Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μεταβολές στο Ε9 - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οικονομία
Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μεταβολές στο Ε9 - Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πεδία που πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι φορολογούμενοι

Όσοι… πιστοί, σπεύστε (μιας που είναι κι άγιες μέρες), καθώς σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, εκπνέει η προθεσμία για όσους είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022, ώστε να κάνουν τις απαραίτητες μεταβολές στο Ε9 ώστε ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν να είναι ο ...σωστός.

Όσοι λοιπόν αγόρασαν, πούλησαν, κληρονόμησαν, απέκτησαν μέσω γονικής δωρεάς ή παροχής ακίνητα ή άλλαξε το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή το είδους του εμπράγματος δικαιώματος τους σε κάποιο ακίνητο, πρέπει να διορθώσουν το Ε9 και η  διόρθωση του γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου των 100€.

Ακόμη και καμιά μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση να μην υφίστατο, και πάλι ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει έναν τελικό έλεγχο στο Ε9 για να διορθώσει τυχόν λάθη, τα οποία μπορεί να κοστίσουν ακριβά, σύμφωνα με το skai.gr.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι στα εξής πεδία:

Αποθήκες/Πάρκινγκ: προσοχή στα δηλωμένα τετραγωνικά καθώς οι λεγόμενοι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται με έκπτωση 90%.

Ημιτελή κτίσματα: Εφόσον έχουν δηλωθεί ως τέτοια έχουν έκπτωση 60%

Εμπράγματα δικαιώματα: Αν δεν δηλωθούν σωστά η πλήρης ή ψιλή κυριότητα και η επικαρπία , το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ φουσκώνει αφού το σύστημα θεωρεί ότι ο ιδιοκτήτης έχει την πλήρη κυριότητα.

Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν δεν δηλωθεί καθόλου, το σύστημα θεωρεί ως ποσοστό ιδιοκτησίας το 100% με αποτέλεσμα κι εδώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Όροφος: Αν δεν αναγράφεται , αυτόματα ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ γίνεται με βάση τον υψηλότερο συντελεστή, αυτόν του 6ου ορόφου.

Ηλικία: Η ηλικία του ακινήτου πρέπει να υπολογίζεται με βάση την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι την αποπεράτωση του. Όσο παλαιότερο το ακίνητο τόσο περιορίζεται το ύψος του φόρου.

Με το κλείσιμο της πλατφόρμας, αρχίζει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τα ραβασάκια θα πρέπει να αναμένονται προς το τέλος Απριλίου. Οι περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το φετινό φόρο σε 10 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων θα πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι. Όπως και πέρυσι -και μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές- ισχύει έκπτωση στο φόρο ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας:

  • 30% για ακίνητη περιουσία έως 100.000€
  • 25% για ακίνητη περιουσία έως 150.000€
  • 20% για ακίνητη περιουσία έως 250.000€
  • 15% για ακίνητη περιουσία έως 300.000€
  • 10% για ακίνητη περιουσία έως 400.000€

Φυσικά ισχύει η απαλλαγή από το φόρο για όσους έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα ή έχουν αναπηρία άνω του 80% με την προϋπόθεση ότι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000€ προσαυξημένο κατά 1000€ για το σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

Επίσης η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Επιπλέον ισχύει έκπτωση 50% για φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000€ προσαυξημένο κατά 1.000€ για το σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000€ για τον άγαμο, τις 150.000€ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000€ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News