Οι εκλογές βάζουν φρένο στους πλειστηριασμούς μικρών ακινήτων - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Οικονομία
Οι εκλογές βάζουν φρένο στους πλειστηριασμούς μικρών ακινήτων - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εταιρείες διαχείρισης αποφάσισαν να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς για ακίνητα μέχρι 70.000 ευρώ για την εκλογική περίοδο

 

 Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών κρούουν οι servicers αλλά και οι τράπεζες, καθώς όπως σημειώνουν με νόημα πηγές της αγοράς «τέτοιου είδους μέτρα προσφέρονται σε προεκλογικές περιόδους...».

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, με την εκλογική περίοδο να… τραβάει μέχρι τα μέσα Ιουλίου (αν πάμε σε δεύτερες εκλογές) και τον Αύγουστο να μη γίνονται πλειστηριασμοί βάσει νόμου, τα περιθώρια για τους servicers ώστε να πετύχουν τα business plans των τιτλοποιήσεων, καθώς το περίπου 20% των ανακτήσεων γίνεται μέσω πλειστηριασμών, στενεύουν. Και υπενθυμίζουν ότι οι τιτλοποιήσεις φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αν προστεθεί και η προεκλογική περίοδος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών (Οκτώβριος 2023) φτάνουμε αισίως στον Νοέμβριο.

Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι ένα παρατεταμένο «πάγωμα» πλειστηριασμών στερεί ένα βασικό μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, ώστε να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Ποιοι πλειστηριασμοί παγώνουν

Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή των πληθωριστικών πιέσεων που συνεχίζονται και των επιτοκίων που κινούνται ανοδικά, οι εταιρείες διαχείρισης αποφάσισαν να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς για ακίνητα μέχρι 70.000 ευρώ για την εκλογική -ενδεχομένως  παρατεταμένη- περίοδο (στην πραγματικότητα μέχρι τον Αύγουστο) και άρα, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, δεν θα πρόκειται να δούμε κρίσιμη μάζα ακινήτων χαμηλής αξίας να βγαίνουν στο σφυρί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News