Τρόφιμα: Αύξηση των διεθνών τιμών για πρώτη φορά το τελευταίο 12μηνο

Οικονομία
Τρόφιμα: Αύξηση των διεθνών τιμών για πρώτη φορά το τελευταίο 12μηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήσεις σημείωσαν οι τιμές της ζάχαρης, στο κρέας και το ρύζι, οι οποίες αντιστάθμισαν τις μειώσεις τιμών στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά έλαια - Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 ο δείκτης του FAO ήταν μειωμένος κατά 19,7%

Oδείκτης διεθνών τιμών των τροφίμων αυξήθηκε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά το τελευταίο 12μηνο, αλλά ήταν κατά 19,7% χαμηλότερος σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Σε σύγκριση, όμως, με τον Απρίλιο του 2021 ήταν αυξημένος κατά 5,2%.

Ο δείκτης που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) διαμορφώθηκε στις 127,2 μονάδες από 126,5 τον Μάρτιο.

Σε ποια τρόφιμα αυξήθηκαν και σε ποια μειώθηκα οι τιμές

Αυξήσεις σημείωσαν οι τιμές της ζάχαρης, στο κρέας και το ρύζι, οι οποίες αντιστάθμισαν τις μειώσεις τιμών στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά έλαια.

«Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από τη σημαντική επιβράδυνσή τους, η ζήτηση θα αυξάνεται, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Maximo Torero.

Ρεκόρ 12ετίας για τη ζάχαρη

Ο δείκτης για την τιμή της ζάχαρης εκτινάχθηκε 17,6% σε σχέση με τον Μάρτιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αύξηση συνδέεται με τις ανησυχίες για πιο σφιχτή προσφορά μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την παραγωγή της Ινδίας και της Κίνας καθώς και με τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή στην Ταϊλάνδη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι τιμές για το κρέας αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση, αλλά των γαλακτοκομικών μειώθηκαν 1,7%. Μείωση 1,3% και 1,7% σημείωσαν οι τιμές των φυτικών ελαίων και των δημητριακών, αντίστοιχα.

Αναγκαία η ανανέωση της συμφωνίας για εξαγωγές από την Ουκρανία

«Η αύξηση στις τιμές του ρυζιού είναι πολύ ανησυχητική και είναι επιτακτική η ανάγκη ανανέωσης της πρωτοβουλίας για τις εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας ώστε να αποφευχθούν και άλλες αυξήσεις στα σιτηρά και το καλαμπόκι», σημείωσε ο Τερέρο, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών.

Σε μία ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και ζήτηση δημητριακών, ο FAO προβλέπει παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2023 στα 785 εκατ. τόνους, ελαφρά χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2022 αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη ιστορικά.

Με πληροφορίες από imerisia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News