Οικονομία

ΑΑΔΕ: Βαριά πρόστιμα σε όσους «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές - Τι προβλέπεται

Τι αναφέρει η εγκύκλιος για την περίπτωση που η επιχείρηση δεν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις

Πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιχειρηματίες οι οποίοι δεν προσκομίζουν ή έχουν σβήσει αρχεία και μνήμες ταμειακών μηχανών, εφόσον πέσουν στα δίχτυα του ελεγκτικού μηχανισμού.

Στην περίπτωση μάλιστα που δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις, τότε το πρόστιμο ανά έτος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50.000 ευρώ, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

Όπως προβλέπει η εγκύκλιος:

  1. Aν διαπιστωθεί ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν τήρησε τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις λογιστικά αρχεία επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών, μη συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το οποίο δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.
  2. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στις περιπτώσεις που στο πλαίσιο διενέργειας επιτόπιου ελέγχου πρόληψης διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ότι η ελεγχόμενη οντότητα δεν διαφύλαξε ή δεν προσκόμισε τους Φορολογικούς τα οποία διαφυλάσσονται σε ηλεκτρονική μορφή. Σε περίπτωση δήλωσης απώλειας των ΦΗΜ , το πρόστιμο είναι 2.500 ευρώ.
  3. Σε περίπτωση μη υποβολής έστω και μίας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, το πρόστιμο διαμορφώνεται από 30.000 έως και 50.000 πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια