Οδηγός τιμών για το πασχαλινό γεύμα στην Κρήτη - Πόσο κοστίζουν κρέας, λαχανικά και εδέσματα

Κρήτη
Οδηγός τιμών για το πασχαλινό γεύμα στην Κρήτη - Πόσο κοστίζουν κρέας, λαχανικά και εδέσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακριβότερο κατά 30% φέτος το πασχαλινό τραπέζι - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές για μία τετραμελή οικογένεια

“Φωτιά” βάζει στις τσέπες των Κρητικών φέτος το πασχαλινό τραπέζι, αφού όσο φτάνουμε στην ημέρα του Πάσχα ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα του neakriti.gr για μια αύξηση σε σχέση με πέρυσι, που δε θα πέσει κάτω από το 30%. Στα 233 ευρώ (το λιγότερο) θα κυμανθεί φέτος το κόστος για μια 4μελή οικογένεια στην Κρήτη, σύμφωνα με τις τιμές που είχε καταγράψει το neakriti.gr το 2022, και όσο φτάνουμε στην ημέρα που θα στρώσουμε το πασχαλινό τραπέζι, πάνω-κάτω, φαίνεται πως έχουμε πέσει μέσα στους υπολογισμούς μας!

Από 12,80 έως 13 ευρώ το κιλό θα διαμορφωθεί η τιμή του αρνιού φέτος στην αγορά του Ηρακλείου (εμείς γράφαμε βάσει στοιχείων ΙΝ.ΚΑ. για μέση τιμή στη χώρα στα 14 ευρώ το κιλό) και στα 13,50 ευρώ το κιλό το κατσικάκι γάλακτος. Δηλαδή, η τιμή θα είναι αυξημένη κατά 0,70-0,90 ευρώ στον πασχαλινό οβελία.

Ειδικότερα, πέρυσι το ένα κιλό αρνί κόστιζε 12,00-12,50 ευρώ. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των κρεοπωλών, η αύξηση της τιμής ήταν αναπόφευκτη λόγω των ανατιμήσεων των προϊόντων.

Το τραπέζι θα είναι “χρυσό”

Μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τα απαραίτητα, αλλά μάλλον θα πληρώσουμε “χρυσάφι” για τις ανάγκες της οικογένειάς μας, το φετινό τραπέζι.

Έτσι, με βάση την πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας μας, από τα 150 ευρώ, αν βάλουμε αυστηρά μόνο τα τρόφιμα, έως και τα 233 ευρώ, αν υπολογίσουμε και τα αρτοσκευάσματα, τα ποτά και τα γλυκά, θα φτάσει το ελάχιστο κόστος μιας τετραμελούς οικογένειας για το πασχαλινό τραπέζι στην Κρήτη. Σε σχέση με πέρυσι είναι σαφώς ανεβασμένο, αφού το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνούσε - με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ - περίπου τα 120 με 180 ευρώ αντίστοιχα.

Αν λάβουμε υπόψη μας την τιμή των 13 ευρώ το κιλό στο αρνί, μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 κιλά αρνί, άρα θα δαπανήσει συνολικά 65 ευρώ για τις ανάγκες του πασχαλινού της τραπεζιού.

Αν υπολογίσουμε και 1,5 κιλό κοκορέτσι, θα χρειαστούν άλλα 21 ευρώ. Αν βάλουμε και 1 κιλό τζατζίκι, αυτό στοιχίζει 4,20 ευρώ σύμφωνα με το ΙΝ.ΚΑ., και μισό κιλό μαγειρίτσα, άλλα 11 ευρώ, μισό κιλό τυρί φέτα 7 ευρώ, μισό κιλό τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα 8,5 ευρώ, πάντα με βάση την πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, που σημαίνει ότι πάντα οι τιμές “παίζουν” πάνω-κάτω ανάμεσα στην επαρχία και την πρωτεύουσα της χώρας.

Από εκεί και πέρα, για το πασχαλινό τραπέζι μιας τετραμελούς οικογένειας θα χρειαστούν οπωσδήποτε 2 μαρούλια. Από 0,80 ευρώ το ένα, πάμε στα 1,60 ευρώ. Συν 2 φρέσκα κρεμμύδια (τεμάχια) από μισό ευρώ το ένα, δύο ματσάκια άνηθο μισό συν μισό ευρώ, δύο κιλά ντομάτες από 2 ευρώ το κιλό, δύο κιλά αγγούρια από 2 ευρώ το κιλό και ένα κιλό αγκινάρες που κοστίζουν 5 ευρώ. Δε θα χρειαστούν και τουλάχιστον 3 κιλά πατάτες; Με 1,20 ευρώ το κιλό που έχει η μεσαρίτικη πατάτα, το κόστος ανεβαίνει επιπλέον κατά 3,5 ευρώ. Και για τα φρούτα, θα χρειαστούν 2 κιλά πορτοκάλια με 1 ευρώ το κιλό, δηλαδή άλλα 2 ευρώ. Να μην αγοράσουν οι άνθρωποι μέρα που είναι και ένα κιλό μπανάνες, δαπανώντας άλλα 2,5 ευρώ; Συν ένα κιλό φράουλες, για τις οποίες ειδικά τα παιδιά κάνουν χαρά, πάμε σε επιπλέον 4 ευρώ.

“Τσουχτερά” τα τυριά - Πόσα θα ξοδέψουμε για αρτοσκευάσματα, γλυκά και ποτά

Η μέση τιμή του ψωμιού δεν πέφτει κάτω από τα 1,20 ευρώ το μισό κιλό. Άρα, με ένα κιλό ψωμί δαπανούμε άλλα 2,40 ευρώ. Αν βάλουμε και 20 αβγά κόκκινα βαμμένα πάμε σε άλλα 13,20 ευρώ. Κάρβουνα 10 κιλά, άρα ανεβαίνουμε άλλα 13 ευρώ (βάσει της τιμής του ΙΝ.ΚΑ.). Ένα κιλό πασχαλινά κουλούρια, δηλαδή θέλουμε συν 15,45 ευρώ. Και ένα κιλό τσουρέκι, 17 ευρώ. Όσο για τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, κρασί 1,5 λίτρο 6 ευρώ, μια εξάδα μπίρες 6 ευρώ. Και για τα γλυκά, κάτω από ένα δεκάρικο δεν πρόκειται να μας βγει.

Σε ό,τι αφορά στη μέση τιμή των τυριών στη λιανική κατανάλωση, η ΠΟΠ γραβιέρα, ανάλογα με την ποιότητα και την παλαιότητα, πωλείται από 15 έως 20 ευρώ το κιλό, ο ξηρός ανθότυρος γύρω στα 10-11 ευρώ το κιλό και η γλυκιά μυζήθρα γύρω στα 7 με 8 ευρώ το κιλό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News