Market pass: Σήμερα η δόση του Ιουνίου - Πιθανή επέκταση του μέτρου - Ποιοι παίρνουν αναδρομικά

Οικονομία
Market pass: Σήμερα η δόση του Ιουνίου - Πιθανή επέκταση του μέτρου - Ποιοι παίρνουν αναδρομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην επέκταση του market pass για κάποιους μήνες ακόμα, αφού οι τιμές των τροφίμων παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Ο προτελευταίος γύρος πληρωμών του market pass ξεκινά σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίουμ με την πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων της άυλης ψηφιακής κάρτας της δόσης Ιουνίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη λόγω της τραπεζικής αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Ταυτόχρονα αναμένεται να λάβουν αναδρομικά το market pass χιλιάδες δικαιούχοι στους οποίους είχε γίνει σύσταση με email για να διορθώσουν τα στοιχεία των αιτήσεών τους, προκειμένου να μη χάσουν την παροχή. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία η αίτηση είχε εγκριθεί αλλά η πληρωμή δεν ολοκληρώθηκε διότι είχαν δηλώσει λάθος στοιχεία ΙΒΑΝ ή ο τραπεζικός τους λογαριασμός ήταν ανενεργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις 25 Ιουνίου με δεδομένο ότι θα έχει διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτήσει κάποια μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, αναμένεται να προχωρήσει στην επέκταση του market pass για κάποιους μήνες ακόμα, αφού οι τιμές των τροφίμων παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Ζητούμενο είναι εάν η χορήγηση του market pass επαναληφθεί για το σύνολο των υφιστάμενων δικαιούχων ή αν θα καλυφθούν μόνο οι πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Ιουλίου.

Άλλη μία δόση τον Ιούλιο

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές του market pass άρχισαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο. Οι δικαιούχοι, που είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Οσοι προτίμησαν την κατάθεση του επιδόματος στην άυλη κάρτα θα εισπράξουν την τελευταία δόση στις 3 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Δικαιούχοι του Market pass είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass χρησιμοποιείται σε POS που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Τα ποσά της ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα χίλια (1.000) ευρώ αγορών.

Τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ένα μονομελές νοικοκυριό θα λάβει 22 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα θα πάρει 32 ευρώ
  • Μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει 32 ευρώ
  • Μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα θα πάρει 42 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο θα λάβει 42 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα θα πάρει 52 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 62 ευρώ
  • Ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα θα πάρει 72 ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News