Αμπελουργοί: Προκλητικά και για άλλη μια φορά εκτός ενισχύσεων η Κρήτη

Κρήτη
Αμπελουργοί: Προκλητικά και για άλλη μια φορά εκτός ενισχύσεων η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ακόμη “πακέτο” στους οινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς του επιτραπέζιου σταφυλιού στην Αττική, τη Δ. Αχαΐα και την Ηλεία - Στην... απέξω ξανά οι αμπελουργοί του νησιού

Ερωτηματικά και αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει στους Κρητικούς η δημοσιοποίηση της απόφασης για ενίσχυση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μόνο των οινοποιήσιμων σταφυλιών της Αττικής και της Δ. Αχαΐας και Ηλείας. Μάλιστα, την απόφαση γνωστοποιεί η ΚΕΟΣΟΕ, κάνοντας λόγο για αίσιο τέλος στη διεκδίκηση της έκτακτης επιχορήγησης από τα de minimis του αρμόδιου υπουργείου.

Ήδη, την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι 5 Συνεταιρισμοί της Αττικής και η ΚΕΟΣΟΕ. Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές που έχουν εξαιρεθεί από τις ενισχύσεις για την αμπελοκαλλιέργεια οινοσταφύλων, η ΚΕΟΣΟΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενίσχυσής τους, δεδομένου και του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο ελληνικό πρόγραμμα 31 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των αγροτικών παραγωγών, στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Γιατί μόνο εκεί;»

Με λίγα λόγια, για μία ακόμη φορά η Κρήτη μένει προκλητικά εκτός ενισχύσεων. Όπως λέει στο neakriti.gr οι παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής και συνεταιριστής από τις Δαφνές Ναπολέων Λουκαδάκης, «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις ενισχύσεις των συναδέλφων μας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, ζητάμε να υπάρχει ενίσχυση στους αμπελουργούς και στην Κρήτη, γιατί διαφορετικά θα βρούμε μπροστά μας την οριστική εγκατάλειψη των αμπελιών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Μάλιστα, ο Ναπολέων Λουκαδάκης θέλει να πιστεύει, όπως λέει, ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες αποφάσεις και για τους αμπελουργούς της Κρήτης, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναμπέλωση που γίνεται στο νησί.

«Μπορεί να εγκαταλείπονται γενικότερα τα αμπέλια, ωστόσο εκεί όπου φυτεύονται οινοστάφυλα υπάρχει πλέον η αντικατάσταση των ξένων ποικιλιών με ντόπιες. Κυρίως με Βιδιανό και το Πλυτό, που ως λευκές ποικιλίες έχουν σήμερα μεγάλη ζήτηση στο νησί μας. Είναι παραδοσιακές λευκές ποικιλίες, που μας “χαρίζουν” εξαιρετικής ποιότητας κρασιά».

Σύμφωνα με το παλαίμαχο αγροτικό στέλεχος, Κοτσιφάλι, Βιδιανό, Πλυτό και άλλες ποικιλίες ντόπιες, είτε κρητικές είτε παραδοσιακές από την υπόλοιπη Ελλάδα, κερδίζουν διαρκώς έδαφος και προσαρμόζονται άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού μας.

«Ακόμα και αγρότες που ήταν υπέρμαχοι των ξένων ποικιλιών, σήμερα τις αντικαθιστούν με ντόπιες και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η στήριξη του κράτους», καταλήγει ο Ναπολέων Λουκαδάκης.

Οι δικαιούχοι των νέων ενισχύσεων

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση και με την ελπίδα να ανακοινωθούν ανάλογα δεδομένα και για τους αμπελουργούς της Κρήτης, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται:

- Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία.

- Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση στην Π.Ε. Κορινθίας, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) ανά ποικιλία και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού σε ωρίμανση ανά ποικιλία.

- Οι γεωργοί που διαθέτουν αγροτεμάχια με καλλιέργεια αμπελώνα της οινοποιήσιμης ποικιλίας “Ροδίτης (Αλεπού)” στην Π.Ε. Ηλείας και στον δήμο Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022, διαθέτουν αμπέλια σε ωρίμανση (άνω των 3 ετών) και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας αμπελιού για παραγωγή οίνου, ποικιλίας “Ροδίτης (Αλεπού)” σε ωρίμανση.

Το ύψος του κατ' αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται για τους δικαιούχους της πρώτης περίπτωσης σε 90 ευρώ ανά στρέμμα, για τους δικαιούχους της δεύτερης περίπτωσης σε 130 ευρώ ανά στρέμμα και για τους δικαιούχους της τρίτης περίπτωσης σε 90 ευρώ ανά στρέμμα.

Όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) του υπουργείου με την ιδιότητα του “επαγγελματία αγρότη” για το έτος 2022, από 01/01/2022 έως 13/03/2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης κατά περίπτωση. Η διαδικασία πληρωμής θα ολοκληρωθεί μετά τη διενέργεια διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων, με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ). Κατά συνέπεια, οι εν δυνάμει δικαιούχοι, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, αποκλείονται από την καταβολή των ανωτέρω ενισχύσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News