Εφορία: Ξεκινούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι έλεγχοι «νέου τύπου»

Οικονομία
Εφορία: Ξεκινούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι έλεγχοι «νέου τύπου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρεμιέρα για το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» με τον πλήρη φάκελο του φορολογούμενου στο tablet του ελεγκτή - Οι ποινές και τα λουκέτα για τους παραβάτες

Απόβαση στα νησιά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς θα πραγματοποιήσουν τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ με τον το νέο «υπέρ-όπλο» της εφορίας ανα χείρας. Πρόκειται για το «ΕΛΕΓΧΟΣLive»που θα επιτρέπει στους ελεγκτές, την ώρα του ελέγχου, να βλέπουν στην οθόνη του tablet τους το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και να εκδίδουν επιτόπου εκκαθαριστικό με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Το νέο σαφάρι της εφορίας ξεκινάει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και θα κορυφωθεί μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν με με πάνω από 30.000 ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Μέσω των tablet και του «ΕΛΕΓΧΟΣLive» τα στελέχη της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα, σε πραγματικό χρόνο:

• Να τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)

• Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

• Να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

• Να ελέγχουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία η της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.

• Να εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Οι επιχειρηματίες που θα εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις ή να μην έχουν στείλει τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές στην πλατφόρμα myDATA θα δουν να μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή τους από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας:

• Η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

• Η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

• Επίσης προβλέπεται, ότι εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

• Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων, εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News