Πετρέλαιο: Ζωντανεύει ο εφιάλτης των 100 δολαρίων ανά βαρέλι - Το μαρτύριο της σταγόνας και το Σαουδαραβικό «γλειφιτζούρι»

Οικονομία
Πετρέλαιο: Ζωντανεύει ο εφιάλτης των 100 δολαρίων ανά βαρέλι - Το μαρτύριο της σταγόνας και το Σαουδαραβικό «γλειφιτζούρι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα περικοπή της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε τον δρόμο για να τεθεί ένα άτυπο πλαφόν της τιμής προς τα κάτω στα 70 δολάρια - Δεν είναι πιθανό να έχουμε απότομη αύξηση τιμών, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για να μειωθούν τα αποθέματα - Όσο θα... στεγνώνει η αγορά θα αυξάνονται οι τιμές - Από 85 έως 100 δολάρια προς το τέλος του χρόνου

Ο εφιάλτης των 100 δολαρίων ανά βαρέλι επιστρέφει στο τραπέζι για την τιμή του πετρελαίου Brent, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, για νέα, πρόσθετη αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τον Ιούλιο και για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

«Θα πρέπει να το αποκαλέσω... γλειφιτζούρι της Σαουδικής Αραβίας», είπε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και υπουργός πετρελαίου, Abdulaziz bin Salman, ανακοινώνοντας στην συνέντευξη Τύπου του ΟΠΕΚ+ την απόφαση για πρόσθετη μείωση παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Και όπως έσπευσε να προσθέσει, το... γλειφιτζούρι, μπαίνει σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου και είναι «extendable», δηλαδή μπορεί να επεκταθεί.

Το νέο «ψαλίδι» ρίχνει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας στα 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο έναντι 10 εκατ. βαρέλια τον Μάιο, που είναι η μεγαλύτερη μείωση παραγωγής για το Βασίλειο του Κόλπου εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή η νέα μείωση της ΣΑ είναι πρόσθετη στις προηγούμενες περικοπές που θα συνεχίσουν - όπως κατάφεραν να συμφωνήσουν οι χώρος του ΟΠΕΚ+ - έως το τέλος του 2024.

Η προσπάθεια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι να κρατήσουν ψηλά την τιμή, που καταρρέει υπό τον φόβο της ύφεσης που επελαύνει στην Ευρωζώνη και κυρίως της αναιμικής ανάπτυξης στην Κίνα, που έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για δυναμική επιστροφή στην ζήτηση μετά την πανδημία.

Πώς θα επηρεάσει τις τιμές

Σύμφωνα με την imerisia.gr, το σαουδαραβικό «γλειφιτζούρι» έχει προς το παρόν ελεγχόμενο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές του πετρελαίου. Το Brent αυξάνεται από 1,5% έως 2%, καθώς το βαρέλι οδεύει προς τα 77,5 και 78 δολάρια. Ωστόσο ακόμη είναι νωρίς. «Η κίνηση άνοιξε τον δρόμο για να σφίξει η προσφορά και να τεθεί ένα άτυπο πλαφόν της τιμής προς τα κάτω στα 70 δολάρια», αναφέρουν αναλυτές στο Reuters.

«Παρόλα αυτά, η νέα περικοπή της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε άμεση και απότομη αύξηση τιμών, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για να μειωθούν τα αποθέματα». Όσο θα... στεγνώνει η αγορά, τόσο θα αυξάνονται οι τιμές, λένε οι ίδιοι αναλυτές, εκτιμώντας πως οι τιμές μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι προς το τέλος του 2023.

Η νέα μείωση παραγωγής θα χτυπήσει την αγορά τον Ιούλιο, διπλασιάζοντας, σχεδόν, την πραγματική μείωση παραγωγής που έχουμε δει από το καρτέλ μετά τον Οκτώβριο.

«Με τους Σαουδάραβες να προστατεύουν πλέον με μειώσεις στην παραγωγή τις τιμές από μια πιθανή περαιτέρω διολίσθηση προς ακόμη πιο χαμηλές τιμές, εκτιμούμε πως η αγορά πετρελαίου είναι πλέον πιο επιρρεπής σε ελλείψεις αργότερα μέσα στο 2023», δηλώνει ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Πιστεύουμε πως η τιμή του Brent θα αυξηθεί στα $85/bbl το 4ο τρίμηνο του 2023, ακόμη και με μια αναιμική ανάκαμψη από την πλευρά της Κίνας».

Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως μεσομακροπρόθεσμα οι τιμές δεν θα αυξηθούν σημαντικά και η νέα μείωση της παραγωγής μπορεί μόνο βραχυπρόθεσμα να στηρίξει τις τιμές. Η μεσοπρόθεσμη τάση των τιμών εξαρτάται από τις πρωτοβουλίες της Σαουδικής Αραβίας:

  • Ο OPEC+ προχώρησε σε μείωση παραγωγής 2 εκατ. βαρέλια
  • Τον περασμένο Απρίλιο προστέθηκε μια νέα αιφνίδια περικοπή κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, που μπήκε σε εφαρμογή από τον Μάιο έως τα τέλη του 2023.

Μετά τις αιφνιδιαστικές μειώσεις του Απριλίου, η τιμή του Brent σημείωσε άλμα αγγίζοντας τα $90 το βαρέλι, ένα άλμα όμως που αποδείχτηκε βραχύβιο, καθώς η τιμή γρήγορα έπεσε στα $76 το βαρέλι.

Στις προηγούμενες περικοπές των 3,6 εκατ. βαρελιών έρχεται τώρα να προστεθεί άλλη μια. Από τον Ιούλιο οι μειώσεις στην παραγωγή θα αγγίζουν πλέον τα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το 2021.

Το κλειδί της Κίνας

Αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν πως η Σαουδική Αραβία θέλει η τιμή να φτάσει στα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς οποιαδήποτε τιμή κάτω από τα 70 δολάρια δεν είναι επαρκής για να χρηματοδοτήσει τον προυπολογισμό στο Βασίλειο του Κόλπου. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην πλευρά της ζήτησης, καθώς η Κίνα - που είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο - δεν λέει να... συνέλθει από την πανδημία, με τις προβλέψεις να μιλούν για περιορισμένη ζήτηση από την πλευρά του ασιατικού γίγαντα. Αν προστεθούν και τα σύννεφα της ύφεσης που σκιάζουν την Ευρώπη, τότε εύκολα μπορεί κανείς να προβλέψει πως το ράλι των τιμών δεν θα είναι piece of cake για τις χώρες του καρτέλ.

Για παράδειγμα, οι αναλυτές της ANZ εκτιμούν πως οι πιθανότητες για ένα ισχυρό ράλι στις τιμές του αργού αυξήθηκαν απότομα, καθώς η προσφορά αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά το δεύτερο 6μηνο του 2023, κυρίως εάν η FED πατήσει παύση στις αυξήσεις επιτοκίων και κατά συνέπεια χαλαρώσουν κάπως τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Οι αναλυτές της ANZ, Daniel Hynes and Soni Kumari διατηρούν ακέραια την πρόβλεψή τους για 100 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους, εκτιμώντας πως η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ θα κινηθούν έγκαιρα "εάν η αγορά συναντήσει εμπόδια". Ωστόσο, η άνοδος των τιμών μπορεί να είναι στο βραχυπρόθεσμο διάστημα περιορισμένη, μέχρι να φτάσουν τα σημάδια της περιορισμένης παραγωγής στην πραγματική αγορά.

Η Goldman Sachs προβλέπει άλμα στις τιμές του αργού πετρελαίου από 1 έως και 6 δολάρια ανά βαρέλι, ανάλογα με το πόσο καιρό θα διατηρηθεί η μείωση, όπως αναφέρει το ZeroHedge.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, Daan Struyven and Callum Bruce διατήρησαν τις προβλέψεις τους για $95 το βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς η παραγωγή από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα αυξήθηκε ενώ δεν ήταν αναμενόμενο, ενώ η ζήτηση από την Κίνα ήταν κατώτερη των προσδοκιών.

Οι υφεσιακές πιέσεις

Οι υφεσιακές πιέσεις συνεχίζουν να ασκούν την επιρροή τους στους επιχειρηματίες εμπορευμάτων αλλά και στην πραγματική ζήτηση για πετρέλαιο.

Ο αναλυτής αγοράς του Reuters, John Kemp, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο τομέας της μεταποίησης στις ΗΠΑ βρίσκεται επισήμως σε ύφεση, με επτά συνεχόμενους μήνες συρρίκνωσης της δραστηριότητας. Αυτό έχει οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο ντίζελ και άλλα μεσαία παράγωγά του, έγραψε. Το ίδιο συμβαίνει και στη βιομηχανική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 1% μετά την έναρξη των συναλλαγών αυτής της εβδομάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι έμποροι ανέμεναν την ανακοίνωση πρόσθετων περικοπών της προσφοράς, όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Νωρίς τη Δευτέρα στην Ευρώπη, το Brent Crude διαπραγματευόταν στα 77 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1%.

«Τα hedge funds επιτάχυναν τις πωλήσεις στην αμερικανική ενέργεια εν μέσω της πτώσης των τιμών αυτή την εβδομάδα. Οι πλασματικές καθαρές πωλήσεις αυτής της εβδομάδας στην Ενέργεια των ΗΠΑ ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 10 εβδομάδων και κατατάσσονται στο 97ο εκατοστημόριο σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman, όπως αναφέρει το ZeroHedge, το οποίο προέβλεψε ότι οι ανοικτές πωλήσεις πρόκειται να αντιστραφούν υπό το φως των τελευταίων κινήσεων του ΟΠΕΚ+.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Rystad Energy για την έρευνα αγοράς πετρελαίου, Jorge Leon, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμη επίδραση στις τιμές της αγοράς, εκτός εάν παραταθεί πέραν του Ιουλίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ. Κάτι που δεν απέκλεισε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. «Η πρόσθετη περικοπή του επόμενου μήνα θα μπορούσε να παραταθεί, αλλά οι Σαουδάραβες θα κρατήσουν την αγορά "σε αγωνία" σχετικά με το αν αυτό θα συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

Η πρόσθετη περικοπή, δήλωσε ο Jorge Leon στο AP, παρέχει «ένα κατώτατο όριο τιμών, επειδή οι Σαουδάραβες μπορούν να παίξουν με την εθελοντική περικοπή όσο θέλουν».

«Οι Σαουδάραβες πραγματοποίησαν τις απειλές τους προς τους κερδοσκόπους και σαφώς θέλουν υψηλότερες τιμές πετρελαίου», δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής της Black Gold Investors, Γκάρι Ρος και οπαδός του ΟΠΕΚ.

Ανησυχία για άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια

Αναλυτές ανησυχούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του έτους, καθώς η νέα μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία την Κυριακή θα συσφίξει περαιτέρω την αγορά πετρελαίου.

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να διατηρήσουν τις τρέχουσες περικοπές μέχρι το τέλος του 2024, ενώ ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, σε περίπου 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το σαουδαραβικό γλειφιτζούρι

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ αποκάλυψε ότι οι εθελοντικές περικοπές θα ισχύσουν από τον Ιούλιο και μάλιστα περιέγραψε την απόφαση της χώρας του ως το «σαουδαραβικό γλειφιτζούρι»

«Βάζουμε τη γαρνιτούρα στο γλυκό με αυτό που κάναμε», είπε ο υπουργός. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε σταθερότητα σε αυτή την αγορά».

«Με τη Σαουδική Αραβία να προστατεύει τις τιμές του πετρελαίου από το να διολισθήσουν πολύ χαμηλά μειώνοντας την παραγωγή, πιστεύουμε ότι οι αγορές πετρελαίου είναι τώρα πιο επιρρεπείς σε μια έλλειψη αργότερα φέτος», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Βίβεκ Νταρ, σε σημείωμα που μεταδίδει το Reuters.

Ακόμη και αν η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας δεν είναι τόσο ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους όσο αναμένεται, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent Crude θα ανέλθουν στα 85 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, πρόσθεσε ο Νταρ.

Οι αναλυτές της ANZ, Daniel Hynes και Soni Kumari, επανέλαβαν τον στόχο τους για 100 δολάρια ανά βαρέλι Brent για το τέλος του έτους, λέγοντας ότι «οι επενδυτές είναι πιθανό να προσθέσουν ανοδικά στοιχήματα, έχοντας την άνεση ότι η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ θα παράσχουν ένα στήριγμα σε περίπτωση που η αγορά συναντήσει εμπόδια».

«Η αγορά πετρελαίου φαίνεται τώρα ότι θα είναι ακόμη πιο σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σημείωσε η ANZ.

Η Goldman Sachs, η οποία βλέπει το Brent στα 95 δολάρια ανά βαρέλι τον Δεκέμβριο, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ ως «μετρίως ανοδική» για τις προβλέψεις της και αντισταθμίζει ορισμένους πτωτικούς καθοδικούς κινδύνους, όπως η υψηλότερη προσφορά από την υπό κυρώσεις Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα και η ασθενέστερη από ό,τι πιστεύεται κινεζική ζήτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News