Οικονομία Ελλάδα

Στη δημοσιότητα η συμφωνία Ελλάδας-Φιλανδίας για τις εγγυήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών της Φιλανδίας δημοσίευσε χθες Τρίτη τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ελλάδα το 2012, για τη χορήγηση έμπρακτων εγγυήσεων από την Αθήνα ως αντάλλαγμα για την έγκριση από το Ελσίνκι της δανειακής σύμβασης με την Ε.Ε.

Η δημοσίευση είχε διαταχθεί το πρωί της Τρίτης από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Φιλανδίας.

Τα σχετικά έγγραφα, προσβάσιμα πλέον στο Διαδίκτυο, αποκαλύπτουν πως η Φιλανδία και η Ελλάδα άνοιξαν τρεις κοινούς λογαριασμούς για τη μεταβίβαση χρημάτων και χρηματοοικονομικών τίτλων. Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμεύουν ως βάση για το διμερές σύστημα παροχής των εγγυήσεων.

Ωστόσο, τα τραπεζικά δεδομένα έχουν αφαιρεθεί από το ηλεκτρονικό κείμενο, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, υπό το φόβο μην η δημοσίευσή τους «αποκάλυπτε εμπορικά μυστικά των τραπεζών».

Σε ανακοίνωσή της, η υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν, που είχε συνυπογράψει τη συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογό της Ευάγγελο Βενιζέλο, εμφανίζεται ευχαριστημένη με την απόφαση της δικαιοσύνης. Κατά την ίδια, η απόφαση «αποσαφηνίζει την κατάσταση και την ερμηνεία του νόμου για τη δημοσίευση δημοσίων εγγράφων».

«Οι κανόνες του παιγνιδιού είναι πλέον γνωστοί σε όλους», υποστήριξε.

Τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας είχαν ζητήσει τα φιλανδικά μέσα ενημέρωσης καθώς και βουλευτές του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών. «Είναι θαυμάσιο που δεν πέρασε η αδιαφάνεια. Η απόφαση της δικαιοσύνης συνιστά μια νίκη για τη διαφανή διακυβέρνηση, πράγμα σημαντικό σε ένα δημοκρατικό κράτος», δήλωσε η βουλευτίνα του κόμματος, Πίρκο Ρουοχόνεν-Λέρνερ.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη η Φιλανδία πήρε αποστάσεις από τις υπόλοιπες χώρες, ζητώντας εγγυήσεις από τις χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προκειμένου να τους χορηγήσει δάνεια. Η συμφωνία με την Ελλάδα αποτέλεσε το πρότυπο για μια άλλη συμφωνία, που υπογράφηκε με την Ισπανία τον Ιούλιο του 2012. Καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δε ζήτησε εγγυήσεις, ακόμη και εκείνες στις οποίες τα σχέδια στήριξης είχαν δεχτεί έντονες επικρίσεις.

Σχόλια