Κοινωνικός τουρισμός: Τελευταία προθεσμία σήμερα για τις αιτήσεις - Βήμα-βήμα η διαδικασία

Οικονομία
Κοινωνικός τουρισμός: Τελευταία προθεσμία σήμερα για τις αιτήσεις - Βήμα-βήμα η διαδικασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού 2023 θα μπορούν να κάνουν φθηνές διακοπές, χρησιμοποιώντας τα voucher από την 1η Ιουλίου 2023 και όχι από την 1η Αυγούστου, όπως παλαιότερα

Λίγες ώρες απομένουν για να κάνετε αίτηση στο gov.gr για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2023. Σήμερα Δευτέρα 5 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία μέχρι την οποία μπορείτε να κάνετε αίτηση για voucher διακοπών. Με το πρόγραμμα κοινωνικός τουρισμός 2023-2024, εργαζόμενοι και άνεργοι διεκδικούν επιδότηση για φθηνότερες διακοπές κατά την περίοδο 2023 – 2024.

Για πρώτη φορά το πρόγραμμα ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα. Δηλαδή, οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού 2023 θα μπορούν να κάνουν φθηνές διακοπές, χρησιμοποιώντας τα voucher από την 1η Ιουλίου 2023 και όχι από την 1η Αυγούστου, όπως παλαιότερα.

Το πρόγραμμα προβλέπει 300.000 vouchers και οι αιτήσεις στο gov θα γίνονται κλιμακωτά με βάση το ΑΦΜ.

Βήμα - βήμα η αίτηση

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική  διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Αφού συμπληρώσουμε τους κωδικούς Taxis - συμπληρώνουμε τον ΑΜΚΑ

Τα βήματα της αίτησης είναι τα εξής:

  1. Οι δικαιούχοι επιλέγουν, αν θα συμμετάσχουν με την ιδιότητα του εργαζομένου ή του ανέργου.
  2. Οι δικαιούχοι δηλώνουν τα στοιχεία της τρέχουσας οικογενειακής τους κατάστασης. Στην περίπτωση που δηλώσουν έγγαμοι/σε σύμφωνο συμβίωσης, υποχρεωτικά συμπληρώνουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου τους.
  3. Οι δικαιούχοι που δηλώνουν μονογονείς, καταχωρίζουν πληροφορία για τον χρόνο απόκτησης της ιδιότητάς τους αυτής, προκειμένου να ενταχθούν σε εισοδηματική κλίμακα ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια.
  4. Οι δικαιούχοι δηλώνουν, αν ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ.
  5. Οι δικαιούχοι επιλέγουν το πεδίο ΠΡΟΣΘΗΚΗ, για να δηλώσουν στην αίτηση όλα τα μέλη τους – εφόσον υπάρχουν- είτε μόνο για μοριοδότηση είτε για την έκδοση επιταγής. Για τη δήλωση κάθε επιπλέον μέλους επιλέγουν ξανά το πεδίο ΠΡΟΣΘΗΚΗ.

►ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δικαιούχοι οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην απάντησή τους στο σημείο αυτό

που ερωτώνται, αν επιθυμούν την έκδοση επιταγής για το παιδί τους, γιατί:

  • Αν θέλουν να εκδοθεί επιταγή για τέκνο και δεν το δηλώσουν, δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
  • Αν απαντήσουν θετικά για έκδοση επιταγής σε τέκνο και τελικώς δεν χρησιμοποιηθεί η εκδοθείσα επιταγή, θα τους επιβληθεί ως κύρωση η μη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των δύο επόμενων περιόδων.
  • Επίσης, δηλώνουν για κάθε παιδί, αν έχει την ιδιότητα ΑμεΑ και αν έχουν οι ίδιοι την γονική μέριμνα αυτού.

γ) δηλώνουν τα στοιχεία των παιδιών τους άνω των 18 ετών, όταν επιθυμούν την έκδοση επιταγής γι’ αυτά και αν ανήκουν στην κατηγορία

δ) δηλώνουν τα στοιχεία των συζύγων τους, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή όταν πληρούν και αυτοί/αυτές τις προϋποθέσεις των δικαιούχων.

Επίσης, δηλώνουν, αν οι σύζυγοι ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ:

  • Η συμπλήρωση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ του συζύγου, μετά το ερώτημα «Είστε έγγαμος/σε σύμφωνο συμβίωσης», δεν σημαίνει ότι δηλώθηκε ως ωφελούμενος στην αίτηση. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ΠΡΟΣΘΗΚΗ αυτού στα ωφελούμενα μέλη.
  • Στην περίπτωση που σύζυγος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής, δηλωθεί ως ωφελούμενος του άλλου, δεν μοριοδοτείται ξεχωριστά, αλλά λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο η μοριοδότηση του αιτούντος συζύγου. Δύο σύζυγοι δικαιούχοι μπορούν να μοριοδοτηθούν ξεχωριστά, αν υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις. Ο κάθε αιτών πρέπει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα που περιγράφονται (να δηλώσει τα ανήλικα παιδιά και τα ωφελούμενα μέλη κοκ), με την μόνη διαφορά ότι δεν πρέπει να δηλώσει και τον άλλο σύζυγο ως ωφελούμενο.

Αν οι δύο σύζυγοι υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις:

  1. Με την επιλογή του ενός λόγω μοριοδότησης εξασφαλίζεται και η επιλογή του άλλου, ανεξαρτήτως της μοριοδότησής του.
  2. Τα κοινά ωφελούμενα μέλη (παιδιά και συνοδοί) εφόσον έχουν δηλωθεί και στις δύο αιτήσεις, λαμβάνουν επιταγή στο πλαίσιο της αίτησης του συζύγου με την υψηλότερη μοριοδότηση.
  • Αν, παρά τα προβλεπόμενα, ένας σύζυγος υποβάλει ξεχωριστή αίτηση και δηλωθεί και ως ωφελούμενος του άλλου συζύγου, λαμβάνεται υπόψη η δική του αίτηση.
  • Όταν ο ένας σύζυγος είναι έμμεσα ασφαλισμένο μέλος του άλλου, δεν μπορεί να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση, αλλά απαραίτητα πρέπει να δηλωθεί ως ωφελούμενος στην αίτηση του δικαιούχου συζύγου, προκειμένου να εκδοθεί επιταγή και γι’ αυτόν.

ε) δηλώνουν τα στοιχεία των συνοδών ΑμεΑ (ωφελούμενοι της περ. γ’ της Ενότητας Α.2), μόνο εφόσον:

✓ Δηλώνουν ότι οι ίδιοι έχουν την ιδιότητα ΑμεΑ ή

✓ Έχουν δηλώσει κάποιο ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ

✓ Τα δηλωθέντα ΑμεΑ χρήζουν συνοδείας σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Ενότητα Α.2 γ’.

  • Οι δικαιούχοι επισυνάπτουν ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά τους, εφόσον αυτά απαιτούνται.
  • Οι δικαιούχοι διαβάζουν και συναινούν με τους όρους του προγράμματος και επιλέγουν «Οριστική Υποβολή». Με την οριστική υποβολή της αίτησης το σύστημα χορηγεί στον δικαιούχο αποδεικτικό, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου (κωδικός αριθμός αίτησης) και αναγράφει την ακριβή ημερομηνία και ώρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δικαιούχοι οφείλουν να έχουν μεριμνήσει εγκαίρως, πριν από την υποβολή της αίτησής τους, για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ στα παιδιά τους ή επικαιροποίησης των στοιχείων τους (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μεταβολής στοιχείων οικογενειακής μερίδας). Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των παιδιών τους μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης και τα παιδιά δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση των Μητρώων.

Οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέξουν ιδιαίτερα την ΟΡΘΗ συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και των στοιχείων των μελών τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει πρόβλημα ταυτοποίησης με τα στοιχεία που θα ληφθούν μέσω της αυτεπάγγελτης αναζήτησης από την αρμόδια δημόσια Υπηρεσία, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε εσφαλμένες εγγραφές στο Μητρώο που θα καταρτισθεί είτε στον αποκλεισμό των μελών με τα εσφαλμένα στοιχεία. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αναντιστοιχίας των δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων και των στοιχείων που θα ληφθούν αυτεπάγγελτα, ως αποδεικτικά της ταυτότητας των μελών θα εκληφθούν αυτά που θα προκύψουν από την αυτεπάγγελτη αναζήτηση.

Τι καλύπτουν οι επιταγές

Η επιλογή βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024),ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς. Δικαιούχοι είναι:

εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιδοτούνται μέσω προγράμματος κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο. Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News