπλο της προφανώς τη Γερμανίδα καγκελάριο.

To εξώφυλλο του Economist το οποίο έρχεται σαν απάντηση στο γνωστό εξώφυλλο του Focus με την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει εκτός ευρώ την Ελλάδα, αλλά πιθανότατα ένα Grexit θα εξασφάλιζε ένα καλύτερο μέλλον για το ευρώ. «Η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία ξεκίνησε η οικονομική κρίση πριν από πέντε χρόνια», γράφει ο "Economist". «Ζητώντας ένα μεγάλο "κούρεμα" για το ελληνικό χρέος και υποσχόμενος ένα "γλέντι" δημοσίων δαπανών, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, πρόκληση για το ενιαίο νόμισμα και για τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία έχει οδηγήσει στο δρόμο της λιτότητας την ευρωζώνη», προσθέτει.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News