Έξωση σε ακίνητα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb ζητά η Εφορία

Οικονομία
Έξωση σε ακίνητα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb ζητά η Εφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιοκτήτες τους εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ είτε να φοροδιαφεύγουν είτε να μην πληρούν τις ευρύτερες υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο - Οι έλεγχοι εντόπισαν 73.000 περιπτώσεις φοροφυγάδων που κλήθηκαν να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ

Μαζικές εξώσεις ιδιοκτητών ακινήτων ζητά η Εφορία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Πρόκειται για ιδιοκτήτες που εντοπίστηκαν είτε να φοροδιαφεύγουν είτε να  μην πληρούν τις ευρύτερες υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με το newmoney.gr, έχει ζητήσει από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited να απενεργοποιήσουν συνολικά 17.612 καταχωρήσεις ακινήτων, καθώς είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος. Επίσης απεστάλησαν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε sites διαχείρισης πολυτελών βιλών για τη συμμόρφωσή τους με την εσωτερική σχετική νομοθεσία. Σειρά έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων που πρακτικά λειτουργούν σαν ξενοδόχοι και δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία το σύνολο των μισθωμάτων που εισέπραξαν.

Από τον πρώτο γύρο διασταυρώσεων (ανάμεσα στις πλατφόρμες και την Εφορία) εντοπίστηκαν 73.000  περιπτώσεις φοροφυγάδων που κλήθηκαν να δηλώσουν 102 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα στα δίχτυα του φοροελεγκτικού μηχανισμού πιάστηκαν 200 βίλες στη Μύκονο οι οποίες ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παραστατικά και χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία, ενώ ξενοδοχείο στα Μετέωρα «ξέχασε» να δηλώσει εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν αδήλωτα εισοδήματα που εντοπίστηκαν για την περίοδο 2018-2022.  Η Εφορία ξεκινά εκ νέου διασταυρώσεις αξιοποιώντας φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες αλλά και τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πέρα από τον φόρο και τις προσαυξήσεις, οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από τον νόμο απειλούνται και με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ! Οι ποινές, σύμφωνα με το newmoney.gr, αφορούν συγκεκριμένα:

■ Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

■ Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

■  Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής από τους διαχειριστές για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Αυτόματες εξώσεις

Από φέτος τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η Εφορία δεν θα περιμένει πότε θα πάρει μαζικά τα στοιχεία  από τις πλατφόρμες για να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες. Οι εξώσεις θα γίνονται αυτόματα από τις πλατφόρμες που (με βάση τη νέα συμφωνία) θα ενημερώνουν με ρυθμό real-time την Εφορία για το τι εισόδημα δηλώθηκε και τι κρύβεται πίσω από κάθε αριθμό μητρώου.

Μόνο απαρατήρητο, άλλωστε, δεν μπορεί να περάσει το γεγονός  ότι ο φορολογητέος τζίρος από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb εκτινάχθηκε  από 62 εκατ. το 2018 σε 530 εκατ. ευρώ το 2022!

Έτσι λοιπόν η σχέση της Εφορίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλάζει και πάλι με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα υπογράψει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα στοιχεία που θα αποστέλλονται σε συντομότερους ρυθμούς θα είναι πλήρως επεξεργασμένα από τις πλατφόρμες, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι δίνουν ψεύτικο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό θα βοηθήσουν και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Έτσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ελέγχει τις καταχωρήσεις στο ηλεκτρονικό μητρώο της κάθε πλατφόρμας και να τις διασταυρώνει αυτόματα με τα στοιχεία από τις μισθώσεις και τα εισοδήματα που δηλώνονται στην Εφορία. Θα ελέγχεται δηλαδή εάν για το  συγκεκριμένο ακίνητο  υπάρχει σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωση στο e-Περιουσιολόγιο ή καταχώρηση βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πλατφόρμες ενοικιάσεων. Ακολούθως  τα ποσά που έχουν δηλωθεί στο taxis της Εφορίας θα συγκρίνονται με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες, καθώς η ΑΑΔΕ θα έχει εντάξει στο σύστημα ελέγχου και εμβάσματα πληρωμών που αποστέλλουν οι ενοικιαστές.

Οι νέες δηλώσεις

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ περιμένουν και τις φετινές φορολογικές δηλώσεις για να εντοπιστούν ακόμα περισσότερες  περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακινήτων. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου και εκτός από τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους οι ελεγκτές μέσω «έξυπνων» εργαλείων θα ψάχνουν κάθε μήνα τα στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τις κρατήσεις και τα έσοδα που αποκτούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρήσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώρηση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο Ακίνητο.

β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Το εισόδημα από Airbnb φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, δηλαδή:

■ Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με συντελεστή 15%.

■  Για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 ευρώ, με συντελεστή 35%.

■  Για εισόδημα από 40.001 και άνω, με συντελεστή 45%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News