Η βιωσιμότητα του μαρμάρου και η φιλοσοφία της Stonetech

Κρήτη
Η βιωσιμότητα του μαρμάρου και η φιλοσοφία της Stonetech

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1975 στο Ηράκλειο της Κρήτης, με όραμα να ταξιδέψει το ελληνικό μάρμαρο σε όλο τον κόσμο

To μάρμαρο συχνά τοποθετείται ως μια λύση που ταιριάζει στην παλέτα των πιο βιώσιμων υλικών, καθώς είναι από τα πιο ανθεκτικά κατασκευαστικά υλικά. Κάθε μάρμαρο διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιότητες, που το καθιστούν κατάλληλο ή μη για συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Η Stonetech, κορυφαία εταιρεία στον χώρο των φυσικών πετρωμάτων, μαρμάρων και τεχνητών επιφανειών, παρέχει αυτά τα δεδομένα στους συνεργάτες της, κατόπιν δοκιμών πάνω στις επιφάνειες για να κάνουν πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Υπάρχουν μάρμαρα με μεγάλη αντοχή στο κρύο και επιλέγονται για projects σε χώρες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως το Silver Cloud, που έχουνε τοποθετηθεί σε Ρωσία, Κίνα, Καναδά και άλλες χώρες σε εξωτερικές ορθομαρμαρώσεις.

Το μάρμαρο της Θάσου μαγεύει στις πιο θερμές περιοχές

Για τα πιο θερμά κλίματα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το μάρμαρο της Θάσου, το οποίο εκτός από μοναδικό ολόλευκο χρώμα, έχει επίσης την ιδιότητα να μονώνει από τη ζέστη. Άλλωστε η επιλογή του ορθού υλικού για σωστή εφαρμογή με γνώμονα και τη γεωγραφική θέση αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της καταλληλόλητας και συνεπώς της βιωσιμότητας των υλικών.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το τελικό προϊόν μαρμάρου έχει πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από άλλα οικοδομικά υλικά, όπως για παράδειγμα το τσιμέντο, το αλουμίνιο, ακόμη και το ξύλο. Συγκεκριμένα 1kg επεξεργασμένου μαρμάρου έχει 0.116 CO2/kg έναντι του τσιμέντου 0.159 CO2/kg, του αλουμινίου 8.24 CO2/kg και πολλών άλλων υλικών. Για τις μετρήσεις αυτές έχουν γίνει μελέτες βασισμένες σε συγκεκριμένα πρότυπα, στις οποίες η εταιρεία μας έχει προμηθεύσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αξιολογήσει το δικό της αποτύπωμα και να προβεί σε κινήσεις βελτιστοποίησης.

Μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

«Στην Stonetech επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μέσα από μία σειρά ενεργειών για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί», σημειώνει o Διευθύνων Σύμβουλος της Stonetech, Νίκος Γωνιανάκης και προσθέτει: «Είμαστε από τις ελάχιστες εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως, που επενδύουμε στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Στην μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής μας, στο Ηράκλειο Κρήτης, καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ρεύμα μέσα από φωτοβολταϊκά συστήματα κατά 80% και με την επέκταση των πάνελ που σχεδιάζουμε το ποσοστό θα φτάσει στο 90%-95%».

Στον κλάδο γίνεται επίσης πολύ μεγάλη κατανάλωση νερού, για αυτό η εταιρεία ανακυκλώνει κατά 85% το νερό που χρησιμοποιεί, ενώ και εδώ γίνεται επένδυση για να μπορέσει να επιτευχθούν ποσοστά της τάξεως του 90-95%. Μάλιστα, μια ακόμη πρακτική που ακολουθείται στην Stonetech είναι η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων, από forklifts έως αυτοκίνητα πωλήσεων και όπου αλλού αυτό είναι εφικτό, με ηλεκτρικά και υβριδικά.

Τέλος, επιλέγουμε συνεργάτες που έχουν πιστοποιήσεις για βέλτιστες πρακτικές, όπως πχ στο τυπογραφικό κομμάτι, τα χαρτιά για τα έντυπά μας ή τα υλικά για το δειγματισμό μας, επιλέγουμε να είναι από ανακυκλωμένα υλικά.

Πέρα από το μάρμαρο, η Stonetech διαθέτει τεράστια γκάμα σύγχρονων προϊόντων, πολλά εκ των οποίων φέρουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Επενδύσεις σε νέα υλικά

«Επενδύουμε συνεχώς σε καινοτόμες επιφάνειες, προτείνοντας νέα υλικά και λύσεις. Στο χαρτοφυλάκιό μας έχουμε τεχνητές επιφάνειες και εκπροσωπούμε εταιρείες παγκόσμιας φήμης, όπως την NEOLITH, που κατασκευάζει υλικά από 100% φυσικές πρώτες ύλες χωρίς βλαβερές ουσίες για το περιβάλλον, αφού αποτελούνται έως και 52% από ανακυκλωμένο υλικό, το οποίο είναι 100% ανακυκλώσιμο», υπογραμμίζουν στελέχη της εταιρείας και προσθέτουν: «Σαν εταιρεία επιλέγουμε στρατηγικά να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στα υλικά, τοποθετώντας τα ρετάλια από όγκους και πλακίδια σε συνθέσεις δαπέδων, ορθομαρμαρώσεων, ειδικές κατασκευές, διακοσμητικά έπιπλα και άλλα αντικείμενα. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με προσμίξεις με άλλα υλικά είτε αποκλειστικά με τα ρετάλια, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και μοναδικό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την οικολογική προσέγγιση αυτής της πρακτικής».

Η υπευθυνότητα μίας εταιρείας απέναντι στο περιβάλλον μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, και για την Stonetech είναι κομμάτι του τρόπου που λειτουργεί, της ευρύτερης φιλοσοφίας της. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το μάρμαρο μπορείτε να εγγραφείτε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Stonetech Academy, επικοινωνώντας με την Stonetech μέσω email.

Η Stonetech ιδρύθηκε το 1975 στο Ηράκλειο της Κρήτης, με όραμα να ταξιδέψει το ελληνικό μάρμαρο σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μία καθετοποιημένη εταιρία που εξειδικεύεται στην επεξεργασία και το εμπόριο φυσικών πετρωμάτων – μαρμάρων και τεχνητών επιφανειών. Διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής σε Κρήτη και Θήβα, 2 στεγασμένους εκθεσιακούς χώρους συνολικής έκτασης 5.000τμ, έχει την αποκλειστική πρόσβαση και εκμετάλλευση σε 5 ελληνικά λατομεία, ενώ είναι ο αποκλειστικός διανομέας των εταιριών Neolith και Quarella στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News