Η ακρίβεια «χτύπησε» το Πασχαλινό τραπέζι - Συγκρατημένοι οι καταναλωτές (vid)

Κρήτη
Η ακρίβεια «χτύπησε» το Πασχαλινό τραπέζι - Συγκρατημένοι οι καταναλωτές (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του αρνιού φτάνει τα 13 ευρώ το κιλό ενώ τσιμπημένες είναι οι τιμές και στα υπόλοιπα είδη που παραδοσιακά πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, όπως τυροκομικά και λαχανικά. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση στην τιμή του ανθότυρου είναι στα δύο ευρώ

 

  • Σε σύγχυση οι καταναλωτές για τον οβελία
  • Προβληματισμένοι οι κρεοπώλες - Στα όριά τους οι κτηνοτρόφοι
  • Την ανηφόρα πήραν τα τυροκομικά
  • Ελαφρώς τσιμπημένα τα λαχανικά

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι καταναλωτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι. Η τιμή του αρνιού φτάνει τα 13 ευρώ το κιλό ενώ τσιμπημένες είναι οι τιμές και στα υπόλοιπα είδη που παραδοσιακά πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, όπως τυροκομικά και λαχανικά. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση στην τιμή του ανθότυρου είναι στα δύο ευρώ.

Με τις αυξήσεις σε κρέατα, τυροκομικά και λαχανικά να κυμαίνονται από 4 έως 22%, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού είναι για πολλά νοικοκυριά, απλησίαστο. Στα σούπερ μάρκετ ο πασχαλινός οβελίας πωλείται από 10-11 ευρώ. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία της Κρήτης το αρνί ολόκληρο πωλείται από 11,50 ευρώ το κιλό και τεμαχισμένο από 12,90. Το κατσίκι ολόκληρο 11,80 ευρώ και τεμαχισμένο 13,20 ευρώ ενώ το πρόβατο πωλείται 7 ευρώ το κιλό.

Άλλα είδη που παραδοσιακά έχουν την τιμητική τους τις μέρες του Πάσχα πωλούνται ελαφρώς αυξημένα. Οι ελληνικές αντεριές στοιχίζουν 6 ευρώ το κιλό, τα ποδαράκια καθαρισμένα 7,80 ευρώ και τα γαρδουμάκια 14 ευρώ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων κ. Κωνσταντίνος Φιωτάκης τόνισε ότι η άνοδος στην τιμή του αρνιού και του κατσικιού είναι της τάξης του 4% και εξήγησε πως μια οικογένεια που θα προμηθευτεί ένα αρνί οκτώ κιλών θα πρέπει να πληρώσει γύρω στα εκατό ευρώ. «Υπάρχουν υπερβολές που έχουν ακουστεί με αποτέλεσμα να έχει πιάσει τον κόσμο πανικός. Καλούμε τους καταναλωτές να ρωτάνε τους κρεοπώλες τους. Υπάρχει ποιότητα και επάρκεια. Είμαστε από τις πιο δυνατές παραγωγές η Κρήτη και η Νάξος», σημείωσε ο κ. Φιωτάκης.

Αγανακτισμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής το οποίο εν όψει του Πάσχα αυξάνει, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά την τιμή για τον καταναλωτή. Ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, είπε στη Ν.Κ. ότι «οι κτηνοτρόφοι καλούνται να καλύψουν την ακρίβεια στις ζωοτροφές και να πουλήσουν τα αρνιά τους κάτω  του κόστους διότι αποφάσισε η κυβέρνηση δήθεν να βάλει στο καλάθι της νοικοκυράς το αρνί. Εμείς είμασταν σίγουροι ότι τα εισαγόμενα αρνιά πάνω από δέκα ευρώ δεν θα πουληθούν. Η αξία των ντόπιων αρνιών είναι πολύ μεγαλύτερη».

Ο κ. Συαυριανουδάκης ανέφερε πάντως ότι η κίνηση είναι αυξημένη παρότι οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι. Πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι πολύ καλές οι τιμές σε σχέση με την ακρίβεια που υπάρχει και το κόστος για να παραχθούν τα προϊόντα».

Την ίδια στιγμή πολλά νοικοκυριά προμηθεύονται τον παραδοσιακό οβελία απευθείας από παραγωγούς με τον  σύλλογο κρεοπωλών Χανίων να μιλά για αμφιβόλου ποιότητας κρέας. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Φιωτάκης απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα σφάγια από τα χωράφια. «Σφάζονται χιλιάδες αμνοερίφια στα χωράφια, χωρίς κανένα κτηνιατρικό έλεγχο. Κάπου η πολιτεία πρέπει να το κοιτάξει με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της. Είναι μια πληγή που υπάρχει εδώ και δεκαετίες» σημείωσε.  

Ακριβότερα θα χρειαστεί να πληρώσουν οι καταναλωτές και τα τυροκομικά προϊόντα. Τα καλλιτσούνια του Πάσχα που είθισται να μη λείπουν από κανένα γιορτινό τραπέζι, είτε με ανθότυρο είτε με μαλακερό τυρί, θα έχουν φέτος μεγαλύτερο κόστος.  Ο ανθότυρος πωλείται από 6 -8 ευρώ το κιλό, η μαλάκα στα 10 ευρώ και η μυζήθρα από 7 – 8,5 ευρώ.

Οι καταναλωτές πάντως, σπεύδουν να προμηθευτούν όσα η παράδοση προστάζει για το πασχαλινό τραπέζι, έστω κι αν εμφανίζονται συγκρατημένοι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News