default-image

Πως θα αντιμετωπίσετε τις ασθένειες της μηλιάς

Κρήτη
Πως θα αντιμετωπίσετε τις ασθένειες της μηλιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ανακοινώνονται τα εξής όσον αφορά εχθρούς - Ασθένειες των Μηλοειδών:

• Για το Βακτηριακό Κάψιμο

Έντονες οι προσβολές τη φετινή περίοδο σε αχλαδιές όλων των περιοχών. Δεν υπάρχουν θεραπευτικά σκευάσματα. Η αντιμετώπιση του βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα και προληπτικές επεμβάσεις.

Συνιστάται μετά τη φυλλόπτωση και με ξηρό καιρό:

• Επιμελημένο και προσεκτικό κλάδεμα και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδίσκων και κλάδων του δέντρου μαζί με υγιές τμήμα τουλάχιστον 20 εκ. Εφόσον διαπιστώνετε προσβολές και σε χοντρά μέρη του δέντρου (βραχίονες, κορμό) να αφαιρείτε προσεκτικά την προσβεβλημένη περιοχή μέχρι την εμφάνιση υγιούς ξύλου και να επαλείφετε τις πληγές με βορδιγάλεια πάστα ή με πυκνό διάλυμα έτοιμου βορδιγάλειου πολτού του εμπορίου. Η αναλογία θειϊκού χαλκού - ασβεστόπετρας - νερού για την βορδιγάλεια πάστα είναι 6 - 13 - 100. Υπενθυμίζεται ότι τα εργαλεία θα πρέπει να απολυμαίνονται συνεχώς με φωτιστικό οινόπνευμα.

• Να ακολουθήσει άμεση επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα στη μεγαλύτερη συνιστώμενη δόση. Η παραπάνω επέμβαση να γίνει προληπτικά σε όλα τα κτήματα της περιοχής.

• Για το Φουζικλάδιο

Η ασθένεια εκδηλώθηκε την άνοιξη κυρίως σε αχλαδιές. Όπου σημειώθηκαν σοβαρές προσβολές προτείνεται μετά την φυλλόπτωση το παράχωμα των πεσμένων φύλλων στο έδαφος. Στις αχλαδιές θα πρέπει να αφαιρεθούν και να καούν και οι προσβεβλημένοι βλαστοί. Τα παραπάνω μέτρα συμβάλλουν στη μείωση του μολύσματος για την επόμενη άνοιξη.

• Για την Σέζια (Ξυλόφαγο έντομο)

Σημαντικές προσβολές διαπιστώνονται κάθε χρόνο. Συνιστώνται:

• Όψιμο κλάδεμα αργά την άνοιξη που μειώνει τις προσβολές.

• Αφαίρεση και κάψιμο των ξηρών και εξασθενημένων κλάδων.

• Ψεκασμός του κορμού και των βραχιόνων με μίγμα θερινού ορυκτέλαιου και chlorpyrifos στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Οι βιοκαλλιεργητές να χρησιμοποιήσουν μόνο ορυκτέλαια ή άλατα καλίου λιπαρών οξέων.

• Για τη Ματόψειρα Μηλιάς (Εριόσωμα)

Διαπιστώθηκαν σημαντικές προσβολές σε ορισμένες περιοχές. Η παραπάνω επεμβάσεις για τη Σέζια, την περίοδο αυτή, μειώνουν τους πληθυσμούς που διαχειμάζουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News