Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Η ακτινογραφία των εκκαθαριστικών του φόρου - Ποια η περιουσία των Κρητικών και πόσο καλούνται να πληρώσουν

Η αξία της περιουσίας των Κρητικών που καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 41,228 δισ. ευρώ

ΕΝΦΙΑ ύψους 2,26 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν συνολικά 7,15 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 74.982 νομικά πρόσωπα. Στην Κρήτη με βάση τα στοιχεία, 362.997 φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και με αξία περιουσίας 41,228 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 121,78 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της συνολικής εκκαθάρισης των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2023 η δηλωθείσα στην εφορία ακίνητη περιουσία των Ελλήνων ανέρχεται στα 768,6 δισ. ευρώ.
Από τα τελικά αποτελέσματα της συνολικής εκκαθάρισης των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2023, προκύπτουν τα εξής για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων:
* Φέτος, 7.103.669 φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 1.734.646.428,89 ευρώ. Επίσης 74.982 νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ συνολικού ποσού 534.317.198 ευρώ.
* Με βάση τα στοιχεία 2.223.699 φορολογούμενοι στην Αττική με χρεωστικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και με αξία περιουσίας 408 δισ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 1,2 δισ. ευρώ.
* Με βάση τα στοιχεία 1.061.492 φορολογούμενοι στην Κεντρική Μακεδονία με χρεωστικά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και με αξία περιουσίας 99,6 δισ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 290 εκατ. ευρώ.

Πώς να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό
Η διαδικασία για να εκτυπώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το εκκαθαριστικό του νέου ΕΝΦΙΑ είναι αρκετά απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται ο φορολογούμενος να γνωρίζει είναι τους προσωπικούς κωδικούς που χρησιμοποιεί για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.
Το πρώτο από τα οκτώ κλικ που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να μπορέσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ ,είναι να εισέλθουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και στη συνέχεια να βρουν το «MyΑΑDE» και την επιλογή «Εφαρμογές».
Θα πρέπει να πατήσει κλικ στην επιλογή με τίτλο «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
Στη συνέχεια, πατάτε «Πιο Δημοφιλείς εφαρμογές» όπου πρέπει να επιλέξει και να κάνει κλικ εκεί που γράφει «ΔΗΛΩΣΗ Ε9/ΕΝΦΙΑ».
Αμέσως μετά θα βρεθεί στην επόμενη ηλεκτρονική σελίδα όπου έχει τίτλο «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και στη συνέχεια θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει κλικ πάνω στην επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
Τότε, ζητηθεί να συμπληρώσει το «όνομα χρήστη» και τον κωδικό πρόσβασης που είναι οι ίδιοι κωδικοί που χρησιμοποιεί για την συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσής του. Μόλις συμπληρώσει τα εν λόγω πεδία θα πατήσει την επιλογή «ΣΥΝΔΕΣΗ» και «Είσοδος».
Το πρώτο πράγμα που θα δει είναι ότι εκεί που αναγράφει «Έτος» εμφανίζει την επιλογή «2024».
Για να μπορέσει να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να κάνει κλικ σε αυτή την επιλογή και να βάλει ως έτος το 2023.
Αμέσως μετά θα διαπιστώσει ότι στο πεδίο «Εκτυπώσεις» εμφανίζεται η επιλογή «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2023» και σε παρένθεση αναγράφει «αρχείο pdf».
Ακριβώς σ’ αυτή την επιλογή πρέπει να κάνει κλικ για να του εμφανιστεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2023.
Εφόσον δεν έχει καμία αλλαγή στην περιουσιακή του κατάσταση, θα πρέπει το ποσό του φόρου που αναγράφεται να είναι το ίδιο με το περυσινό, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου αναφέρει το σημείωμα την 31η Μαΐου 2023.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια