Πόσα “δίνουν” για το λιμάνι του Ηρακλείου; - Εν αναμονή της αποσφράγισης προσφορών των υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων

Κρήτη
Πόσα “δίνουν” για το λιμάνι του Ηρακλείου; - Εν αναμονή της αποσφράγισης προσφορών των υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η... “ναυμαχία” για το λιμάνι του Ηρακλείου έχει κεντρίσει για τα καλά το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον και στα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης, με τα σχετικά δημοσιεύματα γύρω από τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας παραχώρησης του 67% του λιμένα να είναι διαδοχικά

Υπομονή για αρκετές ημέρες ακόμα θα κάνουμε, όπως όλα δείχνουν, για να μάθουμε το διά ταύτα των προσφορών για το λιμάνι του Ηρακλείου, δηλαδή τα ποσά που έχουν προσφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα, διεκδικώντας να πάρουν στα χέρια τους το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και κατ’ επέκταση του λιμένα...

Αν και η είδηση ότι κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές (η μία από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AVIAREPS- NECTAR HOLDINGS LTD και η έτερη από τον όμιλο Grimaldi- “Μινωικές Γραμμές”) βγήκε επισήμως πριν από μία εβδομάδα, εντούτοις για το ύψος των προσφορών δεν έχει βγει τίποτε ακόμα συγκεκριμένο προς τα έξω. Και απ’ ό,τι φαίνεται, θα αργήσει να βγει λίγο ακόμα, καθώς στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται σε αυτή τη φάση στη διαδικασία ελέγχου των λεγόμενων τυπικών εγγράφων και δικαιολογητικών στους φακέλους, με την επίσημη αποσφράγιση των προσφορών να προσδιορίζεται χρονικά μετά τα μέσα προς τα τέλη του μήνα!

Το ενδιαφέρον για το ύψος των προσφορών είναι έντονο, διότι αφενός θα έχουμε μια εικόνα για το πόσο αποτιμούν οι δύο “μνηστήρες” την επενδυτική αξία του λιμανιού και αφετέρου για να δούμε αν είναι κοντά μεταξύ τους οι δύο προσφορές, περίπτωση κατά την οποία αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αναζήτησης βελτιωμένων προσφορών από πλευράς του Ταμείου.

Η “ναυμαχία” για το λιμάνι του Ηρακλείου έχει κεντρίσει, πάντως, για τα καλά το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον και στα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης, με τα σχετικά δημοσιεύματα γύρω από τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας παραχώρησης του 67% του λιμένα να είναι διαδοχικά.

«Μέσα στον Μάιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές διαδικασίες που σχετίζονται με τον διαγωνισμό που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου” (ΟΛΗ Α.Ε.). Διεργασίες που θα αναδείξουν, μάλλον εντός καλοκαιριού, τον προτιμητέο επενδυτή ανάμεσα σε Γ. Περιστέρη και Em. Grimaldi ενδεχομένως μέσω... βελτιωτικών bets.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο πανίσχυρος όμιλος του τομέα υποδομών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συμφερόντων Γ. Περιστέρη (η εταιρεία συμμετέχει και σε κοινοπραξία με αμερικανικό όμιλο που κέρδισε την υπο-παραχώρηση του λιμένα “Φίλιππος Β’” Καβάλας), σε συνεργασία με την AVIAREPS και τη NECTAR HOLDINGS LTD (διεθνής όμιλος εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, με ειδικότητα στη διαχείριση φορτίου και στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών).

Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο γνωστός Ιταλός Grimaldi (Euromed S.p.Α. & “Μινωικές Γραμμές”), που πρόσφατα είχε αναδειχτεί προτιμητέος επενδυτής για το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έναντι τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ, με ισχυρότατη παρουσία σε Αδριατική και Αιγαίο Πέλαγος και βασικός “πελάτης” -χρήστης του λιμένος Ηρακλείου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε νέο δημοσίευμά του το insider.gr και σημειώνει: «Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο προσεχές διάστημα και εντός δεκαημέρου αναμένεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία με τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων και των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να φανεί αν οι φάκελοι των δύο διεκδικητών είναι πλήρεις. Εφόσον όλα πάνε καλά, η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών αναμένεται για τα τέλη του μήνα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα και βάσει όσων αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Το πιθανότερο είναι το Ταμείο, όπως συνηθίζει να κάνει εφόσον έχει δύο τελικές προσφορές (εξαρχής ή μέσω short list), να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές από τα δύο σχήματα. Ιδίως αν οι οικονομικές προσφορές έχουν διαφορά μικρότερη του 10%.

Δηλαδή, εφόσον οι δύο οικονομικές προσφορές απέχουν λιγότερο από 10% μεταξύ τους, το ΤΑΙΠΕΔ θα τους καλέσει να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον όλα πάνε βάσει προγραμματισμού που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ (έρχονται και εκλογές), μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε νεότερα για τον “νικητή” του λιμένος».

Έντονες αντιδράσεις για την πώληση: «Καταστροφική επιλογή»

 Και ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαδικασιών του διαγωνισμού παραχώρησης προχωρούν από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, δε λείπουν και οι έντονες αντιδράσεις για την πώληση του λιμανιού του Ηρακλείου.

Σε πολιτικό επίπεδο είχαμε πολύ αιχμηρές ανακοινώσεις από πλευράς του τοπικού και κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν λόγο για ξεπούλημα και μια καταστροφική επιλογή έναντι της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ για υποπαραχώρηση επιμέρους μονάχα υποδομών και δραστηριοτήτων.

Αντιδράσεις είχαμε επίσης και σε εργατο-συνδικαλιστικό επίπεδο, με χαρακτηριστική την ανακοίνωση που είχε βγάλει τις προάλλες η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ).

Η ΟΜΥΛΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας και ειδικά στον Οργανισμό του Ηρακλείου, έχοντας πάντα σταθερά αρνητική στάση στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν κατανοούν τη βιασύνη του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ζητά μάλιστα από το ΤΑΙΠΕΔ να σταματήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες κατά την προεκλογική περίοδο και να μη δημιουργούνται “τετελεσμένα” γεγονότα σε τόσο σημαντικά θέματα, όπως η ιδιωτικοποίηση στον χώρο των λιμένων, που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας μας και των τοπικών κοινωνιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News