default-image

Εκλεισε η συμφωνία για την πώληση του ΟΠΑΠ

Οικονομία
Εκλεισε η συμφωνία για την πώληση του ΟΠΑΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κλείδωσε» και επισήμως έναντι τιμήματος 652 εκ. ευρώ η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στο επενδυτικό σχήμα Emma Delta, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που μιλά για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης μεγάλης ιδιωτικοποίησης.  

«Τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο είναι πολλαπλά αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μεικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών.

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την νέα βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, που όπως έγραψαν νωρίτερα «Τα Νέα» ανήλθε στα 652 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τίμημα κατά 30 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αρχικό των 622 εκατ. ευρώ και κατά μόλις δύο εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από τα 650 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως κατώτατο αποδεκτό όριο για τη μεταβίβαση του 33% του οργανισμού ο ανεξάρτητος αποτιμητής, τον οποίο είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προκειμένου να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία»    

Πάντως νωρίς το πρωί, και πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, είχε αναπτυχθεί έντονη σεναριολογία σχετικά με το τελικό τίμημα και κυκλοφορούσαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο  που αναφερόταν, σύμφωνα με το Reuters σε 650 εκατ.ευρώ, το δεύτερο, που μιλούσε για 660 εκατ. ευρώ και το τρίτο, το οποίο και επιβεβαιώθηκε, που έκανε λόγο για 652 εκατ. ευρώ.

Συνάντηση τη Μ. Τρίτη Σταυρίδη- Σμετς

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρέθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, για να συναντηθεί με τους άλλους εταίρους του σχήματος, ο Τσέχος Γίρι Σμετς, ένας εκ των βασικών μετόχων της Emma Delta, ενώ παράλληλα είχε επαφές τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλομέτοχος του ελληνοτσεχικού fund εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ να αυξηθεί το προσφερόμενο τίμημα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξή του μάλιστα στην τσέχικη εφημερίδα Hospodarske Noviny, ο τσέχος μέτοχος του fund διεμήνυσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για αύξηση του τιμήματος. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας σπρώξουν κάπου που δεν θέλουμε να πάμε» ανέφερε χαρακτηριστκά.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο Ταμείο θεωρούν άκρως σημαντική μια καλή εξέλιξη στον ΟΠΑΠ, καθώς θα στείλει θετικά μηνύματα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Πόσω μάλλον, όταν στο άλλο σοβαρό μέτωπο, αυτό της ΔΕΠΑ, που μαζί με τον ΟΠΑΠ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη ή μη του φετινού στόχου για έσοδα 2,6 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι συνεχείς αξιώσεις που θέτει η Gazprom, έχουν δημιουργήσει ένα μάλλον βαρύ κλίμα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, που είναι η 10η Μαΐου. Το έχουν ζητήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι άνθρωποι της Gazprom, επικαλούμενοι ότι λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και εν συνεχεία του ορθόδοξου Πάσχα, στην ουσία το διάστημα από την 1η μέχρι και τις 10 Μαΐου είναι «νεκρό» στη Ρωσία και δεν λειτουργεί τίποτα.

Πηγή:  tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News