default-image

Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας μετά τη νίκη Ερντογάν - Ζοφερή πρόβλεψη από τη Morgan Stanley

Οικονομία
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας μετά τη νίκη Ερντογάν - Ζοφερή πρόβλεψη από τη Morgan Stanley

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία

Νέα πτώση κατέγραψε η τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το πρωί της Δευτέρας η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και κατά 0,3%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 20,03 λίρες έναντι του δολαρίου, κοντά στο ιστορικό χαμηλό, αν και αργότερα ανέκαμψε ελαφρώς.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία.

Πρόβλεψη για βουτιά της τουρκικής λίρας στις 28 ανά δολάριο

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley η τουρκική λίρα κινδυνεύει να κάνει βουτιά έως και 29% σε περίπτωση που ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν ότι το τουρκικό νόμισμα πιθανώς να υποχωρήσει έως και τις 26 λίρες ανά δολάριο νωρίτερα του αναμενομένου και να αποδυναμωθεί κοντά στις 28 λίρες ανά δολάριο μέχρι τα τέλη του έτους, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Η ανορθόδοξη πoλιτική του Ερντογάν, που θεωρεί ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό, έχει αφήσει τις αγορές να παρακολουθούν έναν απρόβλεπτο συνδυασμό ad hoc κανονισμών και παρεμβάσεων, με νέα μέτρα που εισάγονται συχνά ανεπισήμως. Η ίδια πολιτική έτρεψε ξένους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες μετοχές και ομόλογα να μειώνονται κατά περίπου 85%, ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

«Χωρίς αλλαγή στο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής για να δοθεί προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό και να υιοθετηθούν φιλικές προς την αγορά πολιτικές, οι υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας πιθανότατα θα διατηρήσουν ζωντανούς τους μακροοικονομικούς κινδύνους, αυξάνοντας την ευαισθησία σε παγκόσμιους κραδασμούς (τιμές εμπορευμάτων, Fed) καθώς και τη διαθεσιμότητα εισροών συναλλάγματος από περιφερειακούς εταίρους», έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News