ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκαθαρίζει σήμερα το τοπίο με το ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση δικαιωμάτων - Στην Αθήνα για τις επιδοτήσεις

Κρήτη
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκαθαρίζει σήμερα το τοπίο με το ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση δικαιωμάτων - Στην Αθήνα για τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίσιμη συνάντηση αγροτών με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για το άνοιγμα του ΟΣΔΕ και τη νέα ΚΑΠ - Τα οικολογικά σχήματα θα ισοσταθμίσουν τη “χασούρα” των ενισχύσεων

Σε κρίσιμη συνάντηση με συνεργάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα βρεθούν το μεσημέρι της Τρίτης 6 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο “Caravel” στην Αθήνα, τα στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και άλλων Ενώσεων της χώρας, ώστε να ενημερωθούν για το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2023 και να λάβουν και άλλες απαντήσεις, όπως πότε θα γίνουν οι πληρωμές των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, με χρήματα που εκκρεμούν από την περυσινή χρονιά.

«Πάσει θυσία πρέπει να βρούμε τρόπους να εφαρμόσουμε τα οικολογικά σχήματα», λέει κατηγορηματικά στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την οργάνωση στην Αθήνα, δίνοντάς μας στοιχεία που δείχνουν ότι οι μειώσεις των επιδοτήσεων λόγω σύγκλισης των ενισχύσεων, αν δεν μπει ο αγροτικός κόσμος στα οικολογικά σχήματα, από τις 31 Δεκεμβρίου του 2026 και μετά θα είναι μεγάλες.

«Όλες οι εξελίξεις γύρω από τη νέα ΚΑΠ θα συζητηθούν στη συνάντησή μας αυτή. Βρισκόμαστε συνεταιριστές απ’ όλη την Ελλάδα. Θα συναντηθούμε με συνεργάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ και με στελέχη του “Γαία Επιχειρείν” και ελπίζουμε να έχουμε την απάντηση ότι θα ανοίξει το σύστημα για να ξεκινήσουμε την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών μας», δήλωσε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Ο συνεταιριστής τονίζει ότι μέχρι και σήμερα μία σειρά προβλημάτων που αφορούν στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ κρατούν κλειστό το ΟΣΔΕ, αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι αυτά τα θέματα θα ξεπεραστούν και θα ανοίξει επιτέλους το σύστημα, που θα έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να έχει τεθεί σε λειτουργία.

Ισοστάθμιση... της χασούρας

Στο μεταξύ, όπως ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, «σε όλες τις καλλιέργειες θα υπάρξει σύγκλιση των επιδοτήσεων στη χώρα μας. Δηλαδή, ο βοσκότοπος θα πέσει στα 18 ευρώ από 28 ευρώ το στρέμμα που είναι σήμερα. Στις δεντρώδεις καλλιέργειες, όπου συμπεριλαμβάνονται η ελιά και το αμπέλι, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2026 από τα 47 ευρώ που είναι σήμερα θα πέσουμε στα 27 ευρώ το στρέμμα. Αλλά υπάρχουν κάποιες δράσεις μέσω των οικολογικών συστημάτων που θα μας δώσουν έξτρα χρήματα για να ισοσταθμίσουμε τη “χασούρα”», όπως διευκρινίζει ο Μύρων Χιλετζάκης.

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΟΣΔΕ 2023

Εξάλλου, τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και την παροχή και άλλων καινοτόμων υπηρεσιών στον πρωτογενή τομέα προς όφελος των παραγωγών, βάσει πρωτοκόλλων επικοινωνίας που θα ορίσει ο Οργανισμός, επιτρέπει η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα με θέμα “Τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027 - Αγρότες και ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί σε μια νέα εποχή”, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Σημανδράκος προέβη σε ανακοινώσεις που δημιουργούν νέες προσδοκίες και δίνουν ελπίδα στον αγροτικό κόσμο ως προς το σύστημα υποβολής δηλώσεων για την αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης 2023 και τις πληρωμές που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.

Ο κ. Σημανδράκος δήλωσε ρητά ότι το σύστημα αυτό αποτελεί περιουσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τόνισε πως η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης επιτρέπει τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και την παροχή και άλλων καινοτόμων υπηρεσιών στον πρωτογενή τομέα προς όφελος των παραγωγών, βάσει πρωτοκόλλων επικοινωνίας που θα ορίσει ο Οργανισμός.

Με το συγκεκριμένο βήμα, συνέχισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιδιώκει την επίτευξη της διαφάνειας, της ισονομίας, της ισοτιμίας, της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότερης συλλογής των δεδομένων. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα επιτρέπει σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να επιλέξουν ποιες υπηρεσίες θέλουν να παρέχουν προς τον αγροτικό κόσμο».

Επιπρόσθετα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω του νέου εξωστρεφούς του προσανατολισμού, εναρμονίζεται πλήρως με το κανονιστικό πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, η οποία προβλέπει την επικοινωνία του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τρίτα συστήματα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των παραγωγών μέσω π.χ. έξυπνων γεωργικών συμβουλών, αλλά και να συλλέγονται και να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν ορθότερα και πιο επίκαιρα δεδομένα για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας.

Έρχονται πληρωμές - Έως 22 Ιουνίου καταβάλλονται τα υπόλοιπα...

Πάντως, χθες υπήρξαν και διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους δικαιούχους, ότι οι επιδοτήσεις για τα υπόλοιπα που παραμένουν σε εκκρεμότητα για το 2022 αναμένεται να καταβληθούν το αργότερο έως τις 22 Ιουνίου.

Καταβάλλεται προσπάθεια μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα να τακτοποιηθεί λογιστικά και η εκκρεμότητα για το 2021, καθώς ο αγροτικός κόσμος αναμένει με αγωνία αυτά τα χρήματα, για να μπορέσει να καλύψει μέρος της ζημιάς που έχει υποστεί, σε αρκετές περιοχές της χώρας, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν φέτος τη χώρα μας.

Η πρόθεση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, από την άλλη πλευρά, είναι το ταχύτερο να γίνει η πρώτη πληρωμή και αμέσως μετά να πάρει σειρά και το πακέτο των υπολοίπων της ενίσχυσης του 2021.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News