Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε λήγει τελικά η προθεσμία - Τα 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε λήγει τελικά η προθεσμία - Τα 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε επίσημα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2023 από το υπουργείο Οικονομικών - Ποιοι παίρνουν άμεσα επιστροφή φόρου

Όσοι ανησυχούν για την προθεσμία που έχουν για να κάνουν τη φορολογική δήλωση 2023, ας ησυχάσουν. Έχει δοθεί προθεσμία, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο myAADE για τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Βεβαίως, το τελευταίο αφορά όσους ήδη έχουν κάνει δήλωση.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να εξαλείψουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις που ήδη έχουν υποβάλει, μπορούν πλέον να το κάνουν.

Έτσι, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν -από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ- τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3.

Πότε λήγει η προθεσμία για φορολογικές δηλώσεις 2023 - Μέχρι πότε η παράταση

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε επίσημα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2023 από το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά, με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ισχύει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00. Αυτή είναι τελικά η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 (φορολογικές δηλώσεις 2023) φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου. Δείτε αναλυτικά παρακάτω τι ακριβώς ισχύει.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Οι φορολογούμενοι που δεν καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος στο σύνολό του, εφάπαξ, η τροπολογία προβλέπει ότι μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών. Επομένως, η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Ποια τα 6 «μυστικά» για λιγότερο φόρο

Υπάρχουν ορισμένα «μυστικά», τα οποία μπορούν να ελαφρύνουν τα φορολογικά σας βάρη και είναι τα εξής:

  • «Ψαλίδι» στα τεκμήρια: Όσοι είναι 65 ετών και άνω έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.
  • Εργαζόμενοι με μπλοκάκι: Δικαιούνται έκπτωση φόρου 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
  • Μισή προκαταβολή φόρου: Φορολογούμενοι που υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, δικαιούνται προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  • Φιλοξενία: Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  • Νέοι επιτηδευματίες: Κερδίζουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

Ποιοι παίρνουν άμεσα επιστροφή φόρου

Τα καλά νέα είναι για όσους έχουν να λαμβάνουν πίσω χρήματα, δηλαδή επιστροφή φόρου μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Οι πλέον τυχεροί είναι αυτοί που θα παίρνουν πίσω λεφτά μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ άλλοι σε μηνιαία βάση ανάλογα με την εκκαθάριση. Όπως ανακοινώθηκε, επιταχύνονται οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:

  • Οι φορολογούμενοι με εξαρτώμενα τέκνα πρέπει να συμπληρώνουν πλέον στον πίνακα 8 το επίθετο του κάθε τέκνου, καθώς και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητάς του, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί, σε ειδικά πεδία.Έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους κατοίκους εξωτερικού.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News