ΗΠΑ: Ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης στον δρόμο για τον Λευκό Οίκο;

Οικονομία
ΗΠΑ: Ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης στον δρόμο για τον Λευκό Οίκο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ντάιμον είχε δηλώσει πολύ περήφανος για την ελληνική καταγωγή του, αφού, όπως σημείωσε, τρεις από τους παππούδες του μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές

Επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας από το 2005, έχει επανειλημμένα αστειευτεί ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην κορυφή της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας για πέντε ακόμη χρόνια, ανεξάρτητα από το πότε θα του ζητηθεί. Έχει επίσης σπεύσει να αποκρούσει τις εικασίες για μια προεδρική υποψηφιότητα, οι οποίες έχουν εμφανιστεί περιοδικά την τελευταία δεκαετία.

Όλα αυτά προτού αναμιχθεί ο βετεράνος ακτιβιστής επενδυτής Μπιλ Άκμαν, ο οποίος πριν απο λίγες ημέρες απηύθυνε παθιασμένη έκκληση στον Ντάιμον να μπει στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2024, προκαλώντας τον εν ενεργεία πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

«Η χώρα μας κινδυνεύει με ένα χρέος 32 τρισ. δολαρίων χωρίς να διαφαίνεται τέλος στα τεράστια ελλείμματα, οδεύοντας προς την ύφεση σε μια εποχή μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας», έγραψε ο Άκμαν στο Twitter, διαμαρτυρόμενος ότι «ο @POTUS (δηλαδή ο Μπάιντεν) είναι εξαιρετικά αδύναμος και σε γνωστική παρακμή (και) το 70% των Δημοκρατικών δεν τον θέλει υποψήφιο».

«Ο Τζέιμι χρειάζεται απλώς μια ώθηση από ανθρώπους που σέβεται και από το ευρύτερο εκλογικό σώμα» για να θέσει υποψηφιότητα, συνέχισε ο Άκμαν, επαινώντας τον ως τον «κεντρώο» που θα νικήσει τόσο τον Μπάιντεν, όσο και τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος προτιμάται σήμερα ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία από το 56% των ψηφοφόρων που προσανατολίζονται προς τους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Quinnipiac.

Προς το παρόν ο ίδιος λέει ότι είναι επικεντρωμένος στη δουλειά του να διευθύνει τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, έναν ρόλο στον οποίο είναι αρκετά ευτυχής. «Αγαπώ αυτό που κάνω», σημείωσε και προσέθεσε ότι η JPMorgan κάνει «σπουδαία δουλειά βοηθώντας τους Αμερικανούς και χώρες σε όλο τον κόσμο».

Μετά την εκλογή του Τραμπ το 2016, υπήρχαν εικασίες ότι ο Ντάιμον θα μπορούσε να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομικών. Ο Ντάιμον δήλωσε τότε ότι δεν πίστευε ότι ήταν κατάλληλος για αυτόν τον ρόλο.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ντάιμον είχε δηλώσει πολύ περήφανος για την ελληνική καταγωγή του, αφού όπως σημείωσε, τρεις από τους παππούδες του μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές.

Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του, Πάνος Παπαδημητρίου, εγκατέλειψε την Ελλάδα για τη Νέα Υόρκη μετά το ξέσπασμα του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1919. Ο Παπαδημητρίου άλλαξε το όνομά του σε Ντάιμον και κατέληξε να δουλεύει ως χρηματιστής στην Shearson Hammill. Εκεί ξεκίνησε την καριέρα του και ο πατέρας του σημερινού CEO της JP Morgan, Θεόδωρος.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News