Δωρεάν ενοίκιο για 3 χρόνια: Προχωρά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους νέους - Πότε αναμένεται στην Κρήτη

Οικονομία
Δωρεάν ενοίκιο για 3 χρόνια: Προχωρά το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους νέους - Πότε αναμένεται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο συμβάσεις που αφορούν σε Δήμους της Κρήτης βρίσκονται σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η υλοποίηση του προγράμματος «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου βρίσκονται οι συμβάσεις που αφορούν στους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Με απόφαση της υπηρεσιακής Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, εκδόθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών στους Δήμους Κατερίνης, Καρδίτσας, Λαρισαίων/Tρικκαίων και Λεβαδέων που είχαν διατεθεί για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κάλυψη» καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Θα ακολουθήσουν προσκλήσεις προς τους δυνητικά ωφελούμενους που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα να υποβάλουν αιτήσεις προς τους Δήμους για να τους διατεθούν οι διαθέσιμες κατοικίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Κάλυψη» 46 Δήμοι από όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Έχουν υπογραφεί 9 Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Δήμων Νεάπολης - Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων, Τρίπολης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Λαρισαίων / Τρικκαίων, Λεβαδέων και Κιλκίς/Παιονίας.

- Για τους 4 πρώτους δήμους έχει εκδοθεί η πρόσκληση και προς τα ωφελούμενα νοικοκυριά (δυνητικά ωφελούμενους) και βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποψηφίων στην βάση των κριτηρίων επιλογής, ώστε να δοθούν τα διαθέσιμα διαμερίσματα και να υπογραφούν τα σχετικά μισθωτήρια συμφωνητικά μεταξύ ιδιοκτητών και Δήμων.

- Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή δυο ακόμη Προγραμματικών Συμβάσεων που αφορούν στους Δήμους Αθηναίων και Παιανίας.

- Δύο ακόμα συμβάσεις (που αφορούν στους Δήμους Ηρακλείου-Μαλεβιζίου και Ιωαννιτών) βρίσκονται σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου.

- Το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους υπόλοιπους Δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Μέσω του προγράμματος «Κάλυψη», προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2022. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κάλυψη» λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους. Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα (που είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022), καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 700 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στα προγράμματα ΕΣΤΙΑ 2021 και ΕΣΤΙΑ ΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Κάλυψη» που θεσπίστηκε με το νόμο 5006/2022 απευθύνεται σε νέους ηλικίας 25-39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να στεγαστούν 3.000 δυνητικά ωφελούμενοι με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

Τα κριτήρια

Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής κατατάσσονται ανά Δήμο με μοριοδότηση και καταρτίζονται λίστες σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

Πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας, με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι Δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών, αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή τους, ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News